Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

CYOD, o alternativa a fenomenului BYOD

05 August 2014



Fenomenul BYOD – Bring Your Own Device, prin care companiile permit angajatilor sa isi aduca propriile dispozitive electronice la birou pentru a accesa datele companiei la orice ora, din orice locatie, prin intermediul oricarui tip de dispozitiv, s-a raspandit rapid in ultimii ani, inclusiv in Romania. Un model inca nou in companiile din toata lumea, CYOD – Choose Your Own Device, prin care companiile permit angajatilor sa aleaga dispozitivele pe care vor sa le utilizeze la birou, devine acum tot mai popular, ca o alternativa a fenomenului BYOD pentru mediul de afaceri.


Beneficiile BYOD sunt evidente: majoritatea angajatilor detin propriile dispozitive electronice – computer, tablete ori smartphone-uri, sunt familiarizati cu acestea si le pot utiliza cu usurinta inclusiv in scop profesional, iar astfel se pot ocupa in mod direct de sarcini fara a pierde timpul cu diferite probleme survenite din lipsa unei anumite aplicatii, program software sau facilitati pe computerul de serviciu.
Totodata, exista si anumite neajunsuri ale conceptului BYOD, cele mai multe dintre ele privind securitatea. Spre exemplu, datele si informatiile confidentiale ale companiei parasesc in fiecare zi sediul si reteaua organizatiei, fiind expuse la o serie de riscuri care dau batai de cap departamentului IT. Aproximativ 15% dintre angajati considera ca responsabilitatea lor de a proteja datele companiei stocate pe dispozitivele personale este minima, daca nu chiar inexistenta.


Securizarea unei flote de dispozitive BYOD devine astfel extrem de dificila, mai ales in contextul varietatii de dispozitive de pe piata si a faptului ca multi angajati stocheaza la un loc date personale si profesionale indiferent daca dispozitivul este personal sau apartie angajatorului. Astfel, un nou concept alternativ BYOD propune acum diminuarea riscurilor.


CYOD - Choose Your Own Device (Alege propriul dispozitiv) permite angajatilor libertatea de a alege sa lucreze pe un anumit dispozitiv pe care il cunosc si il stapanesc, compania oferind o lista pre-aprobata de dispozitive din care angajatii sa poata alege.


Beneficiile de securitate ale programului CYOD sunt imense, intrucat pe fiecare dispozitiv poate fi preinstalata o solutie de securitate si pot fi predefinite setarile de firewall si retea ale unui administrator dedicat. Administrarea unui numar mic de specificatii diferite permite tinerea evidentei echipamentelor folosite si asigura faptul ca angajatii se conformeaza cu cerintele de gestionare a datelor si informatiilor.


Neajunsul acelor companii care ofera angajatilor libertatea programului BYOD este relativa lipsa a luxului unei alegeri. O companie trebuie sa asigure insa o gama variata de dispozitive ca parte a programului CYOD, pentru a fi atractiv pentru angajati si a dobandi interesul acestora.
Fenomenul CYOD incepe sa castige teren in fata BYOD, din motive lesne de inteles. Afluxul de dispozitive personale operate de angajati la birou au insemnat in ultimii ani economii importante pentru achizitia de hardware, insa a condus totodata si la aparitia unor probleme greu de prevazut. In urma acomodarii companiilor si angajatilor cu programul BYOD, emergenta noului program CYOD dovedeste necesitatea si totodata eficienta transformarii si dezvoltarii BYOD intr-o noua forma de utilizare a dispozitivelor la locul de munca.
Indiferent de modelul adoptat de o companie privind dispozitivele utilizate de angajati, securitatea datelor si informatiilor condifentiale este esentiala, iar companii precum Symantec ofera o gama completa de solutii. Exista o serie de pasi simpli pe care orice companie, indiferent de domeniul de activitate sau de dimensiune, trebuie sa ii urmeze pentru a asigura securitatea infrastructurii si datelor, explica Justin Martin, Regional Product Manager, Mobile Solutions, Symantec.


Sfat #1: Alege o strategie si produse care sustin productivitatea angajatilor. Este recomandata testarea completa a dispozitivelor din companie, din perspectiva angajatilor si definirea modelului de lucru optim pentru organizatie, indiferent daca este BYOD sau CYOD. Totodata, este necesar ca fiecare membru din departamentul IT care are in responsabilitate dispozitive mobile sa aiba o intelegere clara a problemelor cu care se confrunta.


Sfat #2: Indiferent de modelul implementat in companie – BYOD sau CYOD, trebuie implementat un produs varf-de-gama pentru prevenirea pierderii de date (Data Loss Prevention), bine integrat cu produsele mobile deja disponibile in companie si cu strategia actuala. Produsele selectate trebuie sa fie performante si concepute pentru a preveni sustragerea din sediul companiei a IP-urilor organizatiei, datelor si informatiilor confidentiale. Implicit, datele companiei nu vor putea fi copiate pe dispozitvele mici disponibile in prezent sau pe orice alt tip de gadgeturi portabile si inteligente pe care angajatii le-ar putea avea in viitor.


Sfat #3: Orice companie trebuie sa compuna echipa ideala pentru un anumit proiect. In proiectele de natura mobila trebuie sa se implice membri din departamentele IT, juridic, de resurse umane, securitate si din operatiunile de business. Toate aceste grupuri detin un interes in productivitatea si securitatea spatiului de lucru si a dispozitivelor mobile utilizate in companie. Fiecare va avea o anumita specificatie si va fi nevoit sa recurga la concesii pentru ca proiectul sa-si mentina eficienta in dinamica pietei de dispozitive mobile. Parteneriate cu companii specializate, precum Symantec, care dispun de o gama vasta de resurse, pot rezulta in alinierea echipelor din companie si rezolvarea eventualelor probleme privind dispozitivele mobile si securitatea datelor, indiferent cine este proprietarul acestor dispozitive folosite in mediul de business.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite