Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Inovare şi transfer tehnologic la INCDCP-ICECHIM

04 Iulie 2014



INCDCP-ICECHIM pune accentul pe inovarea interdisciplinară pentru realizarea de noi produse şi noi tehnologii din domenii prioritare ale activităţii ştiinţifice la nivel european: valorificarea bioresurselor, inclusiv prin recuperarea, reciclarea şi valorificarea subproduselor; nanoştiinţe şi nanomateriale; protecţia mediului şi gestionarea durabilă a resurselor. Inovarea nu poate fi concepută fără activitatea de transfer tehnologic, prin care produsul/tehnologia inovativă rezultată din activitatea de cercetare se transmite și se implementează în scopul introducerii pe piaţă, iar această politică aplicată riguros de către Institut a generat în ultimii ani transferuri reușite de tehnologie către sectorul productiv.

Pentru ca transferul tehnologic să se desfăşoare în mod organizat şi susţinut şi pentru o mai bună comunicare între toţi actorii implicaţi în domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării, INCDCP-ICECHIM a înfiinţat în octombrie 2010 un Centru de Transfer Tehnologic – CTT-ICECHIM, acreditat de ANCS în 2011 pentru o perioadă de 5 ani. Acesta funcţionează în cadrul Reţelei Naţionale de Inovare şi Transfer Tehnologic ReNITT şi este membru în Asociaţia Română de Transfer Tehnologic ARoTT, cadru propice pentru promovarea tehnologiilor cu potenţial de valorificare şi realizarea de parteneriate pentru inovare.



35 de cereri de brevet și 19 produse inovative

Un exemplu de succes al INCDCP-ICECHIM în domeniul transferului tehnologic îl reprezintă valorificarea rezultatelor cercetării în cadrul proiectelor de tip Cecuri de Inovare cu cofinanţare de la bugetul de stat.
INCDCP-ICECHIM (Furnizor de servicii) a încheiat 19 astfel de parteneriate cu IMM-uri din sectorul productiv (Beneficiari). Scopul acestei colaborări a fost crearea de produse şi servicii inovatoare pe bază de tehnologii avansate, în vederea modernizării tehnologice şi a creşterii gradului de inovare a IMM-urilor.

Proiectele de inovare s-au finalizat cu depunerea a 35 de cereri de brevet (din care 15 cereri de brevet EPO/WIPO) şi cu introducerea în fabricaţie la Beneficiari a 19 tipuri de produse noi rezultate pe bază de tehnologii inovative:
• Produse obţinute din materii prime uşor accesibile, care reciclează şi valorifică subproduse/deşeuri de fabricaţie, ex. Băutură fortifiantă pe bază de zer, Proteinaţi ai microelementelor esenţiale utilizabili ca aditivi furajeri sau alimentari, suplimente nutritive sau fertilizanţi, Solvent ecologic;
Produse care valorifică materiile prime provenite din resurse naturale regenerabile (uleiuri vegetale, biomasă de microalge) ex. Fertilizanţi foliari cu penetrabilitate cuticulară crescută, Suplimente nutritive pentru biostimularea producţiei de lapte a caprinelor, Tincturi dublu extrase din plante medicinale utilizate în produse cosmetice şi suplimente nutritive; Produse pentru stimularea creşterii plantelor şi ameliorarea rezistenţei la stresurile abiote; Biopesticide pentru igiena culturală a zonelor verzi; Produs funcţional aglutenic pe bază de apă minerală medicinală Vâlcele;
Bioproduse microbiene originale, ex. Bioproduse pentru îndepărtarea compuşilor cancerigeni şi potenţiali cancerigeni din soluri poluate cu produse petroliere, Activator pentru composturi supresive şi odorante destinate culturilor ornamentale, Îngrăşăminte complexe;
Compoziţii ecologice cu caracteristici şi aplicabilitate îmbunătăţită, competitive, ex. Produse pentru limitarea atacului acarienilor varroa în familiile de albine, Supliment nutritiv pentru albine, Insecticide ecologice.



Profit de peste 100.000 de lei pentru agenții economici

Tehnologiile transferate de INCDCP-ICECHIM la agenţii economici au contribuit la lărgirea gamei de produse, creşterea competitivităţii pe piaţa internă şi creşterea cifrei de afaceri a acestora. Valoarea profitului rezultat în urma exploatării în 2013 a noilor produse şi tehnologii a depăşit valoarea de 100.000 de lei.

Un spin-off promițător
Pentru susţinerea transferului tehnologic al rezultatelor cercetărilor într-un mod profitabil, INCDCP-ICECHIM, în parteneriat cu ICPAO-Mediaş, a înfiinţat o societate comercială de tip spin-off, S.C. SOLVAGROMED S.R.L.
Portofoliul S.C. SOLVAGROMED S.R.L. include produse prietenoase mediului: degresanți ecologici de uz industrial, amelioratori de sol, fertilizanţi foliari și suplimente nutritive pentru păsări şi porci pe bază de proteinaţi metalici.
INCDCP-ICECHIM deţine 90% din capitalul social total prin participarea cu un brevet de invenţie, RO 123027/30.07.2010 „Compoziţie microbiană agroutilă şi procedeu de preparare”. Această societate comercială şi-a lansat activitatea în toamna anului 2013 şi funcţionează cu echipamentul tehnologic pus la dispoziţie de partenerul ICPAO-Mediaş, INCDCP-ICECHIM contribuind cu experienţa ştiinţifică şi tehnologică acumulată în scopul valorificării rezultatelor cercetării proprii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite