Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud Computing >> Private Cloud >> Stiri si comunicate

IBM revolutioneaza retelele Cloud–to-Cloud elastice

03 Septembrie 2014



Oamenii de stiinta de la AT&T, IBM si Applied Communication Sciences (ACS) au anuntat un nou prototip tehnologic care reduce timpul de configurare pentru conexiunea dintre mediile cloud de la cateva zile, la cateva secunde. Acest progres reprezinta un pas important care ar putea determina accesul clientilor la o alta clasa de IP-uri si la o noua generatie de echipamente de retea optica. Acest lucru va permite o mai mare flexibilitate a largimii benzii de frecventa dintre mediile cloud cu o rata inalta de interogari de conexiune cu ajutorul coordonatorilor din centrele de date cloud inteligente, astfel nefiind nevoiti sa solicite conexiune statica la utilizare maxima.
Prototipul a fost dezvoltat pe baza contributiilor si a expertizei celor de la AT&T, IBM si ACS, munca lor fiind executata sub auspiciile programului DARPA CORONET al Guvernului Statelor Unite si este orientat pe reconfigurari rapide ale retelelor care suporta terabiti de date.
“Programul este revolutionar prin modul in care a anticipat convergenta dintre cloud computing si retelistica, adaugand noi cerinte pentru a imbunatati performantele retelei care sustine serviciile cloud”, a declarat Ann Von Lehmen, conducatorul programului ACS.
AT&T a fost responsabila pentru dezvoltarea intregii arhitecturii de retea pentru acest concept, bazandu-se pe expertiza acumulata ca lider in domeniul tehnologiilor bandwidth-on-demand (BoD) si al conceptelor avansate de rutare. IBM a furnizat platforma cloud si tehnologiile de adaptare a centrelor inteligente de date cloud pentru a sustine conectivitatea comunicatiilor cloud-to-cloud. ACS a pus la dispozitie expertiza in domeniul managementului de retea si inovatiile din domeniul dispozitivelor de rutare optice si semnalizare ca parte a intregii arhitecturi a retelei cloud.
Tehnologia cloud computing are deja un impact major in ceea ce priveste modul in care accesam aplicatiile, resursele si informatiile disponibile. Modelele traditionale de cloud computing de astazi sunt construite pe premizele automatizarii si reducerii costurilor operationale, ceea ce necesita o alocare dinamica a resurselor de conectare. Cu toate acestea, reteaua traditionala Cloud – to- Cloud este statica si se creaza prin munca intensiva si cu resurse de cost si timp ridicate.
Ca raspuns la aparitia rapida a serviciilor bazate pe cloud si a centrelor de date de mari dimensiuni, furnizorii de servicii Cloud (CSPs) au instalat sisteme automatizate, inteligente de management al resurselor in centrele lor de date. De exemplu, aceste sisteme pot alimenta in acelasi timp atat procesoarele cat si resursele de stocare, precum si efectuarea de transferuri masive de date intre mai multe centre de date.
“Aceste schimbări au generat necesitatea de a dezvolta servicii tip bandwidth-on-demand rapide, cu rată mare de transfer pentru Wide Area Network (WAN),” a declarat Robert Dovers directorul executiv Network Evolution Research al laboratoarelor ACS. “Prin combinarea conceptelor de reţea definită prin software (SDN) cu costurile eficiente ale reţelelor de rutare a unui mediu realist de transportare al datelor, am demonstrat cu succes cum sa accesam această nevoie.”
Acest prototip a fost implementat pe OpenStack, o platforma de cloud-computing open-source pentru cloud privat si hibrid, care asigura flexibilitatea conectivitatii la WAN si plasarea masinilor virtuale intre doua platforme cloud, cu scopul de a balansa incarcarea pentru functiile de retea virtuala. Utilizarea latimii de banda flexibila pentru aplicatiile cloud, cum ar fi balansarea incarcarii, funcţionarea centrului de backup de date la distanţă, şi modul flexibil de scalare a volumului de lucru al aplicatiilor, ofera posibilitatea de economisire şi eficienţă operaţională pentru Furnizorii de Servicii Cloud (CSPs) şi retelelor de transport de date.
“Această tehnologie nu reprezinta doar o noua posibilitate de a scala volume mari de date şi resursele cloud într-un singur mediu, ci si flexibilitatea latimii de bandă care elimina ineficienta consumului comparativ cu costurile pentru conectivitatea cloud-to-cloud”, spune Douglas Freimuth, IBM Research Senior Technical Staff Member and Master Inventor. “IBM Research a contribuit cu expertiza unica atat in domeniul mediilor cloud cat şi a infrastructurilor de retea, fapt care ne-a transformat intr-un colaborator ideal pentru acest proiect.”
Initiat in 2007, programul DARPA CORONET a cautat sa dezvolte arhitecturile de retea si tehnologiile tinta necesare in constructia urmatoarei generatii de latime de banda si a serviciilor la cerere. In timpul fazei 3 a proiectului, care a fost complet la sfarsitul lunii mai, grupul curent de colaboratori s-a intrunit pentru a discuta despre descoperirile de ultimă ora din domeniul tehnologiei si pentru a furniza catre un laborator de cercetare noile date in scopul studierii si comercializarii acestora.
Pentru a sustine consolidarea industriei pentru acest tip de tehnologie, AT&T a anuntat recent viziunea sa pentru reteaua viitorului – concept intitulat User-Defined Network Cloud. Aceasta initiativa de a trece la o arhitectura bazata pe cloud va utiliza instrumente SDN in WAN pentru crearea unei rețele programabile, care este mult mai flexibila, eficienta si adaptabila aplicatiilor.
Capabilitatile complementare BoD sunt deja disponibile spre achizitie in cadrul retelei AT&T care permite solutii cloud, AT&T NetBond - care asigura o capacitate a retelei de a scala sau de a contracta pe baza necesitatilor platformei cloud - și servicii de cloud public, cum ar fi serviciile de tip cloud furnizate de IBM Cloud Managed Services. Utilizate impreuna, aceste solutii permit o conexiune foarte sigura, fiabilitate si dinamism intre reteaua unui client MPLS-VPN si servicii de tip cloud public IBM.

Functionalitate

Pentru a demonstra ca platforma de cloud IBM poate gestiona ciclul de viata al unei masini virtuale (VM), aplicatiile de retea oferite de software-ul OpenStack monitorizeaza in mod automat incarcarea serverelor, si solicita atat latimea de banda a retelei cloud de la SDN WAN Orchestrator dezvoltat de AT&T, cat si calculul resurselor necesare pentru migrare catre VM.
AT&T SDN WAN Orchestrator ruteaza in mod automat cererile de conexiune de date catre nivelul de retea corespunzator: IP/MPLS, subwavelength sau Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM). Protocoalele de conexiune rapide si robuste dezvoltate de Compania ACS au integrate elemente de rețea de transport commercial DWDM pentru a asigura si a distribui conexiunile in functie de necesitati.
In demo-ul de instalare, timpul de implementare a fost de mai putin de 40 de secunde, cu timpi de provizionare de ordinal fractiunilor de secunda, lucru posibil datorita echipamentelor de ultima generatie, DWDM (denumite ROADMs). Acest mod de abordare transpun tehnologia BoD intr-un regim cu adevarat dinamic, facand posibile cererile de conexiune cu frecventa inalta de solicitare.
"Programul CORONET DARPA a creat o solutie cu adevarat inovatoare, care va permite servicii dinamice de tip cloud in viitor. Prin furnizarea partajarii eficiente a latimii de banda, aceasta tehnologie va reduce semnificativ costurile, atat pentru operatorii de transport cat si pentru furnizorii de cloud. Acesta este cu adevarat un mare pas inainte pentru industria cloud", afirma Matt Goodman, DARPA Program Manager.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite