Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ANCOM solicită informații geospațiale de la furnizorii de comunicații electronice

29 Septembrie 2014



Conform unui proiect recent de decizie al ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații), furnizorii de comunicații electronice vor raporta informații privind dezvoltarea și localizarea geografică a rețelelor proprii. Decizia a fost lansată spre consultare publică. După finalizarea consultării publice, decizia se va publica în Monitorul Oficial al României și va intra în vigoare la data de 1 noiembrie 2014.

În cursul lunii iulie 2014, ANCOM a lansat o anchetă în rândul furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice cu scopul de a cunoaște mai multe detalii legate de practicile implementate la nivelul furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice privind utilizarea de sisteme informatice pentru gestiunea rețelelor de comunicații electronice, în particular a sistemelor informatice bazate pe sisteme informaționale geografice (GIS/SIG). Totodată, prin intermediul anchetei s-a încercat captarea nevoilor reale ale industriei de comunicații electronice în vederea elaborării unei reglementări în concordanță cu aceste nevoi. În urma analizei rezultatelor anchetei a rezultat că unii furnizori de rețele publice de comunicații electronice, deținători ai unor rețele de comunicații electronice de mare anvergură, folosesc un sistem informatic pentru managementul rețelelor, menționând faptul că acesta face parte din familia sistemelor GIS (Geographic Information System/Sistem Informațional Geografic). Beneficiile aduse de utilizarea unor sisteme informatice de tip GIS pentru gestiunea rețelelor de comunicații electronice sunt indiscutabile, mergând de la existența unei situații clare a dezvoltării rețelei până la posibilitatea gestiunii, în timp real, a întregului volum de date și informații aferente rețelei și infrastructurii asociate. Cu toate acestea, o mare parte din furnizorii de rețele publice de comunicații electronice nu dețin și nu folosesc un sistem informatic pentru managementul rețelelor proprii.

Implementarea unui sistem informatic de tip GIS necesită, în mod uzual, schimbări semnificative în procesele de afaceri, proceduri de dezvoltare și de întreținere de baze de date, precum și o calificare specifică a personalului, reprezentând costuri semnificative în rândul furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice care nu dețin o rețea de comunicații electronice extinsă.

În procesul de reglementare, autoritatea de reglementare are în vedere, între altele, impactul tehnico-economic al măsurilor dispuse asupra furnizorilor, astfel încât ele să nu afecteze de o manieră disproporționată activitatea acestora. Astfel, prin proiectul de decizie supus consultării se vor impune furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice obligații de raportare reprezentând informații complete privind dezvoltarea și localizarea geografică a rețelelor publice de comunicații electronice pe care le furnizează și a elementelor de infrastructură asociate acestora, diferențiate în funcție de întinderea și complexitatea rețelelor furnizate.

Astfel, furnizorii de rețele publice de comunicații electronice prin intermediul cărora sunt furnizate servicii de telefonie sau servicii de internet la puncte fixe, cu un număr de conexiuni mai mare de 100.000, precum și furnizorii de rețele radio mobile celulare publice, vor transmite ANCOM informații detaliate cu privire la elementele rețelei proprii și la elementele de infrastructură asociate acestora.

În cazul furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice care nu se încadrează în aceste categorii, proiectul de decizie prevede un volum mai redus de informații privind dezvoltarea și localizarea geografică a rețelelor publice de comunicații electronice pe care acești operatori le furnizează.

Informațiile primite de la furnizori vor permite ANCOM să realizeze inventarul rețelelor publice de comunicații electronice și al elementelor de infrastructură asociate acestora, prevăzut în Legea nr.154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice. Autoritatea va putea întocmi astfel o hartă, care să redea stadiul acoperirii cu rețele publice de comunicații electronice al fiecărei localități din România, precum și o imagine a elementelor de infrastructură disponibile. Harta va permite furnizorilor să ia decizii informate cu privire la dezvoltarea eficientă a propriilor rețele și va facilita partajarea infrastructurilor.

Prima raportare a acestor informații se va realiza până la 1 noiembrie 2015, pentru datele existente la 1 noiembrie 2014, urmând ca informațiile să fie actualizate ulterior, până la data de 1 iulie a fiecărui an, cu informațiile existente la data de 31 decembrie a anului anterior.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite