Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Ce șanse au antreprenorii români în „Silver Economy”?

29 Septembrie 2014



Silver Economy este un termen care acoperă generic orice demers de creare, promovare și comercializare a unor produse și servicii care permit categoriei de populație de vârsta a treia să ducă o viaţă mai activă și mai independentă. Conceptul acoperă produse și servicii din tehnologia informației, robotică, asistență socială, dar și turism și sănătate. Silver Economy se conturează tot mai bine în contextul îmbătrânirii constante a populaţiei europene, dar și a creșterii speranței de viață și, în mod evident, are o componentă nobilă legată de calitatea vieții, dar și una comercială, prin dezvoltarea unei noi piețe, evaluată de analiștii financiari la miliarde de euro.

Vârful de lance al acestei piețe îl reprezintă Ambient Assisted Living (AAL), o familie de soluţii care exploatează IT-ul îmbunătăţind condiţiile de viață și asistență pentru vârsta a treia. În mod curent, multe dintre soluţiile AAL sunt încă la nivel de laborator, dar mulţumită creșterii accesului la tehnologie și a simplificării acesteia, cererea din partea pieței este în creștere. Recent, la Bucureşti, sub coordonarea UEFISCDI, a fost organizat AAL Forum 2014, primul eveniment de acest gen din Europa Centrală și de Est.

De ce nu ar ocupa România o cotă bună din această piaţă? Cercetare în domeniu facem, avem 21 de proiecte care au participat în prima etapă a AAL Joint Programme (2008-2013), tradiţie avem (am înfiinţat încă din 1952 Centrul de Gerontologie şi Geriatrie, cunoscut după '90 ca Centrul Ana Aslan) şi, în mod cert, avem competențe la nivel de tehnologia informaţiei, precum şi o comunitate de antreprenori cu experienţă în IT, aflată în căutare de oportunităţi. Mai mult, Uniunea Europeană, prin etapa a doua AAL Joint Programme, pune la dispoziţia organizațiilor din Cercetare şi IT fonduri de cca. 600 milioane de EUR. Există trei direcţii prioritare pentru care va exista finanţare europeană pentru dezvoltarea de soluții : viață independentă în interiorul locuinței, asistență pentru boli specifice vârstei, independență în mediul exterior.

Evident, există o birocraţie specifică accesării fondurilor europene, iar procesul de aplicare durează mai mult decât o conversaţie cu un „business angel”, însă există șanse reale pentru orice antreprenor ambițios. Avem nevoie de multă viziune, acțiune și pragmatism care să permită aplicarea acestor soluţii în viaţa reală, validarea de piaţă şi, evident, exploatarea comercială.

P.S. Vă invităm să aflaţi mai multe detalii despre soluţiile AAL şi despre inovarea românească la nivel de politici şi proiecte în cadrul unei rubrici nou infiinţate, Brain Romania 3.0, realizată împreună cu Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite