Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Mișcarea Rails Girls cuprinde România

04 Iulie 2014




Diana Gherghiță Mihăilă a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București. Pe lângă jobul în comunicare, dezvoltă o revistă online, dedicată proiectelor DIY (do it yourself) și amenajărilor interioare.

„Când am aflat de workshop-ul Rails Girls, mi-am zis că nu trebuie să îl ratez. Organizatorii promiteau să ne învețe să facem o aplicație web de la zero. M-a intrigat provocarea. Era ceva ce altfel nu aș fi putut face singură cu prea multă ușurință, oricât de autodidactă îmi place să cred că sunt. Site-ul de DIY și home decor l-am gândit și realizat singură. Am avut nevoie de câteva luni să îl aduc la forma în care este astăzi. Satisfacția este atât de mare, încât de fiecare dată când am ocazia să adaug ceva nou proiectului, să dezvolt ceva diferit, zic în mod automat «Da»“, spune Diana Gherghiță Mihăilă.

Diana va continua, la rândul ei, să învețe cât mai multe lucruri despre programare: „Nu știu dacă asta ar putea deveni o activitate full time pentru mine vreodată, dar mi-ar plăcea să ajung la performanța de a face aplicații web cu o mai mare ușurință. Este un sentiment tare plăcut să vezi că doar cu mintea și cu mâinile tale creezi ceva util pentru tine și pentru ceilalți. Dar chiar dacă nu voi reuși să concep vreodată o apli
cație complexă, va fi o plăcere și o provocare să lucrez și să susțin un programator experimentat pentru a obține rezultatul dorit.“

De ce Ruby on Rails?
Ada Solcan este studentă la Facultatea de Matematică Informatică Universitatea din București și trainer Rails Girls. A fost foarte plăcut impresionată de entuziasmul şi dorinţa participantelor la workshop de a învăţa lucruri noi.

„Toate au fost foarte motivate şi aveau o multitudine de idei de aplicaţii pe care îşi doreau să le pună în practică, dar şi foarte multe întrebări la care nu primiseră până atunci un răspuns. De asemenea, ca trainer, am ajuns să înţeleg la rândul meu mult mai bine anumite aspecte, în momentul în care am fost pusă în situaţia de a le explica unei alte persoane. Ruby on Rails este un framework care îţi permite să creezi o aplicaţie web destul de rapid şi fără a fi necesar să scrii prea mult cod. Aceste două aspecte fiind foarte importante în contextul unui workshop de o zi pentru persoane ce intrau pentru prima oară în contact cu lumea programării“, spune Ada Solcan.

Participantele au învăţat noţiuni de bază legate de dezvoltarea aplicaţiilor web şi au avut ocazia să îşi construiască o aplicaţie web simplă folosind Ruby on Rails.

„Ruby, ca limbaj, este foarte curat şi expresiv. Spre deosebire de multe alte limbaje, nu are o puzderie de simboluri aruncate prin cod cu roluri mai mult sau mai puţin obscure. De foarte multe ori poţi să ajungi să înţelegi ce face o bucată de cod prin simpla citire, ca şi cum ar fi proză. Ăsta e un avantaj atunci când înveţi o persoană care nu e familiarizată cu programarea, pentru că e mult mai puţin intimidant“, completează Andrei Bocan, programator Ruby on Rails şi developer și trainer Rails Girls.

Pentru Andrei, experiența Rails a fost „genială“: „După ce lucrezi cu oameni tehnici în fiecare zi, e foarte uşor să devii blazat cu privire la tot procesul de creaţie din spatele unui proiect. (...) În mod sigur aş mai repeta experienţa. Am învăţat în timpul workshop-ului cel puţin la fel de mult cât au învăţat participantele de la mine. Mă ajută foarte mult să primesc genul de întrebări pe care le-am primit în timpul workshop-ului. Te forţează să explici şi să justifici decizii pe care în mod normal le-ai considera de la sine înţelese.“



Lecții învățate

Workshop-urile Rails Girls vor continua în septembrie în București, Cluj, Timișoara și Iași.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite