Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Public Cloud, un model (a)tipic de maturitate tehnologică

04 Iulie 2014



Poate fi considerat Public Cloud un model de maturitate tehnologică? Dacă ţinem cont de numeroasele estimări pe plus ale analiştilor de piaţă în ceea ce priveşte ritmul de adopţie, răspunsul este, fără îndoială, unul afirmativ. Aceasta nu înseamnă însă că nu mai există încă destule provocări pe care furnizorii de servicii Cloud trebuie să le depăşească.

Cloud-ul Public a intrat în cea de a doua etapă a evoluţiei sale, de „hiper-creştere“. Verdictul aparţine analiştilor de la Forrester Research, care estimează că anul trecut piaţa serviciilor Public Cloud a înregistrat o valoare de 58 de miliarde de dolari şi că în 2020 se va înregistra o triplare a acesteia, respectiv atingerea valorii de 191 miliarde USD. (Pentru anul acesta, Forrester preconizează o valoare de 72 de miliarde de dolari.)

Predicţiile analiştilor citaţi se bazează, în principal, pe faptul că tehnologia Cloud a parcurs în ultimii trei ani un proces de maturizare accelerată. Facilitat de faptul că organizaţiile au făcut foarte rapid trecerea de la faza de tatonare şi testare a serviciilor şi platformelor Cloud, considerate o opţiune cu potenţial crescut, la cea de adoptare in extenso.

Schimbarea de strategie este deja vizibilă în cadrul multor organizaţii care au integrat deja serviciile Cloud în întregul portofoliu de soluţii IT deţinute şi au făcut din Nor unul dintre motoarele dezvoltării afacerii lor.

Schimbarea motivaţiilor
Există motive solide pentru a justifica şi susţine estimările care prevăd că peste 5-6 ani platformele Public Cloud vor putea concura de la egal la egal infrastructurile IT tradiţionale.

Creşterea constantă a ratei de adop-ţie şi a numărului de utilizatori va fi facilitată nu doar de dezvoltarea tehnologică, ci şi de diversificarea ofertei, precum şi de scăderea constantă a preţurilor, ca urmare a creşterii nivelului de concurenţă în piaţă, ceea ce va duce la creşterea presiunii pe zona de inovare. Graţie diversificării şi adaptării continue la cerinţele pieţei, serviciile Cloud – precum cele de stocare sau de management al bazelor de date, de exemplu – pot fi utilizate deja în alcătuirea unor noi modele de arhitecturi informatice, eliberând organizaţiile beneficiar de efortul de management şi mentenanţă al tuturor elementelor şi reducând efortul investiţional al acestora în zona dezvoltării.

Sunt câştiguri reale, care pot fi probate şi care, în timp, vor face din oferta Public Cloud un competitor serios nu doar pentru clasicele sisteme on-premise, ci şi pentru furnizorii de servicii de hostare şi colocare. Şi care susţin estimarea IDC că, până în 2017, valoarea investiţiilor în Cloud va creşte de cinci ori mai rapid decât nivelul generic al investiţiilor în tehnologie.

Economiile şi câştigurile financiare nu vor mai fi însă singurele motive care vor alimenta ritmul de adopţie accelerat. Companiiile vor privi dincolo de argumentul TCO (Total Cost of Ownership) şi de beneficiul eficientizării operaţiunilor IT şi vor asimila din ce în ce mai frecvent platformele Cloud ca pe un suport esenţial al inovării, agilităţii şi vitezei de răspuns în piaţă. Iar clienţii de servicii Cloud sunt deja din ce în ce mai informaţi asupra a ceea ce pot solicita şi încep să îşi argumenteze mult mai exact deciziile de achiziţie, solicitând o din ce în ce mai mare flexibilitate din partea furnizorilor în alcătuirea portofoliului de servicii.

Deşi majoritatea analiştilor preconizează o adoptare accelerată a ofertei Cloud, este evident că nu toate aplicaţiile vor fi înlocuite şi/sau migrate în Nor în ritmul prezis. Cel mai probabil, marea majoritate a companiilor va alege calea extinderii investiţiilor existente în tehnologie cu aplicaţiile şi infrastructura livrate din Cloud pentru a permite crearea şi dezvoltarea de noi procese, care nu ar fi putut fi dezvoltate eficient – şi din punct de vedere economic – doar în mediul on-premises. Schimbarea aceasta de strategie, dar mai ales de perspectivă, va duce, în timp, la o modificare de profunzime a modului de desfăşurare a business-ului pentru numeroase organizaţii.

SaaS, vârful de lance
Depăşirea fazei exploratorii a ofertei Cloud va genera creşteri susţinute pe toate cele trei modele consacrate de livrare a serviciilor Cloud – Software-as-a-Service (SaaS), Platfom-as-a-Service (PaaS) şi Infrastructure-as-a-Service (IaaS) –, însă nu în acelaşi ritm. Creşterea cea mai rapidă se va înregistra, pentru încă 4-5 ani cel puţin, pe segmentul SaaS, considerat de către analiştii Fo-rrester Research ca fiind cel mai matur din piaţă la momentul actual. Fapt confirmat şi de valoarea înregistrată anul trecut, de 36 de miliarde USD, care reprezintă aproximativ 62% din valoarea totală a pieţei Cloud în 2013.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite