Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Prof. Dr. Gheorghe Ioan Mihalas a preluat presedintia Federatiei Europene de Informatica Medicala

27 Aprilie 2006



Pozitia actuala:
* Profesor de Informatica Medicala si Biofizica Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” 1994, sef de catedra 1996
* Conducator de doctorat in Informatica Medicala si Biostatistica din 1992
Titluri:
* Doctor in fizica, specialitatea biofizica, Universitatea Bucuresti, 1979
* Membru al Academiei de Stiinte Medicale din Romania, 1994
Prof. Dr. Gheorghe Ioan Mihalas
Functii in organisme nationale
si internationale:
* Presedinte al Consiliului EFMI (European Federation of Medical Informatics) din 2006, membru din 1994
* Director al Centrului de Calcul si Statistica Sanitara al Ministerului Sanatatii si Familiei, ian.-dec. 2001
* Reprezentant al Romaniei International Medical Informatics Association din 1986
* Co-chair al Grupului de lucru IMIA WG-9 Health Informatics for Development din 2004
* Presedinte al Societatii Romane de Informatica Medicala SRIM din 1998
* Presedinte al Prorec Romania din 2003
* Presedinte al Societatii Nationale de Biofizica Pura si Aplicata (SNBPA), 1992-1994
* Secretar al Filialei Timisoara a Academiei de Stiinte Medicale, din 1994
* Director al Departamentului de Informatizare al UMFVBT, 2000
* Director al Centrului de Cercetare CNCSIS Centrul de Modelare a Sistemelor Biologice si Analiza Datelor, 2005
* Reprezentant al EFMI in “e-Health Stakeholders Group” al Comisiei Europene, Brussels, 2005
* Director al Editurii Victor Babes, Timisoara, din 2006


Cercetarea stiintifica:
* 164 lucrari publicate (inclusiv carti, capitole in carti, lucrari in Proceedings), 92 ca prim autor, 25 in strainatate


Dupa o viata dedicata informaticii medicale, prof.dr. Gheorghe Ioan Mihalas a fost ales la inceputul lunii in fruntea federatiei europenedin domeniu, succes care pe langa dimensiunea individuala inseamna si o recunoastere a valorii profesionistilor din Romania. Cu aceasta ocazieam aflat cum va arata noua „geografie” a informaticii medicale la nivelcontinental si cum, din noua pozitie, se va putea implica pentru urgentarea informatizarii sistemului sanitar.


Ce inseamna pentru Romania si pentru dumneavoastra ocuparea acestei pozitii centrale intr-un domeniu atat de vast si fascinant?


Pozitia de presedinte al EFMI este, desigur, o mare onoare pentru mine si, firesc, o recunoastere a nivelului cercetarii in Romania in acest domeniu. Consiliul EFMI reuneste reprezentantii a 29 societati de profil din Europa si conducatorii a 14 grupuri de lucru profilate pe principalele directii de cercetare. Responsabilitatile ce revin presedintelui sunt insemnate si sunt adaptate specificului fiecarei perioade. Printre prioritatile viitorului apropiat as putea enumera: afirmarea plenara a dimensiunii europene a federatiei, realizarea unui tezaur informational medical european, cooperarea cu alte institutii europene sau asociatii similare din alte regiuni ale lumii, coordonarea activitatii grupurilor de lucru, cresterea vizibilitatii EFMI, inclusiv prinportalul sau (www.efmi.org) si, desigur, recunoasterea potentialului EFMI ca partener in proiecte europene sau ca sursa de expertiza si consultanta.


Care au fost in timp actiunile reusite care au determinat preluarea presedintiei Federatiei Europene de Informatica Medicala de catre Romania?


Un rol insemnat l-a avut faptul ca, prin sprijinul acordat de prof. Jan van Bemmel de la Universitatea Erasmus din Rotterdam, in Romania avem inca din 1984 un curs de informatica medicala la nivel european si am fost remarcati prin calitatea lucrarilor prezentate la conferinte. Incepand cu 1977, cand dr. Virgil Enatescu organiza la Satu-Mare prima intrunire de profil, si pana in prezent, in Romania s-au tinut sistematic Simpozioanele sau Conferintele Nationale de Informatica Medicala. Romania a fost o prezenta permanenta, consistenta si de calitate la conferintele europene si mondiale, in special de prin 1992. Societatea Romana de Informatica Medicala (SRIM), infiintata in 1990, s-a afiliat EFMI in 1994, fiind inca de la inceput un membru activ.


A contat si seriozitatea cu care am privit sedintele consiliului EFMI, implicarea in elaborarea unor documente ale federatiei si, nu in ultimul rand, organizarea anuala a conferintelor SRIM, inclusiv organizarea la Bucuresti in 2001 a primei conferinte europene Special Topic Conference a EFMI. Contactul direct al membrilor Consiliului EFMI cu realitatea de la noi, a demonstrat existenta unei comunitati active si binepregatite de profesionisti dedicati rezolvarii unor probleme reale, doritori sa afle ce solutii au gasit altii, dar si sa-si exprime propriile solutii si opinii.


Care sunt concluziile care s-au conturat la sfarsitul Conferintei internationale de informatica medicala pe care ati organizat-o la Timisoara in perioada 5-8 aprilie?


Actualmente informatica medicala, mai ales principala sa componenta, “eHealth”, traverseaza o perioada de mari provocari si transformari, cuvintele cheie fiind “integrarea” si “interoperabilitatea”. Integrarea se refera nu numai la integrarea informatiei, ci si la integrarea activitatilor institutionale. Acest aspect a fost relevat de mai multi vorbitori, fiind unanim acceptat ca proiectele care au neglijat inserarea lor intr-o retea integrata, chiar daca au avut rezultate bune stiintifice si tehnice, au ramas la un nivel de implementare modest. Actorii izolati se scot singuri din joc.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite