Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Esri România lansează „Edu Portal” - Cloud Computing şi Inovaţie în Educaţie

03 Iulie 2014






Bogdan Chevereşan

Părerea şi propunerea noastră, şi în fapt propunerea pe care Esri o face în ziua de astăzi mediului educaţional, este aceea că în acest moment ArcGIS Online este cea mai la îndemână tehnologie de învăţare pentru cursurile de introducere în GIS. Spun acest lucru ţinând cont de faptul că ArcGIS Online încorporează funcţii de bază de analiză spaţială, ajută la găsirea, crearea şi partajarea pe web a hărţilor, toate acestea fără a necesita investiţii într-o infrastructură hardware. Ulterior, se pot extinde cele învăţate cu capabilităţi desktop GIS de nivel mediu sau chiar avansat prin introducerea ArcGIS Desktop ca instrument de lucru. Acest nivel este dedicat acelor studenţi care aspiră la o carieră legată de GIS sau care doresc să lucreze în cadrul unei industrii în care cunoaşterea instrumentelor GIS de analiză este solicitată încă de la început. Ultimul pas este nivelul avansat de cunoştinţe GIS, care implică studenţii în dezvoltarea de instrumente şi aplicaţii GIS, un nivel solicitat tuturor profesioniştilor GIS din ziua de astăzi. Prin implementarea diferitelor pachete software educaţionale ArcGIS for Desktop Lab Paks (31 de utilizatori) sau Lab Pak (unul sau mai mulţi utilizatori) studenţii beneficiază şi de subscripţii ArcGIS Online, astfel încât educarea în domeniul GIS poate fi realizată la orice nivel.

Bogdan Chevereşan
Urmând propunerea pe care o înaintăm, studenţii vor putea acumula progresiv cunoştinţe GIS începând cu cele introductive (nivel ce implică utilizarea ArcGIS Online): explorarea hărţilor, crearea de hărţi web tematice, utilizarea şabloanelor de hartă, analize de bază, utilizarea Esri Maps for Office. Studenţii vor continua cu acumularea de cunoştinţe medii de utilizare a instrumentelor GIS prin adăugarea componentei Desktop GIS (ArcGIS Desktop şi extensii): crearea unei scheme simple de bază de date, cu definirea câmpurilor şi valorilor; editarea datelor şi menţinerea integrităţii acestora prin topologie; crearea de hărţi desktop, simbolizare, clasificare, etichetare; manipularea sistemelor de coordonate şi de proiecţie a hărţii; analize complexe, precum cele de vizibilitate, calcul drum optim; publicarea aplicaţiei web în cloud. Aceia dintre studenţi care vor să-şi extindă cunoştinţele la un nivel avansat vor include tehnologia Server (ArcGIS Server şi alte instrumente avansate) ca şi componente de lucru: proceduri automate de lucru prin Model Builder; interpolări spaţiale şi statistică spaţială; crearea de instrumente customizate de geoprocesare utilizând Python ca limbaj de programare şi publicarea acestora ca servicii Web; dezvoltarea de aplicaţii mobile cu componente spaţiale pentru IOS, Android sau Windows Phone, utilizând API-uri şi SDK-uri; utilizarea de limbaje de programare precum HTML5, Java Script sau ASP, PHP pentru crearea de aplicaţii web GIS customizate; implementarea unei baze de date multi-utilizator, versionare etc.



Simona Stăiculescu

Considerând toate cele de mai sus, şi înţelegând că lucrurile nu se pot schimba peste noapte, într-o iniţiativă unică în România, am lansat platforma Edu Portal care facilitează schimbul de informaţii între companie şi instituţii academice, precum şi accesul gratuit pentru studenţi şi profesori la resursele ArcGIS. Portalul pune la dispoziţia universităţilor o serie de hărţi, date şi aplicaţii online ca suport în procesul de învăţare. Totodată, oferă şi o serie de funcţionalităţi asigurate prin instrumente de analiză spaţială, crearea de aplicaţii web care să pună în evidenţă rezultatele proiectelor, colectarea de date din teren, precum şi colaborarea în cadrul comunităţii educaţionale. Edu Portal include şi componenta de Open Data, ce reprezintă platforma cloud dedicată centralizării şi partajării de date gratuite, spre a fi explorate şi descărcate de către utilizatori în vederea utilizării acestora în scop educaţional. Esri România contribuie în cadrul acestui cloud cu propriile date – baza de date Romania 1:1.000.000 şi chiar mai mare pentru anumite proiecte, lucrări de disertaţie sau de doctorat. Prin Edu Portal, studenţii pot ajunge la nivel avansat cu ajutorul Esri România, dorind să oferim acestora cursuri gratuite avansate şi workshop-uri dedicate. Totodată, prin Edu Portal, alte instituţii, universităţi, profesori sau studenţi, pot contribui cu date spaţiale, instrumente de geoprocesare, aplicaţii web, pentru a extinde această platformă cu un conţinut util în educaţie. Portalul va fi extins cu o serie de materiale didactice (pachete de lecţii, planuri de curriculă dedicate pe ani de studii, laboratoare spaţiale ce vor reda pas cu pas scenarii de utilizare a tehnologiilor şi aplicaţiilor ArcGIS în vederea rezolvării anumitor probleme din lumea reală).

Bogdan Chevereşan
Aşa cum se poate observa, nu discutăm în acest moment de disciplina GIS, ci de o materie interdisciplinară, care să deschidă orizonturi noi studenţilor şi care să-i pregătească pentru ceea ce urmează după absolvire, la locul de muncă. Este vorba despre o platformă Deschisă (Open), această sintagmă putând fi aplicată platformei ArcGIS în mai multe sensuri. Esri, prin componenta open-source, pune la dispoziţia dezvoltatorilor coduri sursă spre a fi utilizate în cadrul soluţiilor tehnice. Susţinem în continuare standardele deshise (open standards), care permit interoperabilitate între soluţii. Datele deschise (Open Data) sunt motorul oricărei soluţii, iar prin ArcGIS Online punem la dispoziţia comunităţii instrumente ce permit partajarea propriilor seturi de date cu întrega lume.

Notă: Cu o strategie comună de a susţine educaţia şi formarea profesională a tinerelor generaţii, compania americană Esri a donat recent componente software în valoare de 1 miliard de dolari către toate şcolile publice din SUA pentru cursuri bazate pe Sisteme Informaţionale Geografice (GIS). Decizia companiei de a dona software GIS către şcolile de tip K-12 din SUA vine după ce preşedintele Obama a făcut un apel la marile companii prin iniţiativa ConectED să ofere noi oportunităţi elevilor, prin implementarea celor mai noi tehnologii în sălile de clasă. Potrivit preşedintelui Esri, Jack Dangermond, GIS-ul completează perfect celelalte materii precum Matematica, Ingineria, Ştiinţele şi Tehnologia. Ca un exemplu de cum pot folosi elevii software-ul GIS de la Esri, Dangermond a relatat la Bloomberg TV modul în care elevii dintr-o şcoală din Detroit s-au folosit de instrumentele GIS pentru a depista zonele contaminate cu plumb din casele părăsite. Dangermond spune că elevii vor avea acces în cloud la aceleaşi resurse software precum cele folosite de cercetători sau autorităţi în diferite domenii precum schimbările climatice, predicţia inundaţiilor sau a dezastrelor naturale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite