Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Managerial Tools >> Evenimente >> Stiri si comunicate

A aparut primul manual de controlling profesional in limba romana

14 Octombrie 2014



Controller Institut si Contrast Management Consulting au lansat Controlling Profesional. Concepte si instrumente, un manual destinat tuturor profesionistilor din domeniu (directori financiari, directori economici, directori operationali, contabili, intreprinzatori), precum si celor care isi doresc sa inceapa o cariera in controlling, un domeniu inca nou in Romania. Printre problematicile abordate se regasesc: conducerea moderna a intreprinderii, bazele controllingului profesional, procedurile de lucru in controllingul profesional, asocierea controllingului diferitelor obiective ale organizatiei, rolul controllerului in organizatie. Cartea este disponibila la Editura Economica.


„Din 2011, de cand am introdus ocupatia de controller in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR), dezvoltarea controllingului a ramas pentru noi o preocupare permanenta, iar anul acesta, initiativele noastre s-au concentrat asupra primului manual de controlling profesional in limba romana. In plus, acest demers a creat contextul primei colaborari stiintifice cu Academia de Studii Economice - Facultate de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, in cadrul careia a fost pentru prima oara introdus un curs de controlling la Masterul de Finante si Optiuni Publice al Domnului Prof. univ. dr. Costantin Roman. Ne bucuram sa putem aduce si pe piata din Romania, Controlling professional. Concepte si instrumente, o carte de specialitate de referinta in Austria. Mediul de afaceri austriac, bine reprezentat in Romania prin investitiile realizate, poate oferi lectii valoroase companiilor din Romania”, a declarat Elena Meier, Director Controller Institut Romania si Partener Romania Contrast Management Consulting.


Controller Institut si Contrast Management Consulting au prezentat si un studiu calitativ care urmareste stadiul de dezvoltare a controllingului in mediul de afaceri din Romania. „Rezultatele studiului ne-au confirmat ca, desi domeniul controllingului arata progrese fata de anii anteriori, acesta este in continuare inteles si aplicat la un nivel incipient”, a declarat Andrea Vincze, Partener Romania Contrast Management Consulting.
13 din cele 38 de companii intervievate practica un controlling avansat, in timp ce 40% implementeaza un controlling de baza, iar 26% unul minimal.


Gradul de adoptie a diferitelor instrumente si procese de controlling este de asemenea fluctuant: Din cele 38 de companii intervievate 26 dispun de un department de controlling specializat, ce raporteaza pe linie directa directorului financiar sau directorului general.


In ceea ce priveste planificarea, rezultatele studiului arata o implicare redusa a controllerului in procesul de definire a strategiei si in stabilirea obiectivelor strategice, rolul sau devenind mai conturat in procesul de bugetare.
Ca urmare a volatilitatii mediului de afaceri, prognoza este un instrument de lucru foarte des intalnit la controlleri, majoritatea comapaniilor intervievate declarand ca realizeaza prognoze cu regularitate, prezentand anual minim trei prognoze managementului. Raportarea este unul din punctele forte ale controllingului, intalnit la toti intervievatii.


Studiul calitativ realizat de Contrast Management Consulting si Controller Institut Romania a constat in interviuri personale cu directori generali, directori financiari, sefi de departamente sau specialisti in controlling din 38 de companii, din industrii diverse. Intrebarile au vizat nivelul de dezvoltare a domeniului, intrumentele de controlling folosite, procesele de controlling si rolul controllerului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite