Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

MB Telecom se implică în proiectarea de aparatură medicală şi în tratamentul cancerului prin metode inovatoare

27 Octombrie 2014



MB Telecom LTD este o companie românească care activează pe piaţa tehnologiilor, sistemelor şi serviciilor de securitate, fiind specializată în principal în producerea de soluţii complete de scanare cu raze X şi gamma de înaltă complexitate. Marele Premiu câştigat în anul 2013 la Salonul de inventică de la Geneva cu unicul scaner de avioane din lume, Roboscan AERIA, încununează o lungă şi intensă activitate de cercetare şi dezvoltare într-un domeniu în care la nivel mondial doar câteva companii au reuşit să performeze. Valoarea acestui premiu este cu atât mai mare cu cât MB Telecom este singura companie din istoria Salonului de Ia Geneva care a câştigat de două ori prestigiosul trofeu, primul fiind adjudecat în 2009 cu singurul scanner de autovehicule din lume operat de la distanţă, Roboscan 1M.

Implicare în Radiografia Medicală
Imagistica medicală cu raze X a devenit recent o nouă direcție de cercetare a companiei, fiind o dezvoltare orizontală firească a competențelor echipei MBT în integrarea de sisteme, analiza și prelucrarea imaginilor, automatizări, proiectare mecanică, etc. Proiectul „Sistem Avansat Radiografic Digital cu Doza Redusă (SARED)” constă în realizarea unui sistem de radiografie digitală pentru aplicații medicale capabil să asigure imaginii radiografiate ale pacientului pentru un diagnostic corect cu o doză de radiație mult mai mică în comparație cu sistemele existente pe piață. Rezultatele cercetării sunt încurajatoare, prototipul realizat de MBT fiind testat intensiv în laboratoarele Centrului Est European pentru Cercetare Aplicativă Interdisciplinară din Otopeni.



Sistemul își propune înglobarea tehnologiilor de vârf existente în imagistica medicală prin colaborarea cu lideri mondiali furnizori de componente pentru echipamente medicale precum Varian Medical Systems pe de o parte și implementarea de soluții „in house” care să conducă la atingerea obiectivului principal și anume reducerea dozei de radiație încasate de pacient pe de altă parte. Combinația dintre pata focală mică a tubului radiogen de doar 0.3 mm și rezoluția deosebită a detectorului digital de radiație de tip flat-panel de sub 140 microni concură la realizarea unei imagini radiografice de o calitate deosebită ușurând sarcina radiologului în punerea unui diagnostic corect. Reducerea radiației pacientului și personalului operator este posibilă prin utilizarea unor algoritmi avansați de reducere a zgomotului aplicați pe imaginile radiografice. Mijloacele de reducere a dozei constau în reducerea parametrilor de expunere (în special reducerea curentului prin tubul radiogen și a timpului de expunere) cât și prin utilizarea de filtre speciale care optimizează spectrul de radiație generat.

Din momentul lansării pe piața de echipamente radiologice medicale, sistemul va putea fi utilizat în radiografia medicală de bază, fiind util în secțiile de urgențe, neurochirurgie/ neurologie, pneumologie, ortopedie, cardiologie, gastroenterologie, pediatrie, ORL, etc. În realizarea proiectului, echipa de ingineri și specialiști ai MBT colaborează cu medicii radiologi de la Medlife care au avut o contribuţie importantă în definirea parametrilor de funcţionare.
Imaginile originale obţinute în urma expunerii radiografice sunt prelucrate pentru a pune în evidenţă detalii care altfel pot scăpa la o examinare superficială a imaginii originale.



Posibilităţile de procesare de imagine furnizate de software-ul integrat al echipamentului radiologic includ atât funcţii standard (modificare contrast, luminanţă, zoom, rotiri, întoarceri, adnotări, măsurători, etc) precum și funcții de analiză avansată (histogramă pe regiuni de interes, filtre specifice de evidențiere fie a țesuturilor moi fie a oaselor, reducerea zgomotului și îmbunătățirea contururilor).

Despre alte proiecte medicale
Fotolon
În acelaşi timp, echipa MBT dezvoltă împreună cu un partener din Belarus o soluţie cu rezultate promiţătoare în tratarea unor forme de cancer. MBT dezvoltă un laser cu aplicaţii în oncologie după ce pacientului i-a fost administrată o substanţă fotosensibilă (Fotolon) produs de parteneri din Minsk. Dupa administrarea intravenoasă, aceasta substanţă are proprietatea de a se concentra selectiv în țesutul canceros iar în urma iradierii cu o emisie laser pe o anumită lungime de undă, produce distrugerea tesutului malign prin hipertemie selectivă până la nivel unicelular.

Monitor cardio pulmonar fără contact fizic cu pacientul
Un alt proiect aflat în dezvoltare constă într-undispozitiv pentru monitorizarea cardio-pulmonară non-contact cu ajutorul unui radar Doppler în banda de 24 GHz. Semnalele vitale ale pacientului (respirația și bătăile inimiii) sunt monitorizate de la mică distanță cu ajutorul unui senzor care nu generează disconfort comparativ cu abordările clasice ale senzorilor de contact. În plus, există situații (precum arsurile pe suprafață mare) în care monitorizarea semnelor vitale fără contact este extrem de eficientă și utilă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite