Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Agenda Digitală pentru România, în dezbaterea industriei

01 August 2014




Obiectivele României şi ale Uniunii Europene prin intermediul Agendei Digitale sunt ambiţioase şi presupun parteneriatul şi implicarea tuturor actorilor din sector, fie că este vorba de reprezentanţi importanţi ai sectorului IT&C, de reprezentanţi ai instituţiilor financiare sau de organisme internaţionale susţinătoare.

Rata medie de acoperire a internetului de mare viteză – broadband – în România se situa, anul trecut, la 56%, sub media europeană de 76%, și plasează țara pe locul 26 în Uniunea Europeană în această privință, se arată într-o statistică Roland Berger Strategy Consultants.

România a ajuns, în 2013, la 3,8 milioane de conexiuni de internet în bandă largă, după ce în 2005 numărul acestora era de doar 300.000. Estimările specialiștilor arată că, în următorii patru ani, conexiunile broadband ar putea ajunge în România la 4,5 milioane.



Din datele Eurostat reiese faptul că, în 2013, 42% dintre români nu au folosit niciodată internetul, în timp ce 40% dintre companiile cu mai puțin de zece angajați se aflau în aceeași situație.

În prezent, aproape o treime (28%) dintre români utilizează un smartphone, din ce în ce mai mulți au calculatoare, tablete sau televizoare inteligente, iar internetul întregește portofoliul de produse.

Tabloul de bord 2014 al Agendei digitale a UE
Potrivit unor noi date furnizate de Comisia Europeană, 95 din cele 101 obiective digitale pentru 2015 sunt în grafic, progresele fiind, așadar, satisfăcătoare. Cetățenii și întreprinderile din UE folosesc mai mult internetul, fac mai multe cumpărături on-line și au mai multă încredere în IT&C, precum și mai multe competențe în acest domeniu, însă le lipsește adeseori infrastructura de bandă largă de mare viteză, mai ales în zonele rurale, pentru a-și satisface acest apetit digital, iar deficitul iminent în materie de competențe digitale constituie în continuare o mare problemă.

Disponibilitatea conexiunii mobile 4G în bandă largă a crescut vertiginos la 59%, față de 26% cu un an în urmă. Conexiunea fixă la internet de cel puțin 30 Mbps este disponibilă pentru 62% din populația UE, față de 54% cu un an în urmă și 29% în 2010. Banda largă cu acces rapid este deja disponibilă pentru cel puțin 90% dintre gospodării în Belgia, Danemarca, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda și Marea Britanie.

Dorința Comisiei Europene e de a crea un climat legislativ și comercial care să favorizeze concurența și investițiile pe piețele tehnologiei digitale din Europa. În 2013, Comisia a propus măsuri concrete pentru a crea o piață unică a telecomunicațiilor, cu scopul de a aborda multe dintre problemele confirmate în datele publicate până în prezent.

În perioada 2012-2013 au fost efectuate propuneri importante în vederea atingerii obiectivelor Agendei digitale, inclusiv:
• la 19 decembrie 2012, Comisia Europeană a adoptat orientări revizuite pentru aplicarea normelor UE privind ajutorul de stat în sectorul serviciilor în bandă largă, care cuprinde, în special, o consolidare a obligaţiilor privind accesul liber şi norme îmbunătăţite privind transparența;
• la 7 februarie 2013, Comisia a adoptat strategia în materie de securitate informatică „Un spaţiu cibernetic deschis, sigur şi securizat”, reprezentând viziunea globală a UE asupra celor mai bune modalităţi de a preveni şi de a contracara perturbările şi atacurile cibernetice; în acelaşi timp, Comisia a adoptat o propunere de Directivă privind securitatea reţelelor şi a informaţiilor, o componentă esenţială a strategiei globale care impune tuturor statelor membre, principalilor operatori de servicii internet şi operatorilor de infrastructură critică să asigure un mediu digital sigur şi de încredere în întreaga Uniune Europeană.
• la 4 martie 2013, Comisia a lansat Marea coaliţie în favoarea locurilor de muncă în sectorul digital, un parteneriat multilateral pentru a aborda persistența unui număr mare de posturi vacante de specialişti în domeniul IT&C.
• la 26 martie 2013, Comisia a adoptat o propunere pentru un Regulament privind reducerea costurilor pentru lucrările de construcţii civile, care reprezintă până la 80% din costul de instalare a reţelelor în bandă largă. Prin evitarea excavării inutile, proiectul de regulament al Comisiei ar putea economisi între 40 şi 60 de miliarde de euro sau până la 30% din costurile totale ale investiţiei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite