Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Private Cloud, un model pe placul companiilor mari

29 Septembrie 2014



Este Private Cloud prima opţiune pentru companiile care doresc să adopte tehnologiile Cloud? Părerile sunt împărţite, iar strategiile diferă, nu doar în funcţie de resursele financiare şi de competenţele fiecărei organizaţii, ci mai ales influenţate de oportunităţile pe care le oferă modelele Public, Private, Hybrid. Dincolo de speculaţii însă, cert este că studiile de piaţă indică faptul că Norul Privat este alegerea preferată a organizaţiilor de dimensiuni mari şi foarte mari. O concluzie care se confirmă şi pe plan local.

Din ce în ce mai mulţi analişti consideră că, la momentul actual, piaţa Cloud Computing a intrat deja în faza de maturizare. Este o estimare bazată pe dezvoltarea explozivă a serviciilor Cloud şi pe creşterea proporţională a gradului de adopţie a acestora, facilitată de fenomenul de "consumerizare" a IT-ului în companii, dar şi de ascensiunea ierarhică a noilor generaţii de manageri cu competenţe tehnologice solide.

Lucrurile au evoluat atât de rapid în această direcţie, încât specialiştii de la Deloitte Consulting susţin că, sub presiunea ofertei Cloud Computing globalizate, adoptarea acestui tip de servicii nu mai reprezintă o opţiune, ci un imperativ.

Poate că afirmaţia specialiştilor Deloitte este puţin cam radicală, dar cert este că din ce în ce mai multe organizaţii adoptă Cloud-ul, urmând strategii diferite, dezvoltate pe modelele specifice de livrare: Public, Privat şi Hibrid.

Verdicte şi evoluţii
Pieţele mature sunt axate pe adoptarea modelui Public Cloud, în timp ce regiunile emergente sunt mult mai concentrate pe dezvoltarea infrastructurilor de tip Private Cloud. Aşa suna verdictul Gartner emis în urmă cu aproximativ doi ani, respectiv una dintre principalele concluzii ale studiului asupra intenţiilor de investiţii în proiecte IT în intervalul 2013-2014 ("User Survey Analysis: Cloud and CRM Nexus Will Drive Enterprise Software Spending in 2013 and 2014").

Se pare însă că, de acum doi ani, abordarea a devenit ceva mai nuanţată şi verdictul nu mai poate fi aplicat atât de tranşant. Un studiu recent, realizat de către Technology Business Research (TBR) anul acesta, arată că din ce în ce mai multe companii adoptă modelul Private Cloud, argumentele decisive în favoarea acestei alegeri fiind reprezentate de nivelul superior de securitate pe care Norul Privat îl oferă şi pe posibilitatea respectării mult mai stricte a cerinţelor de conformitate. Al treilea factor care înclină balanţa în favoarea alegerii modelului Privat este capacitatea personalizării şi dezvoltării serviciilor, în conformitate cu cerinţele şi nevoile specifice ale organizaţiilor, precum şi posibilitatea ajustării calităţii acestora în funcţie de necesităţi.

Conform estimărilor avansate de analiştii TBR, pe baza studiului realizat pe un eşantion de peste 2.200 de companii din întreaga lume care intenţionează să adopte rapid tehnologiile Cloud, ritmul anual de creştere a pieţei de servicii Public Cloud este de aproximativ 20%. Piaţa Private Cloud este însă cotata cu o evoluţie mult mai accelerată, ritmul de creştere estimat la o valoare de două ori mai mare (între 40 şi 50%) menţinându-se constant pe parcursul următorilor cinci ani.

Predicţiile sunt confirmate de evoluţia valorii pieţei Private Cloud, care a înregistrat deja o creştere explozivă de la 8 miliarde de dolari în 2010 la 32 de miliarde în 2013. Valoare care se estimează că se va dubla până în 2018, ajungând la 69 de miliarde de dolari.

Cine sunt principalii clienţi
Conform TBR, modelul Private Cloud se adresează cu precădere companiilor de dimensiuni mari şi foarte mari, care activează în industrii cu un număr mare de reglementări şi cerinţe specifice şi/sau operează aplicaţii core-business care rulează date critice.

Este o ipoteză care se confirmă şi pe plan local: CIO Council România a realizat în perioada 21-25 mai 2012 un studiu a cărui primă concluzie a fost că: „55% dintre companiile mari din România folosesc, sub diverse forme, tehnologii din categoria Cloud". Deşi 55% reprezintă, pentru gradul de penetrare al tehnologiilor Cloud la nivelul anului 2012, un procent mare chiar şi pentru pieţele mature tehnologic, concluzia studiului citat este pertinentă având în vedere că subiecţii cercetării realizate de CIO Council România sunt companii mari, cu infrastructuri informatice extinse şi proiecte IT complexe.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite