Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

UNATC pune în scenă o premieră naţională cu un buget de 8 milioane de euro - Artele spectacolului întâlnesc tehnologia într-un centru de cercetare unic în România

29 Septembrie 2014




O a doua direcţie este reprezentată de activităţile de cercetare, care se vor realiza în parteneriat cu alte institute de cercetare sau universităţi, pe baza competenţelor complementare.
Furnizarea de servicii directe către piaţă va reprezenta cea de a treia direcţie prioritară a CINETIc, după finalizarea perioadei de finanţare a proiectului, când centrul va trebui să demonstreze că este sustenabil şi că se poate autofinanţa răspunzând cerinţelor pieţei. (Încă din faza iniţială, CINETIc va putea asigura servicii de post-producţie sau de coproducţie pe diverse compartimente, de la post-producţie de imagine, până la producţie de obiecte de decor).

O necesitate, nu o provocare
"Acest proiect, pe care l-am considerat o superbă aventură, are rolul de a împinge înainte limitele tehnicului şi artisticulului în şcoala noastră şi de a concretiza o formulă în care vom îmbina creativitatea cu componenta ştiinţifică. De aceea nu consider că proiectul CINETIc reprezintă o provocare, ci cred că este o necesitate reală", a concluzionat plastic prof. univ. dr. Laurenţiu Damian, preşedintele Senatului UNATC.

Un centru care va funcţiona integrat

"CINETIc este un centru în care cele noi şase laboratoare, menite să aducă în cadrul UNATC tehnologii de ultimă generaţie, vor funcţiona integrate, constituind împreună un flux unic de cercetare", a explicat drd. Alexandru Berceanu, directorul adjunct al proiectului şi iniţiatorul acestuia. Noile lanboratoare care vor constitui infrastructura de cercetare a UNATC sunt:
• Laboratorul de Tehnici Digitale Creative în Cinematografie;
• Laboratorul de Interacțiune Digitală Sunet Lumină;
• Laboratorul de Animație Digitală;
• Laboratorul de Design Decor Virtual și Realitate Augmentată;
• Laboratorul de Interacțiune Digitală;
• Laboratorul de Dezvoltare Cognitivă și Psihologie Aplicată prin Experiențe Imersive.

Prin realizarea CINETic se vor realiza următoarele patru fluxuri tehnologice de cercetare inovativă, unice în România:
• motion capture (capturarea mişcării pe bază de senzori);
• măsurarea calitativă a luminii continue şi discontinue;
• crearea fluxului integral pentru producţie 3D în domeniul animaţiei şi al generării de decor virtual;
• măsurarea parametrilor de activare cerebrală prin intermediul unui sistem de achiziţie de date fNRI (de măsurare a nivelului de oxigenare a fluxului sangvin la nivelul structurilor cerebrale prin lumină în spectrul infraroşu).

Celor şase laboratoare li se va adăuga în cadrul centrului un studio experimental interdisciplinar, care va reprezenta spaţiul principal de lucru al CINETIc şi care va fi amenajat pentru a putea găzdui atât spectacole de tip teatral, coregrafie, animaţie de păpuşi etc., cât şi pentru a putea funcţiona ca platou de filmare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite