Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Economia subterană – o barieră pentru eficientizarea administrației publice

01 August 2014




Autorităţile locale susțin creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor

Primăria Sectorului 3, cu sprijinul Visa Europe şi Banca Transilvania, a dezvoltat campania „Plătește-ți taxele și impozitele pe ghiseul.ro și ai numai de câștigat“, pentru a susţine înrolarea contribuabililor în sistemul www.ghiseul.ro, care permite plata electronică a impozitelor şi taxelor aferente bugetului Sectorului 3 direct pe internet.

Iulian Ilie, director executiv DITL Primăria sectorului 3, a prezentat rezultatele obţinute de Sectorul 3 Bucureşti în urma campaniei de promovare a plății taxelor şi impozitelor prin platforma www.ghiseul.ro.

„În perioada august-decembrie 2013, numărul de credențiale activate a crescut cu 200%, față de perioada similară din 2012. 5.823 dintre contribuabilii care și-au luat datele de acces pentru ghiseul.ro pe durata campaniei au realizat plăți în trimestrul I din 2014. 12% din totalul plăţilor către Sectorul 3 au fost realizate prin card (la POS şi online) în primul trimestru din 2014, procent dublu comparativ cu perioada similară din 2013. Dacă în 2013, plăţile online în Sectorul 3 au fost 0,4%, în 2014 au ajuns la 4%. Experienţa acestei campanii ne-a arătat că datele de acces pentru ghiseul.ro au maturitate de 1 an, iar aşteptările pentru următorul an sunt ca persoanele care şi-au ridicat datele de acces în perioada campaniei să şi le activeze în următoarea «perioadă de vârf» pentru plăţile de taxe şi impozite“, a declarat Iulian Ilie.



Comuna pionier

În iulie 2011, Luncavița devenea prima comună din România ai cărei cetățeni își puteau plăti taxele și impozitele online, fiind printre primele 4 unități administrative ale României, care s-au înrolat pe ghiseul.ro.

„Comuna Luncavița din județul Tulcea se află la pol opus față de Sectorul 3, păstrând proporțiile între teritoriile administrative și puterea financiară. Aș vrea să menționez încă o dată cele trei ținte propuse: evaziune fiscală scăzută, confortul cetățeanului și creșterea gradului de colectare. Numai că ele primează în funcție de autoritate. Dacă statul își dorește în primul rând scăderea evaziunii fiscale, dacă primăriile de muncipii și mari orașe se gândesc în primul rând la confortul cetățeanului, într-o zonă rurală cum este și cazul comunei Luncavița, pe locul I este creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor“, a subliniat Ştefan Ilie, primarul comunei Luncaviţa.

Pentru că instituția nu reușea să depășească pragul de 85% grad de colectare a taxelor și impozitelor – din cauza contribuabililor aflați în afara localității și în străinătate – s-a luat decizia înrolării primăriei în ghiseul.ro.

„În 2013, gradul de încasare a fost de 97,6%. În viitor, ne propunem generarea de credențiale în sesiunea de internet banking și plata din online banking catre ghiseul.ro. Însă ar fi nemaipomenit dacă și autoritățile locale ar putea plăti online“, a adăugat Ștefan Ilie.

Răspunsul la întrebarea edilului din Luncavița a venit din partea reprezentantului Ministerului Finanțelor Publice, care a precizat că ministerul, împreună cu Banca Mondială sunt parteneri într-un proiect cu această temă, care va fi finalizat peste 3 ani.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite