Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud Consulting-aplicații ale platformelor cloud īn telecom

29 Septembrie 2014



În cadrul proiectului inovativ ”Cloud Consulting”, proiect la nivel european realizat în perioada 2011-2013, am propus o abordare teoretică și aplicativă pentru cercetarea platformelor cloud computing, cu scopul de a realiza implementarea aplicațiilor de comunicații pe o astfel de platformă.

Noțiunea de cloud computing are mai multe definiții, printre care cea mai cunoscută este aceea, de accesare a puterii de calcul și a spațiului de stocare ca un serviciu de către o comunitate de utilizatori. În limba română, termenul ”cloud computing” poate fi tradus ca ”procesare computerizată în nor”, fiind însă utilizată varianta în limba engleză, deoarece într-o lume dominată în domeniul tehnologiei informației de limba engleză, adesea în mediile de specialitate din România se utilizează acest termen provenit din terminologia anglo-saxonă.

Termenul extinde în același timp conceptul de servicii din domeniul tehnologiei informației, prin convergența datelor utilizatorilor, a aplicațiilor și a resurselor de calcul într-o rețea de comunicații. Tehnologia cloud computing s-a dezvoltat prin partajarea resurselor pentru a obține o organizare coerentă și economică similară celei de la utilitățile tradiționale, precum rețeaua electrică. La baza sistemelor cloud computing se află conceptele mai generale de infrastructură convergentă, virtualizare și servicii partajate.

Sistemele de cloud computing sunt structurate în mod tradițional pe trei niveluri de livrare a serviciilor: infrastructură ca serviciu – IaaS (Infrastructure as a Service), platformă ca serviciu - PaaS (Platform as a Service) și software ca serviciu - SaaS (Software as a Service). Pentru a înțelege problemele prezentate de aplicațiile de comunicații în cloud este necesară înțelegerea acestor diferite niveluri de livrare a serviciilor cloudcomputing. Cel mai cunoscut nivel de livrare este SaaS, unde un utilizator achiziționează accesul la un serviciu găzduit în cloud. PaaS se referă la accesul la platforme care permit clienților să dezvolte aplicații proprii în cloud, iar IaaS este un nivel mai jos de accesare a sistemelor, dispozitivelor de stocare și a infrastructurii de rețea.

Astfel, firma BEIA Consult își propune să analizeze metode de implementare a aplicațiilor de comunicații, folosind principii caracteristice conceptului de cloud computing. În contextul arhitecturilor cloud computing, și al obiectivelor sale declarate de a asigura accesul flexibil la resurse de calcul, obiectivul major al acestui proiect este oferirea de mijloace avansate de implementare a aplicațiilor clasice de comunicații ca servicii, împreună cu asigurarea calității și securității accesului la aceste aplicații.

Pentru propunerea unei soluții realiste din punctul de vedere al implementării comerciale, este necesară o întreagă arhitectură capabilă să se extindă între domenii multiple cloud și care să includă mecanisme de virtualizare în planul de management, de control precum și în cel de aplicații.

Obiectivul general în cazul implementării unei soluții de cloud computing poate fi compus din două obiective. Într-o primă fază, sunt analizate soluții existente de tip cloud și sunt discutate perspectivele acestora de dezvoltare pentru implementarea aplicațiilor de comunicații. Pentru atingerea acestui obiectiv este realizată întâi o analiză a stadiului actual al tehnologiilor și sistemelor cloud, precum și o examinare a proiectelor de cercetare și standardizare. Pe baza unui astfel de proiect european de cercetare numit “Cloud Consulting”, au fost analizate principalele probleme întâmpinate în implementarea unui sistem cloud cu sursă deschisă și evaluate posibile soluții.

În plus, sunt analizate relațiile dintre un sistem cloud și alte tehnologii, precum și definite caracteristicile generale și specifice ale unei rețele cloud, fiind propusă o arhitectură de tip cloud hibrid și dezvoltați algoritmi de îmbunătățire a performanțelor în planificarea și alocarea resurselor.

Într-o a doua etapă, se urmărește simularea și implementarea diferitelor aplicații de comunicații folosind o platformă cloud. Este demonstrată necesitatea modelării matematice a caracteristicilor principale ale unei platforme cloud și propusă întâi simularea unei aplicații de comunicații în cloud. În urma unei analize a aplicațiilor de simulare pentru sisteme cloud, este ales un cadru de simulare pentru sisteme distribuite și propusă implementarea unei aplicații de calcul paralel, evaluând performanțele acesteia, cu scopul de a determina cerințele impuse platformei experimentale.

Este realizat un studiu ce conține o descriere comparativă a diferitelor sisteme cloud, și pe baza îndeplinirii criteriilor stabilite anterior, este justificată alegerea platformei cloud cu sursă deschisă SlapOS. Astfel, este propusă implementarea unei arhitecturi de tip cloud descentralizat, care să permită implementarea protocoalelor IPv6 și P2P pentru aplicații de comunicații.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite