Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Altele >> Stiri si comunicate

Clusterele de IT din Romania s-au intalnit la Cluj-Napoca

22 Septembrie 2014



Cluj IT Cluster, unul dintre cele mai importante clustere in domeniul IT la nivel national, a organizat prima intalnire de lucru a clusterelor de profil din Romania, eveniment in cadrul caruia au fost aduse in discutie modalitatile de colaborare intre aceste organizatii, rolul acestora in dezvoltarea economica regionala, precum si necesitatea adecvarii legislatiei parteneriatului public-privat si cresterea investitiilor in cercetare, dezvoltare si inovare. Evenimentul este primul dintr-o serie de astfel de intalniri, ce vor fi organizate cu scopul de a crea o politica comuna de clusterizare in industria de IT.


La intalnirea organizata de Cluj IT Cluster au mai participat Clusterul Inovativ Regional EURONEST IT&C Hub din Iasi, Clusterul pentru Inovare si Tehnologie din Brasov si IT Plus Cluster din Miercurea Ciuc. Cele patru organizatii reunesc, in total, aproximativ 100 de companii de IT, institutii de invatamant superior, institutii publice si organizatii catalizator, din tara si din strainatate.


In cadrul intalnirii, reprezentantii celor 4 organizatii au prezentat impactul clusterelor asupra verticalei de industie IT din Romania si oportunitatile de a dezvolta tehnologii cu valoare adaugata in alte domenii, prin interactiunea cu alte industrii, cu mediul academic si sectorul public. In acest sens, a fost punctat rolul clusterelor ca vehicul de cercetare, dezvoltare si inovare in relatia cu mediul academic, dar si rolul de facilitare a transferului tehnologic in sectorul public si cel privat.


Scopul acestei serii de intalniri initiate la Cluj-Napoca, este ca, impreuna cu colegii din celelalte clustere, sa fie identificate modalitati de colaborare pentru proiecte strategice la nivel national si regional, precum si derularea unor actiuni comune pentru consolidarea parteneriatului public-privat.


In ceea ce priveste initiativele legislative pentru industria IT, reprezentantii clusterelor vizeaza recunoasterea solutiilor IT ca produse si subliniaza importanta strategica pentru industria de IT a protejarii proprietatii intelectuale si a adecvarii legislatiei parteneriatului public-privat pentru investitii comune in activitati de cercetare, dezvoltare si inovare. In plus, cele patru clustere sustin crearea unor facilitati fiscale pe profitul investit in cercetare-dezvoltare, dar si dezvoltarea resurselor umane in domeniu si activitatile de transfer tehnologic.


De asemenea, s-a discutat si despre limitarea utilizarii bugetului alocat prin POR pentru obiective ale Strategiei Dunarii doar la judetele riverane, ceea ce reprezinta o piedica severa in calea potentialului de colaborare regionala si este in contradictie cu logica definirii acestei strategii.


Urmatoarea intalnire de lucru a clusterelor de IT din Romania va fi gazduita de Clusterul pentru Inovare si Tehnologie din Brasov, iar tema dezbaterii va fi: Resursa umana in IT si modul de utilizare a acesteia.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite