Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Enterprise Applications >> Comunicatii >> Stiri si comunicate

Ericsson a testat tehnologia 5G la viteze de 5 Gbps

05 August 2014



Implementarea retelelor 5G la nivel comercial este preconizata pentru anul 2020, dar Ericsson a atins deja viteze de 5 Gbps in cadrul unei demonstratii a tehnologiei pre-standard 5G. Aceasta performanta va fi importanta pentru a acoperi cresterea exponentiala a traficului de date mobile si pentru a facilita aparitia unor aplicatii M2M de ultima generatie. Testul a avut loc in laboratorul Ericsson din Kista, Suedia, in prezenta celor mai mari operatori din Japonia si Coreea de Sud, NTT DOCOMO, respectiv SK Telecom.


Studiul Ericsson Mobility Report prevede ca, pana in 2019, 85% dintre abonamentele de telefonie mobila din America de Nord vor fi abonamente LTE. Rata mare de penetrare a tehnologiei LTE in America de Nord arata ca aceasta ar putea fi una dintre primele regiuni care va trece la 5G. In acelasi timp, Japonia si Coreea de Sud ar putea avea retele 5G, mai ales ca operatorii locali au anuntat deja ca vor intra in faza de testare. Mai mult decat atat, 30% dintre abonamentele de telefonie mobila din Japonia sunt pentru LTE, iar in Coreea de Sud vorbim deja de cea mai mare rata de penetrare a tehnologiei LTE din lume, anume peste 50%.


„5G promite imbunatatirea performantei retelelor pentru a sustine noi aplicatii care vor avea impact atat asupra utilizatorilor, cat si asupra industriei. Suntem foarte incantati de succesul demonstratiei facute de Ericsson care arata potentialul adevarat al tehnologiei de acces radio 5G”, a declarat Seizo Onoe, Executive Vice President & Chief Technical Officer, NTT DOCOMO.


Studiul Ericsson Mobility Report ofera si o imagine de ansamblu asupra lumii mobile inainte de implementarea tehnologiei 5G, identificand factorii care vor duce la cresterea cererii pentru aceasta tehnologie. Studiul estimeaza ca traficul de date mobile va creste de 10 ori intre 2013 si 2019, iar numarul de dispozitive mobile M2M active se va tripla pana in 2019.


„SK Telecom isi doreste sa dea startul in materie de servicii wireless 5G si suntem incantati sa vedem progresul pe care l-a facut Ericsson in aceasta directie. Pentru noi, 5G inseamna o continuare fireasca a investitiilor pe care le-am facut in tehnologia LTE si ne va ajuta sa ne extindem oferta de servicii pentru clientii nostri”, a mentionat Jinsung Choi, Executive Vice President & Head of ICT R&D Division, SK Telecom.


„Desi standardul nu este inca bine definit, 5G a evoluat deja de la o viziune, la o retea si un plan de business pentru operatori. Este important pentru vendorii de echipamente de retea, ca Ericsson, sa demonstreze potentialul tehnologiei 5G pentru a incepe generarea unei cereri in ecosistemul de telecomunicatii”, a spus Sathya Atreyam, Research Manager Wireless Network Infrastructure, IDC.


„5G va avea impact atat asupra tipului de acces in retelele mobile, cat si asupra infrastructurii acestora, astfel incat lucram indeaproape cu operatori de top ca NTT DOCOMO si SK Telecom pentru a asigura o evolutie practica si proactiva a tehnologiei. Dezvoltarea tehnologiilor radio avansate este unul dintre cei mai importanti pasi in realizarea unui viitor 5G”, a declarat Johan Wibergh, Head of Segment Networks, Ericsson.


Demonstratia facuta de Ericsson a insemnat folosirea unui concept nou si inovator de interfata radio si
a tehnologiei MIMO (Multiple-Input Multiple-Output) pentru a atinge aceste rezultate record. Activitatea Ericsson legata de dezvoltarea retelelor 5G include si folosirea unei tehnologii noi pentru antene, care sa permita latimi de banda mai mari, frecvente mai inalte si intervale de timp mai mici de transmisiune. Statiile radio de baza construite cu unitati radio si BBU (baseband units) au fost dezvoltate special pentru testele 5G. Un rol important l-au jucat si tehnologia small cells incorporata in retele heterogene, noile frecvente (inclusiv cea de 15 GHz) si transmisiile backhaul de mare viteza si capacitate.


Cu viteze mai mari, timpi de asteptare mai mici si performanta imbunatatita in zonele dens populate, 5G reprezinta o evolutie in ceea ce priveste imbunatatirea experientei utilizatorului si va permite dezvoltarea de noi aplicatii device-to-device si M2M care vor avea impact atat asupra consumatorilor, cat si asupra industriei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite