Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Lumea Geospațială 2014 – proactivi și geospațiali la Poiana Brașov

01 August 2014



Poiana Brașov, pentru a treia oară gazdă a evenimentului Lumea Geospațială, a fost în acest an martora înregistrării mai multor premiere: observarea la lucru a unei drone Aibot V2, multe seminarii interactive, în care participanţii au lucrat efectiv cu soluţiile geospaţiale Intergraph, creând hărţi, pe baza unor cerinţe specifice și... o invazie extraterestră, care a pus la încercare capacitatea invitaților de a fi proactivi, chiar și în situații imposibil de prevăzut.

Comunitatea specialiștilor GIS din România s-a întâlnit pentru al doisprezecelea an consecutiv, între 10-11 iulie, la Hotel Alpin, în număr mai mare ca niciodată. Ediția 2014 a reunit peste 150 de participanți – mulți veterani, dar și mai mulţi invitaţi aflaţi la prima participare – care au reprezentat autorităţi publice locale și centrale, companii de utilităţi sau instituţii de ordine şi siguranţă publică.

Tema dezbaterilor din cele două zile de conferinţă a stat sub semnul proactivității: „Instituţii proactive. Dinamica datelor şi informaţia acţionabilă în procesul decizional“.

De asemenea, în acest an, un accent deosebit a fost pus pe prezentările din zona educaţională şi a cercetării.

Tendinţe GIS pe plan mondial
Prezent pentru a cincea oară la eveniment din partea corporaţiei, Robert Nagy, Regional Channel Manager pentru Europa Centrală şi de Sud-Est, Hexagon Geospatial, a subliniat că schimbarea este cuvântul aflat la ordinea zilei şi a prezentat o parte din tendinţele cu impact puternic în zona tehnologiei geospaţiale, dar şi principalele provocări ale pieţei geospaţiale.
„Tendinţele globale care generează regulile în prezent sunt: mobilitatea, arhitecturile orientate către servicii, cloud-ul, virtualizarea, integrarea senzorilor şi convergența canalelor de comunicare. În prezent, se manifestă o cerere din ce în ce mai mare pentru analize tridimensionale, de adoptare a dronelor într-un număr din ce în ce mai mare de utilizări, mai ales în cele civile, minerit, agricultură. E nevoie de soluţii simple, care îţi permit să-ţi atingi obiectivul prin apăsarea unui singur buton”, a declarat Robert Nagy.

De ce avem nevoie de proactivitate?
Marcel Foca, directorul general al Intergraph Computer Services, a dat startul temei de discuţie stabilite pentru conferinţa din acest an.
„Pentru a automatiza şi a creşte calitatea informaţiilor cotidiene, aveţi nevoie de soluţii adaptate activităţii dumneavoastră. În accepţiunea noastră, proactivitatea este capacitatea de a anticipa situaţii şi de a le soluţiona. De ce avem nevoie de proactivitate? Atât contextul extern, cât şi intern al oricărei instituţii este schimbarea. Dacă în trecut era suficient să gestionăm resursele, în prezent trebuie să gestionăm schimbarea”, a precizat Marcel Foca.
Directorul general al ICS a prezentat în continuare stadiile proactivității: negarea, conformarea, reactivitatea performantă și proactivitatea strategică.
„Dacă într-un capăt al axei avem proactivitatea, diferenţa de-a lungul axei este dată de cunoaştere şi poziţionarea faţă de cunoaştere”, a subliniat în încheierea prezentării sale Marcel Foca.



De la instituții la ecosisteme

Secolul vitezei pune presiune şi asupra instituţiilor din domeniul ordinii şi siguranţei publice, al căror obiectiv prioritar este creșterea capacității de răspuns.
„Într-un oraş atipic cum este Bucureştiul, există cel puţin 8 instituţii care asigură ordinea şi disciplina: 7 poliții locale şi Poliţia naţională. Cu ajutorul aplicaţiei H.O.B.I. (Harta Operativă Bucureşti Integrat), sunt monitorizate staţiile Tetra atât ale Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, cât şi ale polițiilor locale de sector. Camerele video se pot deschide direct din hartă, astfel încât dispecerul poate lua măsurile cele mai rapide”, a explicat Mihai Bărăceanu, Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti.
Primele rezultate ale proiectului VIRGO, care îşi propune să realizeze un registru virtual găzduit în cloud al infrastructurilor din câteva ţări europene, au fost prezentate de Gabriela Vlad, Şef Serviciu Informatică Primăria Municipiului Braşov.
„Primăria Municipiului Braşov este partener în cadrul proiectului VIRGO şi coordonatorul implementării proiectului pilot în România. În urma analizei de până acum, a rezultat că administraţia publică, în cele mai multe cazuri, nu deţine informaţii despre infrastructură, companiile de utilităţi au disponibilitate de a oferi informaţii despre infrastructură, dar nu pot furniza date tehnice şi nu furnizează informaţii către cetăţeni, iar cetăţenii doresc să fie informaţi despre serviciile existente în zonele lor de interes, cele mai mari procente înregistrându-le reţelele electrice, de apă şi telecomunicaţii”, a spus Gabriela Vlad.

Drumul către proactivitate
Paul Millea, Direcţia Generală Management Operaţional din Ministerul Afacerilor Interne, a prezentat Sistemul Informatic de Management Integrat al Evenimentelor de Ordine Publică (SIMIEOP), care este utilizat în prezent la capacitate maximă. „Prin implementarea SIMIEOP, MAI are pentru prima dată un mecanism la nivel naţional prin care a reuşit o îmbunătăţire a comunicării intra-instituționale. În primăvara acestui an, a fost înfiinţat Centrul Operaţional de Comandă al Guvernului, iar de două luni, SIMIEOP există la Guvern”, a spus Paul Millea.
Dan Gherguț, vicepreşedintele Institutului Naţional de Statistică, a vorbit despre proiectul eDEMOS, care a avut ca obiectiv proiectarea şi implementarea unui set de 50 de indicatori de performanţă ai administraţiei publice locale.
Prof. Dr. Marian Zulean, Facultatea de Administraţie şi Afaceri, Universitatea din Bucureşti, a prezentat programul de studii universitare de master în managementul crizelor, dezvoltat de Facultatea de Administraţie şi Afaceri, demonstrând că și universitățile se schimbă, în sensul proactiv.
Sorina Cofan, instructor de poliţie în cadrul ISOP (Institutul de Studii pentru Ordine Publică), a vorbit despre importanța creării standardului ocupațional pentru analistul de informații, ocupație care a fost recunoscută pe piața muncii. În acest an, ISOP va organiza primul curs de specializare a analiştilor de informaţie în analiza geospaţială.

Balada Miorița vs instituțiile publice

Masa rotundă din prima zi a evenimentului Lumea Geospaţiala a dezbătut, alături de specialişti recunoscuţi în comunitatea geospaţiala românească, tema centrală a conferinţei din acest an. În cadrul mesei rotunde au fost prezenţi: Marian Tutilescu, expert; Bogdan Gavrilă, voluntar CRSC Europe; Corneliu Grigore, consultant; Dan Gherguț, vicepreşedinte INS; Prof. dr. Marian Zulean, Facultatea de Administraţie şi Afaceri, Universitatea din Bucureşti, şi Marcel Foca, director general ICS şi moderatorul discuţiilor. Invitaţii au fost provocaţi să răspundă la întrebări precum: ce înseamnă a fi proactiv, sunt instituţiile noastre proactive, cum definim criza, de ce sunt tinerii demotivaţi şi evită funcţii în instituţiile publice?
Dezbaterea a avut ca punct de plecare balada Mioriţa, în care deşi ciobanul moldovean este avertizat de oiţă că va fi ucis a doua zi de ciobanii ungurean şi vrâncean, nu ia nici o decizie. Invitații au subliniat că modelul baladei poate fi extrapolat şi în cazul instituţiilor publice. Concluzia mesei rotunde a fost oferită de Corneliu Grigore: „Nu se pot rezolva toate problemele, însă trebuie să facem awareness. Trebuie să spunem că noi (n.r. - instituţiile publice, organizaţiile) suntem capabili să rezolvăm până la un punct. Dincolo de acest punct, persoanele sunt pe cont propriu; însă ele trebuie să ştie asta.”
Tot în cadrul mesei rotunde, directorul general al ICS a anunţat semnarea unui parteneriat strategic între Google şi Hexagon, ale cărui efecte vor fi simțite pe piaţă începând cu anul viitor.
Masa rotundă s-a încheiat cu o sesiune demonstrativă, fiind prezentată tehnologia de tip UAV şi rezultatele scanate şi analizate de drona trimisă în acţiune în perimetrul din jurul hotelului care a găzduit conferinţa Lumea Geospaţiala 2014.

Extratereștrii sunt printre noi
Concursul geospațial – „Invazie extraterestră. Cine supraviețuiește?“ – a pus participanţii în faţa unei invazii extraterestre şi a provocării identificării membrilor Directoratului Extraterestru pentru Invazia Pământului, infiltraţi la conferinţă. Obiectivul principal al concursului a fost ilustrarea stadiilor de proactivitate ale unei organizații prin evaluarea modului de reacție în fața unui eveniment neprevăzut și lipsit de informații, dar mai ales utilizarea și evaluarea aplicației iZoom (dezvoltată de echipa Intergraph Computer Services și disponibilă pe Android) într-un context amuzant și interactiv.

În acest an, reprezentanții IGPR, abonați la locul I în concursul de postere, au fost detronați, premiul I revenind posterului Instituţia proactivă – Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Sorin Borza; premiul al II-lea a fost obținut de Sistemul Naţional de Raportare a Incidentelor – Wili Apreutesei, IGPR UCAI, iar premiul al III-lea, de posterul Determinarea presiunii într-un punct pentru avizarea unui branşament de apă – Compania de Apă Someș, Nicolae Matiș.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite