Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

UNATC pune în scenă o premieră naţională cu un buget de 8 milioane de euro - Artele spectacolului întâlnesc tehnologia într-un centru de cercetare unic în România

29 Septembrie 2014



Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din București (UNATC) va deveni, începând de anul viitor, beneficiarul unui centru de cercetare unicat, care îi va permite promovarea şi dezvoltarea de proiecte interdisciplinare, la graniţa dintre artă şi tehnologie. Noul centru va avea un impact major asupra structurii şi dezvoltării universităţii şi asupra evoluţiei viitoarelor generaţii de studenţi.

Şase noi laboratoare vor permite studenţilor şi cadrelor didactice ale UNATC să deruleze, începând de anul viitor, activităţi de cercetare şi proiecte interdisciplinare în cadrul Centrului Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Creative (CINETIc).

Proiectul CINETIc, realizat în cadrul Programului Operațional sectorial "Creșterea Competitivității Economice" şi finanțat integral prin Fondul European de Dezvoltare Regională "INVESTIȚII pentru viitorul dumneavoastră", reprezintă o premieră absolută nu doar pentru UNATC, ci pentru întreg sistemul de cercetare-inovare naţional.

"Caracterul de unicitate al proiectului ne-a pus într-o poziţie de neeligibilitate, dat fiind faptul că suntem o universitate vocaţională, iar această finanţare se referea la tehnologii inovative. Evaluatorii proiectului au înţeles însă faptul că există o complementaritate extrem de importantă şi funcţională între ceea ce se poate numi spectrul creativ şi ştiinţă şi au aprobat proiectul cu un punctaj mare, acesta reuşind să se claseze al doilea", a explicat prof. univ. dr. Adrian Titieni, rectorul universităţii, în debutul conferinţei de lansare a proiectului.



Rezultatul înregistrat de UNATC este unul remarcabil şi din perspectiva nivelului ridicat de concurenţă din cadrul res-pectivului apel de proiecte, circa 10 proiecte pentru un singur fond, după cum a precizat drd. Adriana Tran, membră a echipei de proiect, care a subliniat faptul că "este un rezultat surprinzător, dar care a demonstrat că şi în zona educaţională se pot realiza proiecte de o asemenea amploare. Reuşita ne-a adus în lumina reflectoarelor, în sensul că, acum, foarte multe priviri din cercetarea românească sunt aţintite asupra a ceea ce se va realiza aici. Ceea ce este un lucru benefic pe termen lung, pentru că va permite universităţii noastre să se deschidă către o nouă zonă de colaborare."

Geneza proiectului
Alexandru Berceanu, director adjunct şi iniţiatorul proiectului CINETIc a explicat că ideea acestei iniţiative i-a venit în încercarea de a identifica o serie de soluţii la problemele cu care s-a confruntat în procesul de elaborare a doctoratului.
"Proiectul răspunde unei nevoi foarte importante pe care o avem cu toţii – atât studenţii noştri, cât şi cadrele didactice – nevoia de a avea acces la tehnologie, respectiv la unelte necesare în cercetarea specifică şi în procesul didactic. În plus, centrul îşi propune să realizeze capacitarea unor resurse de expertiză în aceste noi tehnologii, doarece consider că este foarte important ca studenţii noştri să aibă acces la specialişti în tehnologie, respectiv la absolvenţi ai altor facultăţi cu profil tehnic, cu care să colaboreze în cadrul proiectelor. Ne dorim ca, în cadrul CINETIc, să aducem cât mai aproape creatorul de tehnologie de utilizatorul ei, respectiv inginerul de artist", a concluzionat Berceanu.

Interdisciplinaritate şi colaborare

Ideea colaborării între studenţii şi cadrele didactice ale UNATC şi specialiştii din alte domenii a fost dezvoltată şi de către drd. Adriana Tran care a precizat că: "din punctul de vedere al rezultatelor proiectului, se vizează crearea unor colective interdependente de cercetători, care să reunească creatori din domeniul artei spectacolului şi specialişti în tehnologii".

Principalul beneficiar al proiectului CINETIc este însă Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, utilizatorii dotărilor tehnologice de ultimă generaţie fiind cu precădere studenţii şi cadrele didactice din cadrul UNATC, precum şi viitorii angajaţi ai CINETIc - proiectul va crea 12 noi locuri de muncă în decurs de 16 luni. Acestora li se vor adăuga studenţi, masteranzi sau doctoranzi de la alte facultăţi, precum şi cercetători de la diverse institute, a precizat directorul de proiect, conf. univ. dr. Nicolae Mandea, prorector al UNATC, care a exemplificat pe larg cum se pot materializa proiectele interdisciplinare între arte şi ştiinţe.

Principalele arii de activitate

În conformitate cu această abordare multidisciplinară, în cadrul CINETIc se vor realiza trei tipuri principale de activităţi.

Prima dintre acestea este procesul educaţional, în cadrul căruia studenţii UNATC şi ai facultăţilor partenere vor învăţa să utilizeze echipamentele şi tehnologiile existente în centru, în cadrul proiectelor desfăşurate în CINETIc.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite