Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Dosarul electronic de sanatate, o povara sau un ajutor pentru medic?

27 Aprilie 2006



Un pacient se prezinta la camera de garda a unui spital judetean de urgenta, acuzand dureri de piept ce pot anunta un infarct miocardic. Bolnavul este semi-constient si medicul incearca sa afle, in cea mai scurta durata de timp, daca pacientul este un bolnav anginos cronic, daca a mai fost internat, ce simptome si semne a avut la internarea precedenta, ce investigatii paraclinice si imagistice a efectuat si ce medicatie a primit la externare. Toate aceste date ii vor servi medicului la alegerea unei abordari clinice cat mai adecvate si evitarea unor greseli terapeutice, cum ar fi administrarea unui medicament contraindicat terapiei medicamentoase curente a pacientului. Din fericire, spitalul are un sistem informatic multidisciplinar, care a inregistrat internarea precedenta a pacientului si medicul extrage din sistem datele acestei internari. Astfel, medicul afla ca pacientul a mai fost internat in sectia de bolnavi coronarieni, dar tot ce poate obtine sunt date pasaportale sau administrative care nu ii ofera nici o informatie clinica. Singurele date de interes clinic care au ramas in sistem sunt cateva fraze de epicriza, pe care le-a introdus asistenta transcriind o fisa medicala (clasica, pe hartie) completata de medic, inregistrare care continea greseli, datorita tastarii in graba.
Fig1
Din pacate, aceasta nu este o alegorie, ci, dupa informatiile pe care le detinem, se intampla in realitate, din pacate chiar intr-un spital judetean, iar medicii nu pot decat sa constate cum acest sistem informatic, menit sa ii ajute in misiunea de salvare a unor vieti, ajuta de fapt doar departamentele de contabilitate si statistica ale spitalului.


Evident ca solutii pentru aceasta problema exista din abundenta. La ora actuala, dosarele eletronice de sanatate (DSE) moderne, concureaza acerb in implementarea functionalitatilor destinate usurarii la maximum a muncii medicilor si la reducerea timpului afectat fiecarui pacient, astfel incat si calitatea ingrijirii sa creasca si timpul de internare a pacientului in spital sa se diminueze.


Intr-un articol publicat in Market Watch editia din martie 2004, am incercat sa sistematizez criteriile de selectie (care „triaza“ la ora actuala aplicatiile aflate pe piata de software medical din SUA si Europa) a unui DSE modern. Daca efectuam o sinteza, vom obtine exact ceea ce medicul de la camera de garda (ca de altfel orice alt medic sau sora de sectie) si-ar dori: posibilitatea de a introduce in timp cat mai scurt date clinice despre starea pacientului, intr-o forma care sa ii permita apoi observarea in decursul internarii (sau in timpul mai multor internari) a evolutiei fiecarei date clinice in parte (ca de exemplu, evolutia ritmului cardiac sau a functiei renale), sau a mai multor date concomitent (care ii vor descrie evolutia unui aparat, a unei functii sau a organismului in totalitate).


Daca ne referim la factorul timp (vital in cazul unui pacient aflat la camera de garda), doua functionalitati sunt absolut esentiale pentru un DSE:


* Un punct central de coordonare a tuturor activitatilor clinice si paraclinice ale cazului respectiv, de unde se pot trimite cereri de analize de laborator, de investigatii paraclinice, de consulturi interdisciplinare, etc... cu un singur click de mouse si unde apoi se inregistreaza linkuri interne in DSE, pentru afisarea integrala a rezultatelor acestor cereri;


* Posibilitatea de a introduce datele pacientului in forma structurata, reprezentate grafic prin elemente de lista, casute selectabile, etc... In afara de faptul ca medicul nu trebuie sa scrie fraze intregi de proza medicala pentru a introduce cateva date, avantajul major este acela ca in analiza in timp (descrisa mai jos) a datelor, „incastrarea“ acestora in text nu mai permite evaluarea lor individuala.


In imaginile din Fig.1 si Fig. 2, redam un exemplu de aplicatie, unde dintr-un singur ecran se pot „dirija“ toate etapele unei internari. Printr-un singur click pe simbolurile marcate in imagine cu initialele D, B, T, K, etc., medicul are posibilitatea de a adauga intr-un mod foarte rapid (dar sistematic), noi date despre anamneza, terapie, examinari pe aparate (in exemplul de mai jos, examinarea aparatului cardiovascular), examinari radiologice, etc. Ceea ce trebuie mentionat este ca acest DSE stocheaza datele impreuna cu forma grafica in care au fost introduse, iar utilizatorul nu trebuie decat sa selecteze un link (descris mai jos ca „Link catre examenul cardiologic“), pentru a obtine intregul set de rezultate sau date. Pentru prezentarea unei imagini de ansamblu si in ordine cronologica a procedurilor si investigatiilor efectuate la fiecare nou examen clinic sau investigatie, aplicatia sumarizeaza, intr-o fraza sau doua (al carui continut este definibil de catre utilizator), rezumatul datelor esentiale. De exemplu, pentru examenul cardiologic de mai jos, fraza sintetizata (care va functiona si pe post de origine a linkului) poate fi: „Pacient cu dureri anginoase intermitente, cu durata de 20 de minute...“. Practic se reconstruieste, din fiecare data individuala, o formulare logica si concisa, prin care se poate caracteriza examenul sau investigatia respectiva.


Este necesar ca DSE sa inregistreze toate datele clinice ale pacientului cu o referinta spre numarul cazului, sau, pentru evaluarea datelor intre internari, cu un cod unic al pacientului (ca de exemplu CNP).


Daca ne referim la examenul cardiologic de mai jos, practic fiecare element individual in acea fereastra trebuie sa pastreze o referinta spre aceste numere de identificare. In felul acesta, medicul va putea reconstrui la orice moment, o imagine clara a statusului medical al pacientului si, chiar mai important, folosind identificarea prin CNP (efectuata automat de DSE), poate ordona pe o axa temporala diferite date ale pacientului, astfel incat medicul poate sesiza cu usurinta eficacitatea sau ineficacitatea masurilor sale terapeutice.


In imaginea din Fig.3, se poate observa cum acelasi DSE listeaza toate examinarile clinice efectuate unui pacient diabetic in cursul unei internari. In lista din stinga imaginii (cea incadrata in casuta), se pot vedea datele la care s-a efectuat fiecare examen, iar prin selectarea unei casute in partea dreapta, vor fi afisate toate datele inregistrate in acel moment. Evident ca acest proces se poate efectua in mod similar si pentru toate examenele cardiologice ale pacientului, numai ca in partea din dreapta va fi afisat un ecran similar cu cel din Fig.2. Pentru examinarile hepatice, renale, pulmonare, etc... vor fi afisate ecranele corespunzatoare (al caror continut este stabilit de comun acord cu fiecare sectie in parte, pentru a reflecta exact necesitatile medicilor din acele sectii).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite