Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE-CA investeşte în dezvoltarea unui proiect inovator de obţinere a biogazului

01 August 2014




Este important de menţionat faptul că flexibilitatea proiectului în ceea ce priveşte forma constructivă (semisferică sau orizontal-cilindrică), materialele utilizate (în varianta cărămidă şi mortar de ciment sau varianta fibră de sticlă), capacitatea instalaţiei adaptată la disponibilul de materie primă la nivel local, cu realizarea de incinte de fermentare de 4-16 m3 şi posibilitate de extindere a capacităţii prin amplasarea modulară a mai multor fermentatoare fac ca rezultatul proiectului să aibă o largă aplicabilitate practică.

Astfel de instalaţii de biogaz de uz gospodăresc sau destinate fermelor şi asociaţiilor familiale reduc substanţial utilizarea lemnului de foc (1 m3 biogaz care conţine 65% metan suplineşte circa 0,5 l combustibil petrolier sau 5,5 kg lemn), contribuind la reducerea deforestizării, a degradării solului şi a fenomenelor conexe (alunecări de teren, deşertificare, inundaţii). Totodată, prin fermentarea materialelor organice în condiţii controlate, emisiile de metan în atmosferă sunt diminuate semnificativ - reducerea unei cantităţi de 1 kg metan în atmosferă este echivalentă cu reducerea a 25 kg CO2

O tehnologie de interes european

Rezultatele cercetării au fost promovate şi apreciate la nivel internaţional, prin susţinerea de catre coordonatorul de proiect, dr. ing. Carmen Mateescu, de lecţii invitate la Universitatea Swansea şi la unele autorităţi locale din St. Asaph, Ţara Galilor, precum şi la nivel naţional, prin participarea la numeroase conferinţe şi simpozioane de profil.

Aprecierile obţinute de ICPE-CA la saloanele de invenţii de la Bruxelles şi Geneva, dar şi la târgurile tehnice de profil din Germania, unde instalaţia de biogaz a fost prezentată şi promovată cu succes, reprezintă o certitudine a faptului că acest domeniu de cercetare trebuie dezvoltat şi sprijinit în continuare, atât din punct al alocării fondurilor de cercetare, al completării bazei materiale necesare, dar mai ales al dezvoltării resursei umane necesare acestui domeniu multi- şi interdisciplinar.

Dezvoltarea componentei de cercetare se reflectă în facilitarea dezvoltării de propuneri de proiecte pe programe de cercetare internaţionale, precum programul Orizont 2020 finanţat de către Uniunea Europeană. În cadrul acestui program, s-a lansat apelul de proiecte Waste-7, care are ca scop tocmai asigurarea utilizării durabile a deşeurilor agricole şi produşilor secundari, cu valorificarea lor pentru producerea de biogaz şi materiale fertilizante ecologice.

Experienţa dobândită de ICPE-CA în realizarea de proiecte bilaterale cu China privind tehnologiile de biogaz, dar şi interesul partenerului chinez de a se implica ca terţă parte în cooperări internaţionale pe proiecte de cercetare europene au permis institutului lansarea într-un consorţiu puternic, cu parteneri europeni cu tradiţie în domeniul tehnologiilor de biogaz, precum Bioenergie 2020 Austria, Fraunhofer Germania, University of the West Anglia, IMTECH Olanda, alături de care ICPE-CA participă la elaborarea unei propuneri de proiect în competiţia Orizont 2020, pentru accesarea de fonduri necesare dezvoltării domeniului de biogaz în România.

Prin dezvoltarea capacităţilor de cercetare şi deschiderea sistemului de cercetare-dezvoltare-inovare către mediul ştiinţific naţional şi internaţional, ICPE-CA îşi propune trecerea de la realizarea de prototipuri de instalaţii de biogaz la faza de producţie de serie, pentru deservirea unei largi categorii de beneficiari, persoane fizice sau companii care generează deşeuri organice. Dezvoltarea acestei tehnologii, precum şi a instalaţiilor de valorificare energetică şi tratare ecologică a deşeurilor biodegradabile are şi beneficii sociale evidente, ducând la dezvoltarea unor industrii specifice şi, implicit, la crearea de noi locuri de muncă.

Premii internaţionale pentru proiectul ICPE-CA

Instalaţia de biogaz dezvoltată de ICPE-CA a câştigat deja numeroase premii naţionale şi internaţionale la competiţiile de inventică şi/sau produse transferate în industrie:
- Medalia de argint la „The Belgian and International Trade Fair for Technological Innovation” Brussels Eureka, noiembrie 2010;
- Medalia de argint la Inventika 2010;
- Medalia de bronz la „Salon International des Inventions”, Geneva, aprilie 2011;
- Premiul AGIR 2011 pentru produsul Instalaţie de biogaz pentru gospodării individuale din mediul rural, rezultat al proiectului Nucleu nr. 0935-2009, transferat la producător.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
popa romeo
tot respectul ca se mai proiecteaza si la noi ceva dar cum putem beneficia de aceste cercetari sau mai pe inteles cum putem noi fermierii sa cumparam instalatia sau documentatia pentru aceasta instalatie?????
15 August 2015, 07:51:28