Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE-CA investeşte în dezvoltarea unui proiect inovator de obţinere a biogazului

01 August 2014



ICPE-CA Bucureşti este, de câţiva ani, institutul de cercetare-dezvoltare cu cele mai multe tehnologii transferate în economie. Este un rezultat obţinut printr-un efort susţinut prin intermediul strategiei de adaptare dinamică la cerinţele pieţei, de dezvoltare a multidisciplinarităţii şi de inovare continuă şi prin dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare de nivel european. O nouă materializare a acestei abordări pragmatice a ICPE-CA este proiectul de cercetare pentru dezvoltarea tehnologiilor şi instalaţiilor de valorificare energetică şi tratare ecologică a deşeurilor biodegradabile provenite din sectorul agrozootehnic, o iniţiativă susţinută şi la nivel european.



Proiectul de cercetare pentru dezvoltarea tehnologiilor şi instalaţiilor de valorificare energetică şi tratare ecologică a deşeurilor biodegradabile provenite din sectorul agrozootehnic, dezvoltat de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Inginerie Electrică (ICPE-CA), vine să rezolve o problemă de actualitate nu doar la nivel local, ci şi european, în conformitate cu noile iniţiative lansate la nivelul Uniunii Europene.

Fermele agrozootehnice şi gospodăriile din mediul rural generează o largă varietate de deşeuri organice biodegradabile, care reprezintă o importantă sursă de poluare a mediului, fiind în acelaşi timp un potenţial focar de infecţie. Deşeurile biodegradabile de natură agrozootehnică sunt însă o sursă de energie regenerabilă valoroasă, care poate fi utilizată pentru obţinerea de biogaz prin fermentarea anaerobă în reactoare speciale, în condiţii controlate. Dacă această resursă energetică ar fi tratată în mod eficient, ar putea fi generată o cantitate semnificativă de biogaz (gaz combustibil cu 50-70% conţinut de metan). În plus, reziduul fermentat poate fi utilizat ca material fertilizant ecologic, reducând necesarul de fertilizanţi chimici şi pesticide şi contribuind la dezvoltarea unei agriculturi ecologice.

La ora actuală, există la nivel mondial numeroase tehnologii de biogaz, însă, în ciuda avantajelor nete pe care le oferă instalaţiile de biogaz de capacitate ridicată (cu o putere instalată de peste 1 MW), există o serie de bariere de implementare la scară largă a acestora. Dificultăţile de implementare se datorează în special costurilor de instalare ridicate pe care le implică, a colectării biomasei şi aprovizionării instalaţiei cu materie primă, distribuţiei biogazului la consumatorul final, dar şi problemelor ridicate de producerea de energie electrică şi injectarea în reţeaua electrică de interes public.

În pofida acestor dezavantaje specifice instalaţiilor de mare capacitate, tehnologiile descentralizate şi instalaţiile de biogaz de uz gospodăresc rezolvă probleme de mediu şi asigură resurse energetice la nivel local, fiind o opţiune amplu promovată în politici europene (Directiva 2009/28/CE privind sursele regenerabile).

Un proiect original, marca ICPE-CA
Gradul ridicat de fragmentare a terenurilor agricole în România reprezintă un dezavantaj pentru implementarea de instalaţii de biogaz de dimensiuni mari, cu producere de biogaz, eco-fertilizanţi, energie electrică şi căldură. Din experienţele unor state cu tradiţie în dezvoltarea de instalaţii de biogaz pentru aplicaţii domestice, precum China, s-a ajuns însă la concluzia că, cu cât o instalaţie are o capacitate mai mare, cu atât probabilitatea ca aceasta să opereze în condiţii optime este mai mică. Din acest motiv, instalaţiile cele mai eficiente sunt cele de tip familial sau instalaţiile destinate fermelor.

Înţelegând importanţa tratării deşeurilor organice cu valorificare energetică şi producerea de fertilizanţi ecologici, ICPE-CA a sprijinit abordarea acestui domeniu de cercetare prin aplicarea şi obţinerea de fonduri de cercetare destinate realizării de instalaţii de biogaz pentru diverse aplicaţii, care să rezolve atât probleme de mediu, cât şi să asigure resurse energetice curate la nivel de gospodării individuale, ferme agrozootehnice, mici industrii de procesare a cărnii şi produselor lactate etc.



În acest sens, un colectiv de cercetători coordonat de dr. ing. Carmen Mateescu, a proiectat şi realizat astfel de instalaţii de biogaz în cadrul unui proiect de cercetare Nucleu. Instalaţia dezvoltată de ICPE-CA prezintă un grad ridicat de noutate şi originalitate atât prin elementele de natură constructivă, cât şi prin avantajele economice directe aduse beneficiarului. Forma inovativă a reactorului de fermentare, compartimentat parţial în patru zone de fermentare, asigură menţinerea masei în incintă până la descompunerea completă a substanţelor organice şi o hidrodinamică a nămolului de fermentare care permite omogenizarea masei prin curgere liberă, fără un consum suplimentar de energie. Amplasarea economică pe teren constituie un alt aspect de noutate al proiectului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
popa romeo
tot respectul ca se mai proiecteaza si la noi ceva dar cum putem beneficia de aceste cercetari sau mai pe inteles cum putem noi fermierii sa cumparam instalatia sau documentatia pentru aceasta instalatie?????
15 August 2015, 07:51:28