Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Centrele de date europene renunţă la PUE pentru DCEM

01 August 2014



Power Usage Efficiency, indicatorul de eficienţă energetică devenit metrică standard şi universal valabilă pe piaţa centrelor de date, are în sfârşit, după îndelungi ani de critici, un concurent serios reprezentat de Data Centre Energy Management. Deşi a făcut rapid prozeliţi, noul indicator lansat de European Telecommunications Standards Institute are cale lungă de străbătut până va reuşi să detroneze liderul nord-american.

După aproape doi ani de muncă, European Telecommunications Standards Institute (ETSI) a anunţat publicarea unui nou indicator de măsurare a eficienţei energetice a centrelor de date. Conform anunţului oficial, noul indicator de eficicenţă energetică – DCEM (Data Centre Energy Management) – va permite compararea mult mai corectă a modului în care este gestionată aceasta în centrele de date decât metoda bazată pe utilizarea indicatorului PUE (Power Usage Efficiency).

DCEM a fost dezvoltat de către Operational Energy efficiency for Users Industry Specification Group (GS OEU 001) din cadrul ETSI, care reuneşte reprezentaţi ai companiilor din varii sectoare, incluzând instituţii financiar-bancare, operatori de telecomunicaţii, industria producătoare de maşini, industria aeronautică etc., alături de CRIP (Club des Responsables d'Infrastructure et de Production) şi CTO Alliance (reţeaua europeană a responsabililor informatici, care reuneşte peste 3.000 de Chief Technology Officers - CTO -, din aproximativ 280 de companii din Franţa, Luxemburg, Germania, Elveţia şi Marea Britanie).

Metoda de calcul suscită critici
Noul indicator DCEM Global KPI combină mai multe metrici utilizate pentru a evalua nu doar eficienţa energetică a unui Data Center, ci şi eco-eficienţa. Astfel, DCEM Global KPI ia în calcul un indicator al mărimii centrului de date (S, M, L sau XL), dar şi unul care măsoară pe nouă niveluri diferite (de la A la I, A fiind cel mai bun calificativ) performanţa eco-energetică, definită în conformitate cu prevederile Protocolului de la Kyoto, din 2005, privind reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră. Potrivit declaraţiilor mebrilor grupului de lucru ETSI, noul indicator are rolul de a încuraja Data Centerele aflate în funcţiune de 30-35 de ani – când preocupările pentru protejarea mediului erau cvasi-inexistente – să facă eforturi reale pentru ameliorarea bilanţului energetic, nu prin măsuri radicale, ci graduale.

DCEM Global KPI se bazează pe o formulă care include patru indicatori de performanţă diferiţi definiţi de ETSI în noul standard ES 205 200-2-1:
• Consumul de energie: KPI-EC
• Eficienţa operaţională: KPI-TE
• Energia reutilizată: KPI-REUSE
• Energia regenerabilă: KPI-REN.
Deşi abia a fost făcut public, noul indicator, deja au apărut critici venind de peste Ocean, care susţin că formula promovată de ETSI este cu mult mai complicată decât cea indicatorului PUE, utilizat cu precădere în America de Nord. Specialiştii estimează că valul de critici va creşte în amploare în timp, mai ales pentru că aplicarea modelului DCEM Global KPI face atingere şi la metodele de evaluare contra-cost a centrelor de date utilizate de către compania americană Uptime Institute, cea mai cunoscută entitate existentă la ora actuală în materie de certificare.

Nu doar pentru europeni
Conform publicaţiilor franceze, la momentul actual aproximativ 30 de centre de date europene apar în baza de date DECM gestionată de ETSI, însă în manieră anonimă. Motivul este evident: responsabilii respectivelor Data Centere nu sunt dispuşi să-şi facă publice toate datele, într-o manieră transparentă, mai ales alături de concurenţa directă. De altfel, accesul la baza de date este rezervat, până în acest moment, doar membrilor grupurilor care au participat activ la definirea indicatorului (cele incluse în ETSI GS OEU 001, CRIP şi CTO Alliance), însă utilizarea DCEM este recomandată tuturor centrelor europene. Dar nu numai – potrivit declaraţiilor oficialilor ETSI, China şi-a dat deja acordul pentru adoptarea acestui nou indicator, iar Japonia se arată şi ea interesată de DCEM.
Noul indicator va beneficia în următoarele luni şi de o certificare aferentă, precum şi de un birou independent, specializat în validarea acestui indice, care va permite clasificarea fiecărui Data Center într-o ierarhie internaţională.

Limitările venerabilului PUE
Deşi mulţi îl consideră o metrică standard a pieţei centrelor de date devenită universal valabilă, indicatorul de eficienţă energetică PUE (Power Usage Efficiency), lansat în 2007 de către asociaţia The Green Grid, are şi el numeroşi critici. Ceea ce i se reproşează în principal este exact ceea ce este considerat de către unii a fi un avantaj – simplitatea sa. Practic, formula PUE reprezintă raportul dintre consumul energetic al întregului centru de date şi cel utilizat strict pentru zona IT.
Conform definiţiei The Green Grid:
„PUE = Total Power in to Datacenter/IT Equipment Power“
Rezultatul acestui raport este, inevitabil, supraunitar: o valoare PUE de 2 – considerată uzuală de către specialişti în centrele de date mici şi Data Room-uri – înseamnă că pentru fiecare watt utilizat pentru alimentarea echipamentelor IT este folosit încă un watt pentru alimentarea echipamentelor de răcire, distribuţie, securitate etc. În scenariul ideal, o valoare PUE egală cu 1 ar însemna ca toată energia care intră într-un Data Center să fie utilizată pentru operarea încărcării IT (servere, stocare şi reţelistică) şi doar atât. În realitate însă, există numeroase alte consumuri pe partea de răcire, distribuţie, securitate fizică, iluminare etc.
Există însă situaţii concrete în care aceasta metrică poate fi alterată. Iată un exemplu concret: un Data Center care are un consum total de 100 kW, din care 50 kW sunt utilizaţi doar pentru alimentarea echipamentelor IT şi are un indice PUE de 2 (100/50=2). Dacă decide să virtualizeze câteva servere poate obţine o reducere de 25 kW în alimentarea echipamentelor IT, o scădere similară la nivelul întregului consum al Data Center-ului şi, în acest caz, valoarea PUE creşte la 3 (75/25=3), deşi se păstrează aceeaşi infrastructură de calcul, iar consumul a scăzut.
Un alt reproş adus metricii promovate de The Green Grid este acela că nu ia în calcul temperatura exterioară, un element esenţial în evaluarea eficienţei energetice a unui Data Center. Chiar dacă partizanii PUE nu vor să accepte această critică, localizarea geografică a unui centru de date influenţează direct nevoile de răcire – un Data Center amplasat în Islanda nu va avea aceleaşi nevoi ca unul situat în Spania, de exemplu. Alt aspect cu influenţă directă asupra valorii PUE este cel al nivelului de disponibilitate – pierderile energetice cresc proporţional cu numărul de elemente redundante existente în centrul de date.

Astfel de exemple demonstrează clare de ce PUE nu poate funcţiona ca un diferenţiator real dacă se compară centre de date cu ordine de mărime, configuraţii, tehnologii şi arii geografice diferite. Ratingul de eficienţă energetică în asemenea cazuri nu poate servi decât pentru evaluarea cronologică a eforturilor făcute de respectivul Data Center în scopul scăderii consumului, şi nu ca o metodă de benchmark eficientă.

De-a lungul celor aproape 7 ani de existenţă, pledoaria criticilor la adresa PUE s-a consolidat, fiind preluată şi la nivelul Comisiei Europene. DCEM este prima măsură concretă iniţiată de specialiştii europeni în vederea eliberării de sub dominaţia metricii americane, dar rămâne de văzut în cât timp va reuşi să se impună pe piaţă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite