Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

CE propune un nou program in vederea eliminării barierelor electronice

07 Iulie 2014



Comisia Europeana a adoptat o propunere cu privire la un nou program care va ajuta statele membre să își modernizeze administrațiile și să ofere servicii digitale interoperabile la nivel național și european. Acest nou program, intitulat ISA2, se va baza pe reușitele predecesorului lui, ISA (Soluții de interoperabilitate pentru administrațiile publice europene), și va asigura interacțiunea transfrontalieră și intersectorială fluidă, pe cale electronică, între administrațiile publice europene.


Acest lucru este esențial deoarece, în Europa de azi, tot mai mulți cetățeni lucrează și își schimbă domiciliul în alte state și tot mai multe întreprinderi au activități comerciale și operează în întreaga Uniune. În acest context, cetățenii și întreprinderile trebuie să interacționeze frecvent cu administrațiile statelor membre, pe cale electronică.
Din păcate, anumite probleme precum complexitatea modului de organizare, procedurile caduce și greoaie și lipsa de cooperare creează foarte des bariere electronice care împiedică cetățenii și întreprinderile să utilizeze în mod eficient serviciile publice și care afectează buna funcționare a pieței interne.


„Statele membre, fiind supuse unor presiuni ca urmare a crizei economice recente, au început deja să reducă sarcinile și costurile administrative, introducând serviciile digitale și îmbunătățind procesele operaționale. Cu toate acestea, dat fiind că aceste schimbări au loc adesea la nivel de serviciu, fără interoperabilitate între sectoare și la nivel european, ele creează foarte frecvent bariere electronice. Această situație poate genera un sentiment de frustrare în rândul întreprinderilor și al cetățenilor, care irosesc timp și bani.
Datorită activităților desfășurate timp de mai mulți ani în sprijinul interoperabilității, al e-guvernării și al datelor deschise, în prezent pot fi furnizate, datorită platformelor interoperabile, servicii publice caracterizate de o rapiditate, de o eficiență și de o calitate fără precedent. ISA2 reprezintă elementul-cheie care va permite realizarea acestui potențial. Acest nou program reprezintă un element central al agendei digitale pentru Europa”, a declarat Vicepreședintele Maroš Šefčovič.


Un raport publicat luna trecută (Raportul pe 2014 al Comisiei privind e–guvernarea) arată că guvernele statelor membre au încă mult de lucru pentru ca întreprinderile și cetățenii să aibă acces facil la serviciile publice online, chiar și în interiorul statului membru din care provin. În plus, serviciile publice transfrontaliere sunt disponibile online pentru resortisanții unui alt stat membru UE doar în proporție de 42%, cu 30 de puncte procentuale mai puțin decât proporția în care serviciile publice sunt disponibile online pentru cetățenii țării.


La nivel european, interoperabilitatea este necesară pentru punerea în aplicarea cu succes a numeroase domenii de politică ale Uniunii, cum ar fi piața internă, mediul, afacerile interne și justiția, vămile și fiscalitatea, sănătatea, identitatea electronică și achizițiile publice. Toate aceste domenii vor beneficia de ISA2.


Context
Programele de interoperabilitate au evoluat mult începând din momentul introducerii lor, în anul 1995. ISA2 se bazează pe experiența colectivă și pe rezultatele programelor desfășurate de Comisie timp de două decenii, care au sprijinit în primul rând stabilirea unor conexiuni electronice în cadrul administrațiilor publice, apoi disponibilitatea informațiilor pe internet, mijloacele electronice de colaborare a serviciilor publice și în prezent punerea în aplicare a serviciilor tranzacționale pretutindeni în Europa.
ISA2 va viza perioada 2016-2020 și va dispune de un pachet financiar de 131 de milioane de euro. Acest program înlocuiește actualul program ISA, care se termină în decembrie 2015 și care a avut ca rezultat o serie de inițiative foarte valoroase, printre care se numără e-Prior (un sistem informatic pentru facturarea electronică și schimbul de documente privind achizițiile publice), sistemul de informare al pieței interne (IMI), care le permite autorităților naționale să facă schimb de informații), MT@EC (un serviciu de traducere automată în toate limbile oficiale destinat instituțiilor UE și statelor membre), precum și un sistem care permite colectarea online a declarațiilor de susținere pentru inițiativele cetățenești europene.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite