Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Europa face paşi către 5G

04 Iulie 2014



Comisia Europeană şi Coreea de Sud au semnat la Seul, pe 16 iunie a.c., un acord extrem de important în cursa globală pentru dezvoltarea serviciului mobil 5G. Potrivit documentului, până la sfârşitul anului 2015 cele două părţi vor lucra pentru a ajunge la un consens global cu privire la noua reţea şi la stabilirea unui calendar concret de implementare a sistemului. Totodată, vor fi elaborate standarde clare în domeniu şi vor fi puse la punct, în comun, toate detaliile tehnice pentru ca 5G să devină realitate.

Chiar dacă în Europa tehnologia 4G a prins destul de greu, oficialii europeni pregătesc deja noul nivel de reţea.

Acordul privind dezvoltarea reţelei 5G a fost semnat de Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene şi responsabilă cu Agenda digitală, și Mun-Kee Choi, ministrul Ştiinţei şi tehnologiei din Coreea de Sud, şi va fi consolidat în luna noiembrie a.c., în cadrul unui summit de profil. Uniunea Europeană şi Coreea de Sud s-au angajat ca în 2016 să lanseze primele proiecte comune de cercetare. Ambele părți au decis să înființeze un grup de lucru Coreea de Sud-UE în domeniul IT&C pentru a pregăti cooperarea R&D în domeniul IT&C, precum şi politicile relevante în domeniile 5G, Cloud și Internet of Things.

Apropierea Uniunii Europene de Coreea de Sud are loc după ce, la începutul anului, autorităţile de la Seul au anunţat că vor investi în următorii ani peste un miliard şi jumătate de dolari în noua reţea. Ministrul Ştiinţei şi tehnologiei explica, atunci, că reţeaua 2G a contribuit la creşterea economică a anilor '90, 3G a impulsionat anii 2000, 4G ajută la creşterea economică actuală, prin urmare 5G reprezintă, în mod evident, viitorul.
Pentru a asigura o legătură şi mai strânsă între cele două părţi, va fi semnat şi un memorandum de înţelegere între Asociaţia Uniunii Europene pentru Infrastructură 5G (5GIA) şi Forumul 5G din Coreea de Sud. Din 5GIA fac parte companii precum Alcatel Lucent, Atos, Deutsche Telekom, Ericsson, Nokia, Orange, Telecom Italia, Telenor şi Telefonica.

„5G va oferi un impuls economiei şi societăţii digitale. Acest aspect este recunoscut atât în Europa, cât şi în Coreea de Sud. Este pentru prima dată când autorităţile publice au convenit să participe la un asemenea demers împreună cu sprijinul mediului privat. Declaraţia semnată astăzi arată dorinţa noastră de a deveni lideri digitali globali“, a declarat Neelie Kroes la semnarea acordului.

Context european 5G
În luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a lansat Parteneriatul Public Privat privind dezvoltarea tehnologiilor 5G (5G-PPP). Pe 17 decembrie 2013, vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a semnat un acord cu Parteneriatul pentru infrastructură 5G. Parteneriatul reprezintă o asociație a industriei, care include parteneri public-privat (așa-numita 5G-PPP) și a fost reprezentat în cadrul ceremoniei de semnare de către Hossein Moiin, Vice-Preşedinte executiv Tehnologie și Inovare Nokia Solutions and Networks, și Markus Weldon, președintele Bell Labs Alcatel Lucent.



Uniunea Europeană a alocat pentru 5G-PPP, prin programul „Horizon 2020“, peste 700 de milioane de euro, pentru intervalul 2014-2020. Potrivit programului, companiile private care s-au angajat în acest parteneriat vor trebui să participe cu cel puţin încă 3 miliarde de dolari. Această inițiativă completează pachetul de reglementare al Comisiei Europene privind crearea unei piețe unice de telecomunicații.

Tot în urmă cu un an, 50 de milioane de euro au fost investite în proiecte de cercetare europene, cum ar fi METIS, 5GNOW, iJOIN, TROPIC, Mobil Cloud Networking, COMBO, MOTO și PHYLAWS. În cadrul acestor proiecte se lucrează în prezent la arhitectura 5G şi la cerinţele de funcţionalitate.

5G reprezintă un set nou de tehnologii şi de infrastructuri de reţea ce va permite procesarea unor volume uriaşe de comunicaţii. Noua tehnologie va face posibilă dezvoltarea de aplicaţii noi pentru societate şi economie şi va putea face faţă creşterii volumului de date mobile. Potrivit unui studiu Cisco recent, traficul de date în rețelele mobile va crește de 11 ori în următorii patru ani, la un volum anual de 190 exabytes. De asemenea, conform altor studii, se estimează că în lume, în jurul anului 2020, la reţeaua 5G vor fi conectate 7 trilioane de dispozitive inteligente.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite