Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Enterprise Applications >> Comunicatii >> Stiri si comunicate

ANCOM consulta caietul de sarcini pentru alocarea unor noi multiplexuri de televiziune digitala

02 Octombrie 2014Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a supus consultarii publice un proiect de decizie si caietul de sarcini pentru organizarea unei licitatii in vederea acordarii celor doua multiplexuri de televiziune digitala nationale nealocate in procedura precedenta, precum si a 40 de multiplexuri regionale si 19 locale.


Prin intermediul unui multiplex national se vor furniza servicii de televiziune digitala terestra la nivelul intregii tari, in timp ce multiplexurile regionale si locale vor acoperi fiecare cate o anumita zona de alocare ce poate fi echivalenta cu un judet, respectiv o localitate.


Ca si in cazul licitatiei organizate in perioada martie-iunie 2014, alocarea multiplexurilor se va face tot printr-o procedura de selectie competitiva care presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice categoriile si numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze. In functie de existenta sau nu a unei cereri mai mari decat oferta, licitatia poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depaseste oferta, pentru celelalte categorii desemnarea castigatorilor facandu-se pe baza ofertei initiale. Dupa ce se stabilesc castigatorii si preturile pentru fiecare multiplex solicitat, licitatia va continua cu o runda de alocare in care multiplexurile vor fi repartizate ofertantilor castigatori pe baza sumelor suplimentare pe care acestia vor fi dispusi sa le plateasca pentru a obtine o anumita alocare a frecventelor.


Toate aceste multiplexuri se acorda pentru o perioada de 10 ani, iar castigatorii vor putea sa furnizeze servicii comerciale de transmisie a posturilor de televiziune dupa data de 17 iunie 2015. Pana la data de 1 mai 2017, castigatorii celor doua multiplexuri nationale trebuie sa puna in functiune un numar de cel putin 36 de emitatoare, in timp ce castigatorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie sa puna in functiune cel putin un emitator in fiecare zona de alocare.
Taxa minima de licenta, care reprezinta pretul de pornire in cadrul licitatiei pentru fiecare din cele doua multiplexuri nationale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale si locale aceasta variaza intre 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru Bucuresti si 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localitati care nu este resedinta de judet. Taxele de licenta au fost stabilite de catre Guvern in luna februarie 2014.


„Licitatia va fi lansata spre finalul lunii noiembrie, iar numarul de multiplexuri alocate si castigatorii vor fi cunoscuti la inceputul anului viitor”, a declarat Bogdan IANA, director executiv in cadrul ANCOM, celor prezenti la International Digital Forum 2014.


Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite