Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SNRI – ghid de bune practici pentru instituții similare din MAI și UE

04 Iulie 2014




Europa învață de la SNRI

Proiectul românesc a reușit să devină ghid de bune practici pentru instituţii similare din Uniunea Europeană. Sistemul Naţional de Raportare a Incidentelor a fost prezentat în cadrul mai multor conferințe europene ale specialiștilor din UE, printre care și la întâlnirea șefilor de poliție din capitalele europene. Recent, sistemul a fost discutat în cadrul „European Network for Law Enforcement Technologies Services“ – ENLETS.

„ENLETS este o asociere a specialiștilor din UE, iar în cadrul ei polițiile din statele membre fac schimb de informații despre tehnologii, bune practici, domenii în care sunt interesate să investească sau să se dezvolte.

Această conferință are loc bianual și se organizează în statele care dețin președinția UE. Pe 27 aprilie a.c. conferința a avut loc în Grecia. Colegii din alte state au fost foarte interesați să afle cum am reușit să realizăm standardizarea fluxurilor de lucru la nivel instituțional. Aceasta în contextul în care Poliția Română este o organizație mare, comparativ cu multe alte state membre (55.000 de polițiști), fiind depășiți de țări ca Germania, Italia, Franța sau Polonia. Foarte mulți se întreabă cum am reușit să gestionăm din punct de vedere logistic implementarea acestui sistem informatic. Cuvântul cheie a fost transparența. Toate deciziile s-au luat în consiliul de conducere de la nivelul inspectoratului general, în cadrul unor sesiuni de videoconferință la care au participat inclusiv colegii din țară. În acest mod s-au dezbătut scenarii de utilizare pe modelul cauză-efect și nu în spatele ușilor închise. Aceste decizii s-au transformat fie într-un manual de utilizare a unui modul, fie în principii de utilizare ale întregului sistem sau în fluxuri informatice“, menționează directorul UCAI.

SNRI-ul a fost prezentat și în Republica Moldova, specialiștii români fiind în discuții avansate de a implementa modul de lucru românesc în această țară.

„Același demers îl facem și în Bosnia-Herțegovina. Instruim analiști de informații și încercăm să construim filosofii similare de colectare a datelor din activitatea zilnică a polițiștilor prin valorificarea componentei geospațiale.

Pentru că în prezent suntem parte a ENLETS, suntem des chestionați în legătură cu pașii pe care i-am făcut în a centraliza datele și a le aduce la un numitor comun. Olanda, un stat cu tradiție în informatizare, trece printr-un proces de centralizare și încearcă să construiască un sistem național, prin care să unifice toate cele 25 de sisteme pe care le aveau anterior. Pentru prima dată în istoria modernă, Olanda are poliție națională. Întrebări similare primim și de la colegii din Austria, care utilizează sisteme informatice pentru diferite categorii de infracțiuni, de pildă un sistem informatic pentru furturi, altul pentru tâlhării etc. Deosebirea este că în SNRI ele sunt tratate unitar, în aceeași interfață, indiferent dacă gestionăm zone de activitate total diferite, cum ar fi dosarele penale sau contravențiile. În multe state sunt realizate sisteme diferite, iar la noi sunt înglobate sub același sistem. Acest lucru înseamnă o administrare unică, familiarizarea rapidă a utilizatorilor cu interfețele și același principiu de utilizare a sistemului. Experiența noastră de-a lungul implementării și utilizării sistemului o oferim acum și altor colegi și încercăm să-i ajutăm să depășească momente grele“, spune Wili Apreutesei.

SNRI obține recunoaștere locală și europeană

La împlinirea a 192 de ani de la atestarea poliţiei moderne, cu ocazia Zilei Poliţiei Române, în semn de apreciere pentru competenţa profesională, experienţa acumulată, obiectivitatea şi fermitatea dovedite în executarea atribuţiunilor de serviciu, pentru rezultatele deosebite obţinute în activitate, în anul 2013, au fost acordate premiile „Poliţistul anului” – ediţia 2014, pe patru domenii specifice activităţii poliţieneşti, precum şi un premiu special.

Premiul special a fost înmânat de Gabriel Oprea, viceprim-ministru pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne și șeful Poliției Române, chestor general Petre Tobă, Unităţii Centrale de Analiză a Informaţiilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite