Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Financiar-Bancar >> Stiri si comunicate

Coface: Semne timide de ameliorare a riscurilor sectoriale in Europa

02 Octombrie 2014



Cresterea zero inregistrata in Zona Euro in 2014, in trimestrul al doilea, confirma scenariul unei redresari economice extrem de lente. Cu toate acestea, in conformitate cu previziunile Coface, in 2014 cresterea PIB-ului va fi pozitiva, estimata la 0,9%, dupa o contractie de -0,4% in 2013. Aceasta tendinta este ilustrata de un prim semn de imbunatatire a evaluarii riscului sectorial care a fost mult timp considerat ca „fiind foarte mare” - sectoarele industriei auto si metalurgice. Acestea se vor alatura acum categoriei de risc „ridicat”.


Producatorii de componente au beneficiat de zece luni consecutive de crestere a vanzarilor de masini, iar piata a devenit mai dinamica in Germania, Marea Britanie si Spania. De aceasta redresare beneficiaza sectorul industriei metalurgice, in cadrul caruia vanzarile si profitabilitatea companiilor s-au imbunatatit foarte mult. Cu toate acestea, desi investitiile sunt ridicate, sectorul ramane foarte dezavantajat de surplusul de capacitate persistent.


Coface mentine evaluarile celorlalte 12 sectoare din Europa de Vest, care continua sa inregistreze un risc „mediu” sau "ridicat". In ciuda acestei stabilizari, spre deosebire de America de Nord si economiile emergente din Asia, niciun sector european nu a ajuns inca la un nivel de risc care sa poata fi considerat "moderat".


Incurajate de cresterea economica echilibrata si de consumul dinamic, companiile din America de Nord au o perspectiva stabila, in ciuda conditiilor meteorologice dificile din T1 2014. Majoritatea sectoarelor raman in categoria de risc "mediu".


Perspectivele sunt pozitive pentru industria auto, care are inca o baza financiara confortabila si in cadrul careia vanzarile din ultimul an au crescut cu 4,6%, potrivit datelor de la sfarsitul lunii iulie 2014. Dinamismul industriei auto ofera piata de desfacere companiilor din sectorul produselor chimice. De fapt, profitabilitatea lor a crescut in ultimul an cu aproape 12%, potrivit datelor de la sfarsitul lunii iunie 2014, ca urmare a accesului la energie si la materii prime mai ieftine.


Spre deosebire de Europa de Vest si America de Nord, in cazul carora riscurile tind sa se stabilizeze, Asia emergenta urmeaza o cale de rezerva, in ciuda cresterii sustinute din China si India. Ca urmare a procesului de consolidare a capacitatilor excedentare, aflat acum in curs de desfasurare, stocurile se acumuleaza si datoriile companiilor sunt in crestere.


Industria metalurgica a inregistrat o scadere a preturilor la otel. Este singura industrie din Asia evaluata ca un sector cu "risc foarte ridicat", din aprilie anul trecut.


Deteriorarea riscului sectorial continua sa se inregistreze in industria constructiva si a celei destinate prelucrarii lemnului si fabricarii hartiei. Constructiile, amenintate de cererea scazuta, conditiile de creditare din ce in ce mai severe si aparitia unor orase fantoma in China, au fost retrogradate din categoria risc "mediu" in cea cu risc "ridicat". Cresterea numarului de proceduri de insolventa in randul IMM-urilor din industria fabricarii hartiei, combinat cu surplusul de capacitate, i-a determinat pe analistii Coface sa retrogradeze riscul sectorului dedicat prelucrarii lemnului si fabricarii hartiei la categoria "mediu".



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite