Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cāt de atractivă este oferta ERP īn Cloud

29 Septembrie 2014



Să începem cu o definiție de manual: Cloud Computing-ul înseamnă livrarea de capabilități de calcul sub forma unui serviciu, la fel ca apa calda sau electricitatea. Cloud computing-ul face accesibile oricui servere, rețele și stocare, precum și o mulțime de alte servicii și resurse IT. La fel ca pentru orice utilitate, se plătește, în general, doar ce se folosește. Prin utilizarea serviciilor de Cloud, putem să ne concentram doar asupra datelor și a aplicațiilor noastre, a ceea ce este important pentru business, lăsând complexitatea infrastructurii IT să fie abstractizată undeva departe și administrată cu mult mai puține resurse (sau chiar fără) din partea noastră.

Sunt 3 modele de servicii de Cloud: IaaS, PaaS și SaaS (infrastructură, platformă, respectiv software ca serviciu). N-am să abuzez de răbdarea voastră cu alte definiții de manual (le găsiți pe net oricum ). E suficient să reținem că IaaS vă oferă aceeași libertate de mișcare ca și propria infrastructură la o fracțiune din costuri, PaaS vă permite să vă concentrați pe dezvoltarea de aplicații și functionalități proprii, iar SaaS vă livrează „la cheie” aplicații (de tip ERP, CRM, HR și nu numai).

Să ne întoarcem la „norii” noștri.
O soluție ERP reprezintă, în majoritatea cazurilor, cea mai importantă componentă din arsenalul de aplicații ale unei companii. În acest context, este firesc să fie analizată din toate punctele de vedere oportunitatea unui ERP în Cloud.

Care sunt principalele costuri ale unui ERP pe toată durata sa de existență (TCO)?
Costul creării unei infrastructuri IT proprii, plus licențele, serviciile de implementare, mentenanța licențelor (un fel de software assurance anual), mentenanța și suportul propriu-zis, asigurate intern și / sau extern (cost lunar). Avantajul oferit de Cloud - poate înlocui toate aceste costuri sau doar o parte din ele cu un abonament, care poate fi flexibil, în limitele unui contract.

Furnizorii de ERP în Cloud îi pot fi împărțiți în 2 categorii: furnizorii „cloud-only” și cei tradiționali, care au și opțiunea de Cloud.

Caracteristic pentru un furnizor „cloud-only” este Modelul SaaS și focusarea (doar) pe atributele specifice Cloud-ului. Rezultă o mai mare viteză de implementare, agilitate și scalabilitate.

„Tradiționalii”, în schimb, au o abordare mai conservatoare (și deci mai lentă în adopția Cloud-ului), datorată unui model de business mult mai complex. Soluțiile lor pot folosi toate 3 modelele de servicii (plecand de la IaaS către SaaS) și beneficiază de cele mai multe funcționalități și de cea mai mare flexibilitate în implementare.

Cine sunt cumpărătorii de ERP în Cloud?
Ei bine, și aceștia se împart tot în 2 categorii: cei aflați la prima achiziție a unui ERP („începătorii”), precum și companii aflate în procesul de schimbare (sau upgradare) a unui sistem „legacy”.
Pentru „începători”, nu există nicio restricție. Pot alege orice model și orice furnizor, nu au un istoric de date în spate care trebuie portate și nici, cel mai probabil, funcționalități specifice pe care să le dorească cu orice preț în noul sistem. Pentru o parte din ei (în special pentru cei mici), absența de customizări specifice unui proces de implementare tradițional nu constituie un impediment, așa că pot înclina către furnizorii „cloud-only” și SaaS, dacă ofertele acestora sunt mai atractive.

Pentru clienții cu experiența unui ERP în spate sau cu cerințe funcționale specifice (dar și cu o complexitate mai mare a business-ului), furnizorii tradiționali de ERP cu opțiune de Cloud sunt cea mai bună alegere. Pot alege fie IaaS și atunci ce va urma va fi o implementare „clasică” de ERP, fie SaaS (dacă ERP-ul permite opțiunea de „multitenancy” – adică de „chiriași”: o instalare comună de ERP capabilă să satisfacă mai multi clienți dar, totodată, să îi separe perfect și în mod transparent pentru utilizatorul final).

Cum se prezintă în mod concret cele discutate mai sus?
Să alegem Microsoft Dynamics (AX și NAV) și cloud-ul public Windows Azure al aceluiași Microsoft. Microsoft Dynamics AX este folosită de la producție la retail pe toate verticalele. În prezent, este posibilă instalarea în Windows Azure pe modelul IaaS, cu sprijinul platformelor de Lifecycle Management și Rapid Start Services de la Microsoft. Poate fi folosită și o variantă de cloud hibrid (privat și public) deployment-ul fiind ajutat de Visual Studio și de System Center Virtual Machine Manager, ambele produse având suport nativ pentru Windows Azure. Microsoft Dynamics NAV, destinat fie IMM-urilor, fie retail-ului, este chiar mai avansat pe calea către Cloud. Pe langă IaaS, acesta poate fi instalat și cu opțiunea de multitenant, permițând SaaS-ul, ceea ce poate reduce considerabil costurile lunare de cloud și cele de implementare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite