Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Private Cloud, un model pe placul companiilor mari

29 Septembrie 2014




Concluzia cu adevărat importantă a studiului este însă aceea că respondenţii la studiu au arătat că, deşi apreciază şi înţeleg beneficiile oferite de modelul Public, Private Cloud rămâne prima opţiune. O "preferinţă" explicabilă din mai multe puncte de vedere, nu doar pentru că "pot şi au cu ce", respectiv deţin resursele financiare şi competenţele necesare.

Din perspectiva multor companii, Private Cloud reprezintă răspunsul la principalele provocări pe care Norul, la nivel generic, le generează: securitate, control, disponibilitate, calitate. Atunci când sunt analizate tehnologiile şi serviciile Cloud, companiile acordă cea mai mare importanţă fiabilităţii acestora, 92% conform unei cercetări realizate recent de către Palmer Research printre manageri IT şi executivi implicaţi în achiziţia de servicii Cloud. Pe locul doi se află expertiza tehnologică a vendorului (86%) şi abia pe trei costul (80%), la egalitate cu seviciile de mentenanţă. Şi studiul Palmer indică modelul Privat ca prima opţiune pentru 65% dintre respondenţi, principalele critici aduse ofertei Public Cloud fiind securitatea (importantă pentru 70% dintre subiecţi), integritatea datelor critice (69%) şi disponibilitatea serviciilor (61%).

Revenind însă la motivele pentru care companiile de dimensiuni mari şi foarte mari manifestă un interes deosebit pentru Private Cloud, mai trebuie precizat un aspect important: alegerea modelului Privat nu se face pe baza economiilor pe care le poate oferi, ci pentru modul rapid, flexibil şi fiabil în care poate acoperi necesităţile acestui tip de organizaţii. În cazul companiilor mari, care deţin competenţele necesare, operează infrastructuri informatice complexe şi ferme de servere de mari dimensiuni şi au proiecte consistente de virtualizare şi automatizare, raţionamentul CAPEX vs OPEX nu mai are aceeaşi valoare ca în cazul modelului Public, unde economia este un argument de vânzare forte.

Private Cloud reprezintă răspunsul optim pentru organizaţiile care vor să-şi valorifice optim infrastructura pe care o deţin (unii specialişti explică Norul privat ca o dezvoltare a conceptului de "Dynamic Data Center") şi care vor să deţină controlul total al datelor şi aplicaţiilor care rulează în Nor.

Modele de adopţie
Adoptarea modelului Private Cloud se poate face fie prin dezvoltarea şi operarea propriei infrastructuri, fie prin apelarea la serviciile unui furnizor care poate crea şi gestiona un mediu Cloud de tip "single tenant" dedicat pentru un singur client.

Această a doua variantă are o priză din ce în ce mai mare în piaţă pentru că îmbină avantajele ofertei Private Cloud, cu cele specifice externalizării, respectiv flexibilitate şi scalabilitate la cerere, în condiţii de securitate controlată şi posibilitatea asigurării conformităţii cu un număr extins de cerinţe şi condiţii.

Studiul TBR citat anterior arată că 70% dintre companiile mari, cu peste 1.000 de angajaţi, care şi-au manifestat intenţia să adopte modelul Private Cloud într-un orizont de timp apropiat analizează oferta furnizorilor de asfel de servicii, în timp ce restul (30%) ia în calcul dezvoltarea propriei infrastructuri.

Şi în piaţa locală există exemple de instituţii financiar-bancare (industrie cu reglementări stricte şi care manifestă reticenţă faţă de externalizarea operaţiunilor IT, preferând rezolvarea in-house) care au adoptat modelul Private Cloud hostat. Iar numărul exemplelor de acest tip creşte constant. O evoluţie care îi face pe unii specialişti să afirme că, în timp, adoptarea în masă a ofertei Pivate Cloud hostate va sfârşi prin a converge cu cea a modelului Public Cloud. Asta în timp ce alţii vorbesc de inevitabila evoluţie spre calea de mijloc reprezentată de Hybrid Cloud.

Sunt ipoteze cu şanse reale de confirmare, dar cert este că, la momentul actual, organizaţiile mari preferă modelul Private Cloud.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite