Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

NANOSENS consolidează locul IFT Iaşi în elita cercetării europene

27 Octombrie 2014




"Microsenzorii pentru aplicaţii medicale şi biosenzorii reprezintă elemente de bază în dezvoltarea viitoarelor dispozitive medicale, atât pe partea de diagnostic, cât şi în terapie. Mai mult, acestea fac parte din programele de cercetare prioritare finanţate de Comisia Europeană în domeniile sănătăţii, securităţii şi tehnologiei informaţiei. INCDFT-IFT Iaşi a avut şi are un număr de proiecte în implementare în acest domeniu şi are în pregătire noi proiecte care implică inclusiv personalul nou angajat din străinătate. Recent am aplicat la un proiect european împreună cu unul din partenerii de <<twinning>> din proiectul NANOSENS, pentru dezvoltarea unui senzor pentru aplicaţii medicale pe baza materialelor magnetice dezvoltate la INCDFT-IFT Iaşi. Lucrăm în prezent la identificarea unor subiecte de proiect şi a consorţiilor europene aferente pentru următoarele call-uri din Orizont 2020.", afirmă Prof. Dr. Horia Chiriac, Coordonator al proiectului NANOSENS.

Toate aceste acţiuni vor face posibil ca, la finalizarea proiectului NANOSENS, INCDFT-IFT Iaşi să acceadă la statutul de cel mai important centru local şi regional de cercetare în domeniul senzoristicii medicale. Un rezultat pe măsura aşteptărilor, dar mai ales a eforturilor susţinute şi continue depuse de către institut în ultima decadă, care va contribui la consolidarea statutului şi vizbilităţii cercetării româneşti pe plan internaţional.

Focus pe asigurarea resursei umane specializate

"După cum s-a constatat în recenta evaluare instituţională a INCDFT-IFT Iaşi, institutul nostru a ajuns la un nivel de maturitate în ceea ce priveşte infrastructura necesară pentru prepararea de noi materiale micro şi nanodimensionale, dezvoltarea de micro şi nanotehnologii, proiectarea şi dezvoltarea de micro şi nanosenzori, şi echipamentele necesare caracterizării structurale şi fizico-chimice. Institutul este preocupat de asigurarea resursei umane specializate, necesară activităţilor de cercetare-dezvoltare de vârf, dar şi de formarea de specialişti cu noi competenţe specifice exploatării echipamentelor existente în direcţia dezvoltării de noi micro- şi nanomateriale şi tehnologiilor conexe acestora. NANOSENS, care este singurul proiect câştigat de către o instituţie din România în ultimul call FP7-REGPOT, aduce în acest sens o provocare specifică, reprezentată de specializarea cercetătorilor tineri de la INCDFT-IFT Iaşi, pe perioade relativ lungi, la partenerii de twinning din proiect şi corelarea activităţilor desfăşurate în comun cu partenerii cu cele existente deja in proiectele de CDI pe care institutul le are în derulare. Componenta de inovare cuprinsă în acest proiect reprezintă o altă provocare, a cărei gestionare ne este facilitată de prezenţa managerului de proprietate intelectuală şi inovare. Nu în ultimul rând, selectarea, angajarea şi integrarea specialiştilor străini în colectivul institutului nostru reprezintă un element care trebuie abordat cu atenţia cuvenită. Toate aceste provocări sunt corelate cu bunul mers al institutului şi cu dezvoltarea sa strategică prin finalizarea în bune condiţii a proiectelor existente şi prin gestionarea eficientă a resurselor financiare şi umane."
Prof. Dr. Horia Chiriac, Coordonator al proiectului NANOSENS


VitriMetTech, un nou proiect de cercetare pan-european
INCDFT-IFT Iaşi este partener în proiectul de cercetare pan-european VitriMetTech, finanţat în Programul Cadru 7 al UE (FP7), cu o durată de implementare de 4 ani. Proiectul are ca scop instruirea unui grup de tineri cercetători în vederea implementării unor metode de cercetare de înalt nivel ştiinţific privind noi materiale metalice amorfe şi materiale compozite amorf/cristalin pentru aplicaţii funcţionale bio-mecanice, chimice şi structurale. Procesul de instruire este realizat în parteneriat de 11 grupuri europene de cercetare recunoscute la nivel mondial şi 6 companii private, din Franţa, Germania, Grecia, Polonia, Elveţia, România şi Marea Britanie. Transferul rezultatelor către companii industriale va stimula inovarea în zona sectorului metalurgic din industria europeană şi se încadrează în strategia de creştere a vizibilităţii INCDFT-IFT Iaşi în cadrul European Research Area (ERA).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite