Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Datacenter Networking pentru Private Cloud de la Datanet Systems

29 Septembrie 2014



Domeniul Datacenter a ajuns în primul plan al dezvoltării tehnologice, odată cu schimbarea paradigmei client server. Era PC-urilor începe sa devină umbrită de uşurinţa de utilizare a dispozitivelor mobile. Datele sunt disponibile oriunde şi oricând, iar componenţa aplicaţiilor care necesită procesare intensivă se găseşte în aşa-numitul cloud. Articolul îşi propune prezentarea unui model de cloud privat cu accent pe infrastructura de reţea, care să asigure performanţă, scalabilitate şi disponibilitate, echivalente cu cele ale unui cloud public.

Pentru responsabilii de IT multitudinea de tehnologii şi soluţii de cloud computing poate depăşi puterea de cuprindere, datorită timpului limitat disponibil pentru studiu şi evaluări tehnice. Cloud
computing a apărut în zona marilor furnizori de servicii web, din necesitatea implementării la scară a mii de servere cu un grad înalt de automatizare. Această arhitectură a fost adoptată treptat de organizaţii mai mici, pentru reducerea costurilor. Adaptarea acestor tehnologii la realitatea pieţei IT româneşti nu este întotdeauna o sarcină uşoară, iar colaborarea cu un partener al marilor producători este esenţială pentru asigurarea competenţelor cheie necesare în astfel de proiecte. În continuare, vom evidenţia elementele esențiale ale unui proiect de cloud privat modern, adaptat condiţiilor locale şi având un raport preţ/performanţă foarte avantajos:

• Platforma Cisco Unified Datacenter a fost gândită pentru a adresa limitările datacenter-elor actuale şi pentru a oferi servicii IT simplificate, eficiente şi agile. Platforma facilitează virtualizarea, simplificarea, automatizarea şi furnizarea accelerată a serviciilor şi aplicaţiilor de cloud, pentru a oferi un avantaj de business pe termen lung. Componentele principale ale arhitecturii Cisco sunt: Unified Fabric, Unified Computing şi Unified Management.

• Unified Fabric reprezintă soluţia Cisco pentru consolidarea LAN, SAN şi NAS (Network-Attached Storage) într-o singură reţea, de performanţă ridicată şi redundantă. Rezultatul este o scalabilitate masivă şi rezilientă pentru datacenter, prin crearea unor grupuri mari de resurse de reţea, care pot fi uşor mutate şi reconfigurate rapid. Această abordare reduce complexitatea şi permite implementarea automată a maşinilor virtuale şi aplicaţiilor în viitor.

• Pasul următor în asigurarea disponibilităţii aplicaţiilor şi protecţia datelor este distribuirea resurselor de storage şi computing în datacentere aflate la distanţă. Paradigma DC – DRC (Disaster Recovery Center) poate fi îmbunătăţită prin utilizarea simultană a resurselor, iar extinderea la un număr mai mare de DC-uri poate fi făcută fără întrerupere. Un Datacenter poate fi văzut astfel ca o colecţie de mini Datacentere distribuite.

• Având resursele de computing distribuite, apare necesitatea direcţionării utilizatorilor către resursa disponibilă. Aici intră în scenă F5 Application Delivery Controller, care reprezintă evoluţia sistemelor de accelerare a aplicaţiilor şi balansarea încărcării între servere. Generaţia actuală F5 BIG-IP şi VIPRION oferă servicii mult mai variate, inclusiv limitarea benzii (rate shapping), SSL offloading şi firewall Web application. Aceste tehnologii sunt suplimentate de Global Traffic Manager, care asigură distribuirea încărcării între Datacentere multiple.

• Soluţia propusă pentru interconectarea Datacentere-lor DC-urilor este VXLAN (Virtual eXtensible LAN), o modalitate de overlay Layer 2 peste o reţea Layer 3. Reţeaua construită de VXLAN poate fi implementată atât pe switch-uri Datacenter Nexus, cât şi pe switch-uri virtuale.



Colaborarea cu compania Datanet Systems în proiecte de infrastructură de centre de date asigură un set de avantaje, enumerate în continuare:

• bazându-se pe experienţa vastă de integrator, Datanet va construi soluţia optimă atât pentru cerinţele actuale, cât şi cu perspectivă de scalabilitate, fără investiţii majore;
• Datanet va asigura consultanţă pentru alegerea serviciilor de comunicaţii compatibile cu cerinţele speciale de networking;
• Datanet asigură servicii de mentenanţă cu echipe de intervenţie rapidă în cele mai mari 10 oraşe din România;
• parteneriatele Datanet cu Cisco Systems, F5 Networks şi EMC permit furnizarea de soluţii integrate de infrastructură DC-DRC, împreună cu un punct unic de contact pentru mentenanţă şi suport tehnic.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite