Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Economia subterană – o barieră pentru eficientizarea administrației publice

01 August 2014



Plățile electronice și, în principal, industria cardurilor pot da o lovitură semnificativă economiei subterane românești. Concluzia nu e nouă, ci e repetată, ca o mantra, de mediul privat, în speranța că cineva, de la vârful guvernării, va înțelege apelul transmis și cele două entități vor avea un limbaj comun. Cea mai recentă conferință organizată de Visa Europe privind progresele înregistrate în cadrul Strategiei naționale de încurajare și promovare a plăților cu cardul în sectorul public a părut să ofere și o aliniere la nivel de mesaj a discursurilor publice.

La jumătatea lunii iunie, Visa Europe şi băncile membre din România au organizat cea de-a II-a ediţie a conferinței „Plata cu cardul – o soluţie modernă pentru eficientizarea sectorului public“, pentru a analiza progresele realizate pentru stimularea plăților electronice în sectorul public, în special privind plata online a taxelor şi impozitelor locale. Reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Societății Informaționale și autorităților locale au vorbit în deschiderea conferinței despre demersurile inițiate la nivelul instituțiilor pe care le reprezintă în direcția utilizării pe o scară cât mai largă a plăților fără numerar, pentru diversificarea modalităților de plată și pentru reducerea evaziunii fiscale pe baza acestor mecanisme.

„Reducerea economiei subterane poate oferi un balon de oxigen statului pentru a continua investițiile dorite. Gradul de colectare a veniturilor bugetare, în principal a taxelor și impozitelor, este limitat. Este pentru prima oară când mesajele noastre încep să se suprapună. Anul trecut am propus o strategie națională de promovare a plății cu cardul în sectorul public și am identificat patru direcții de dezvoltare: extinderea acceptării cardului ca modalitate de plată a impozitelor şi taxelor locale; distribuirea ajutoarelor şi a prestaţiilor sociale prin intermediul cardului; transferul pe card al cheltuielilor realizate de angajaţii instituțiilor publice cu deplasările în interes de serviciu acordarea unor facilităţi fiscale la plăţile electronice prin card în sectoarele afectate de economia subterană“, a declarat Cătălin Creţu, Director Regional România & Croaţia, Visa Europe.

Oficialul VISA a prezentat în continuare progresele înregistrate la un an de la lansarea acestei strategii.

„În momentul de față, pe cardurile din România se tranzacționează anual 30 de miliarde de euro. Suntem la o treime din consumul personal din România, celelalte două treimi fiind numerar. Plățile electronice și în principal industria cardurilor pot da o lovitură economiei subterane. Studiile realizate de-a lungul timpului demonstrează că acest fenomen este puternic corelat ciclurilor economice. În momente de declin economic, caracterizate de creșterea bruscă a șomajului, scăderea veniturilor disponibile, neîncredere în viitor, din ce în ce mai mulți oameni se îndreaptă către economia subterană. În România, între 2010-2013, economia subterană a crescut în termeni absoluți. Din păcate, suntem pe locul al II-lea în clasamentul țărilor cu economie subterană, 28% din PIB-ul României fiind economie subterană“, a subliniat Cătălin Crețu.



În prezent, 193 de primării acceptă plata cu cardul a taxelor și impozitelor locale. Conform calculelor VISA, aceste primării acoperă 70% din teritoriul urban al României.

„Taxele și impozitele locale absorb foarte multe resurse, nu numai de la bugetul de stat, ci și de la bugetele locale. Numai salarizarea reprezintă 60% din totalul costurilor. În același timp însă, colectarea ajunge între 20-96% pentru impozitele locale, conform studiilor noastre. Propunerea care stă la baza întregii noastre strategii este să ajungem la o penetrare a colectării taxelor locale de 30% prin instrumente electronice. S-ar economisi 23 de milioane RON, adică 5% din cheltuielile estimate. Acest procent economisit ar permite plata comisioanelor bancare de către autoritățile locale pentru acceptarea a peste 1 miliard de RON plata taxelor“, a atras atenția reprezentantul VISA.

Deși statul român a introdus anumite măsuri, precum reducerea TVA în anumite domenii, propunerea oficialului VISA este de a oferi facilități fiscale acolo unde se poate face plata cu cardul și unde taxele colectate sunt aproape neglijabile, pentru a demonstra că promovarea plății cu cardul în aceste domenii poate aduce colectări mai bune de taxe și impozite, fără a implica un mare risc.

„În momentul de față, statul colectează sub 10%. Obiectivele noastre strategice se îndreaptă către reducerea economiei subterane cu 5% în decurs de 4 ani; creşterea gradului de colectare a veniturilor la PIB la 40% (media UE) în 4 ani; economisirea a 1 miliard RON în distribuţia beneficiilor sociale în 5 ani. Utilizarea cardurilor bancare pentru plățile efectuate cu deplasările în interes de serviciu ar putea genera economii de circa 12,6 milioane RON ca urmare a alocării timpului angajaţilor pentru sarcinile uzuale, nu pentru proceduri necesare deplasării. Promovarea plăților cu cardul în sectorul public va încuraja creșterea plăților electronice în ansamblul economiei, în detrimentul folosirii numerarului. Creșterea plăților electronice cu 10% pe an pentru 4 ani consecutiv determină reducerea economiei subterane cu până la 5%“, a concluzionat Cătălin Crețu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite