Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Antreprenorii români, sprijiniți pentru a dezvolta afaceri inovative

29 Septembrie 2014



Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a organizat recent o nouă sesiune dedicată proiectului „Promovarea Finanţării Inovării în Sud-Estul Europei“ (PROFIS), în cadrul căruia s-a realizat evaluarea ideilor înscrise în competiţia naţională de idei inovative de afaceri.

Proiectul PROFIS (Promotion of Financing Innovation în South-East Europe), realizat în cadrul Programului de Cooperare Transnaţională în Sud-Estul Europei, Axa prioritară Facilitarea inovării şi antreprenoriatului, Domeniul de intervenţie Dezvoltarea unui mediu propice antreprenoriatului, are ca obiectiv promovarea unei competiţii de idei inovative de afaceri, care se desfăşoară simultan în România, Slovacia, Slovenia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Italia, Austria şi Ungaria. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA este partenerul român în acest proiect.

"În cadrul acestei etape a proiectului PROFIS – în care au fost prezentate şi câteva idei de afaceri din domenii diferite, precum reciclarea decorativă, gestionarea eficientă a consumurilor de energie sau surse noi de energie – a avut loc procesul de evaluare a ideilor inovative. În competiţia organizată şi coordonată de ICPE-CA la nivel naţional au fost înscrise 10 idei inovative, fiecare competitor susţinând ideea inovativă prin pregătirea unui plan de afaceri", ne-a explicat Ion Ivan, director CTT ICPE-CA şi directorul român al proiectului PROFIS.

Criteriile de selecţie în cadrul competiţiei naţionale de inovare au fost:
• Echipa (expertiză şi abililităţi manageriale, abilităţi de comunicare);
• Piaţa (posibilităţile de extindere);
• Ideea (noutatea şi avantajul competitiv);
• Proprietatea intelectuală (drepturile de exploatare);
• Produsul minim viabil (dacă există sau nu);
• Modelul de afacere.

"Autorii celor mai bune trei proiecte, evaluate de către comitetul de selecţie al competiţiei naţionale de inovare, vor beneficia de şedinţe de mentorat pentru a fundamenta foarte bine atât ideea, cât şi planul de afacere, în vederea participării la o competiţie asemănătoare, dar organizată la nivelul consorţiului PROFIS la Budapesta (în luna noiembrie 2014 – n.r.). La această competiţie finală, cele mai bune idei de afaceri din cele nouă țări care participă la proiectul PROFIS vor fi prezentate unei comisii formate din investitori privaţi din Europa. Astfel, toţi competitorii vor avea oportunitatea de a-şi prezenta ideile în vederea obţinerii de finanţare pentru pornirea afacerii", ne-a mai precizat Ion Ivan.

Obiective atinse
Proiectul PROFIS, care se desfăşoară pe o perioadă de doi ani, începând din ianuarie 2013 până în decembrie 2014, are ca obiectiv facilitarea accesului antreprenorilor la finanţare şi realizarea unei conexiuni mai uşoare între investitori şi cei care doresc să devină antreprenori în spaţiul sud-est european. De asemenea, PROFIS reprezintă o oportunitate pentru inventatori de a obţine finanţare, în scopul lansării pe piaţă a produselor şi tehnologiilor noi.

Potrivit directorului de proiect Ion Ivan, obiectivele punctuale ale proiectului PROFIS sunt pe cale de a fi atinse:
• fiecare ţară participantă a pregătit un raport naţional privind finanţarea inovării, iar la conferinţa finală de la Budapesta se va prezenta Raportul consolidat pentru Sud-Estul Europei;
• fiecare ţară parteneră a organizat competiţia de idei de afaceri, iar cele mai bune idei vor fi prezentate la conferinţa finală;
• pe baza unui sondaj ţinut în fiecare dintre cele 9 ţări partenere în rândul celor implicaţi în finanţarea inovării, a fost pregătit un material care cuprinde serviciile de finanţare a inovării şi categoriile de servicii care ar trebui dezvoltate pentru promovarea finanţării inovării în Sud-Estul Europei în stadiile incipiente ale unei afaceri;
• este în stadiul de experimentare un instrument web care urmăreşte să aproprie antreprenorii sau pe cei care doresc să devină antreprenori de investorii privaţi şi de capitalul de risc. Acest instrument va funcţiona după finalizarea proiectului PROFIS, minim 5 ani.

"Sunt rezultate concrete care îmi permit să afirm că ICPE-CA se va implica şi pe viitor în proiecte asemănătoare, naţionale sau europene, care urmăresc stimularea antreprenorilor români în a dezvolta noi afaceri inovative şi competitive", a concluzionat directorul proiectului PROFIS.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite