Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCAS - investiţii strategice în infrastructura de cercetare

02 Iulie 2014




Dr. Sorin Radnef, Director Ştiinţific INCAS: Obiectivele Platformei experimentale ECOTECH
„Centrul de excelenţă pentru ecotehnologii ECOTECH - Măneciu, dezvoltat pe Platforma experimentală Măneciu, este conceput ca o extindere a facilităţilor de cercetare şi experimentare ale INCAS Bucureşti. Locaţia centrului este benefică pentru actul de cercetare ştiinţifică şi experimentală şi pentru profilul special al activităţilor de avangardă şi de realizare tehnologică în domeniul spaţial. Complexul tehnico-ştiinţific, aflat în plin proces de realizare constructivă graduală, eşalonată pe o perioadă mai lungă de timp, oferă posibilităţi de dezvoltare emergentă şi de configurare în acord cu cerinţele programelor de cercetare-dezvoltare naţionale şi internaţionale la care INCAS este partener actual şi la care aspiră în mod susţinut şi coerent.

Oportunităţile principale se concentrează în jurul ştiinţelor aerospaţiale, ca tematică generală în obiectivele INCAS:
• se creează baza experimentală şi de cercetare pentru generatoare eoliene de energie electrică convenţionale şi neconvenţionale;
• tehnologiile neconvenţionale pentru aeronavele de transport cu şi fără pilot se pot centraliza pe o platformă înzestrată cu bază de testare şi cu o pistă de zbor locală;
• există o ambianţă propice concepţiei, cercetării şi testării soluţiilor constructive de aeronave şi componente pentru domeniul astronauticii.

Centrul de excelenţă ECOTECH - Măneciu face parte integrantă din planul de dezvoltare-diversificare a ofertei institutului pentru derularea participării la proiectele internaţionale cu precădere din domeniul spaţial al astronauticii. Valoarea investiţiei are o componentă în planul afirmării unei identităţi profesionale cu localizare specifică şi posibilităţi emergente spre domenii noi sau conexe ariei aerospaţiale şi o componentă în planul lărgirii bazei tehnice, experimentale şi de stimulare ştiinţifică în cercetare.“

Ţinând cont de nivelul înalt de calificare necesar pentru programele ESA, noua infrastructură, dar şi proiectele de cercetare teoretică în desfăşurare au o importanţă majoră în dezvoltarea INCAS şi participarea alături de ROSA - Agenţia Spaţială Română – în viitoarele programe ESA, respectiv la misiunile de lansare (ARIANE 5, VEGA) şi dezvoltarea şi testarea de noi concepte în domeniul spaţial.

„Investiţia în infrastructură şi utilizarea acesteia în mod efectiv în proiecte de cercetare la nivel internaţional, crearea de centre de excelenţă pe o tematică definită şi parteneriate strategice cu industria reprezintă tendinţe clar conturate pe plan european şi mondial. Noua bază operaţională pe aeroportul Strejnic, precum şi Platforma experimentală şi de cercetare ECOTECH - Măneciu se înscriu în acest trend, creând un mediu colaborativ de excelenţă pentru dezvoltări tehnologice şi ştiinţifice competitive pe plan mondial“, concluzionează dr. Cătălin Nae.

INCAS desfăşoară o puternică campanie de atragere de tineri specialişti în domeniul aerospaţial şi pentru activităţile ce urmează a fi desfăşurate în noile proiecte internaţionale. Totodată, INCAS, alături de principalii parteneri industriali din România (ROMAERO şi Avioane Craiova), contribuie la o strategie de dezvoltare durabilă în domeniul aviaţiei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite