Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Facultatea de Automatică şi Calculatoare, un nou īnceput pentru realizarea excelenţei īn īnvăţămānt şi cercetare

27 Octombrie 2014



Ca în fiecare an, Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti (UPB) a deschis porţile unui număr de peste 3500 de studenţi, în cadrul ciclurilor de învăţământ de licenţă, masterat şi doctorat. Cu o tradiţie de peste 45 de ani, Facultatea de Automatică şi Calculatoare din UPB realizează excelenţa în învăţământ şi cercetare în două domenii: “Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei” şi “Ingineria Sistemelor”, prestigiul facultăţii fiind confirmat prin ocuparea primului loc pe ţară în aceste domenii, conform ierarhizării naţionale din 2011.



Plecând de la capacitatea instituţională existentă şi de la reputaţia câştigată de-a lungul timpului, strategia Facultăţii de Automatică şi Calculatoare se orientează spre: oferirea unui mediu de învăţare, formare şi cercetare distinct; menţinerea poziţiei de lider în ţară şi creşterea prestigiului internaţional; întărirea colaborării cu alte comunităţi academice din ţară şi din străinătate.

Mediu de studiu competitiv şi corp profesoral de excepţie
În facultate, studenţii au ocazia să urmeze un program de studiu modern în care aspectele teoretice sunt îmbinate cu excelenţa practică şi formarea aptitudinilor inovative. Studenţii beneficiază de un mediu de învăţământ competitiv, în care îşi pot dezvolta creativitatea, iniţiativa ştiinţifică şi tehnică, propriile talente şi capacitatea de a deveni adevăraţi specialişti în meseria pe care şi-au ales-o. Studenţii pasionaţi şi cu rezultate deosebite la învăţătură beneficiază de burse de studiu sau burse de excelenţă, pot participa la concursuri profesionale naţionale şi internaţionale, pot beneficia de stagii Erasmus la universităţi de prestigiu din străinătate şi pot contribui la cercetarea de excelenţă a facultăţii în colective mixte, formate din cadre didactice, studenţi la licenţă, masterat sau doctorat.

Ne mândrim cu un corp profesoral de excepţie, format din profesori cu multă experienţă, creatori de şcoală, formatori a numeroase generaţii de specialişti, conducători de doctorat, alături de tineri aflaţi la începutul carierei universitare, cu o excelentă competenţă profesională, care aduc colectivului entuziasmul şi dinamica noii generaţii.

Centre de cercetare de nivel european
Menţinerea excelenţei în cercetare este una din priorităţile facultăţii, cercetarea ştiinţifică abordând tematici de vârf din ştiinţa şi ingineria calculatoarelor şi a sistemelor automate. În facultate există centre si laboratoare de cercetare puternice, dotate la standarde europene, de exemplu Centrul Naţional de Tehnologia Informaţiei care include High Performance Computing Center, Centrul de Cercetare şi Instruire în Robotică, Informatică Industrială şi Ingineria Sistemelor, Centrul de Automatică şi Controlul Proceselor, Laboratorul de Sisteme Dinamice. Rezultatele de cercetare consistente obţinute de-a lungul timpului de colectivele acestor centre şi laboratoare sunt constant apreciate în tară şi în străinătate, atât în mediul academic, cât şi în cel industrial.

Parteneriate cu universităţi şi companii prestigioase
De-a lungul timpului, membrii facultăţii au stabilit relaţii strânse de colaborare cu universităţi de prestigiu din Europa, SUA şi Asia, prin schimburi de profesori şi studenţi, programe de cercetare în comun, programe didactice înfrăţite la nivel de master şi doctorat, şi evenimente ştiinţifice organizate împreună.

Facultatea de Automatică şi Calculatoare menţine relaţii strânse de cooperare cu companii de prestigiu din industria IT şi automatică, de exemplu IBM (e-Business Academy, e-Government), Intel, Microsoft (Innovation Center), CISCO (CISCO Academy), ORACLE, Freescale, IXIA, HP, Rockwell Automation, Altran, UTI, IPA şi altele. Cooperarea cu aceste companii se realizează în cadrul laboratoarelor de cercetare şi instruire în parteneriat, a stagiilor de pregătire practică pentru studenţi, cu ocazia unor sesiuni de informare tehnică sau concursuri profesionale dedicate studenţilor. Avem parteneriate în cadrul unor acţiuni diverse şi cu numeroase alte companii de IT din ţară şi străinătate.

Consolidarea relaţiilor cu mediul de business
Legatura cât mai stransă cu mediul de afaceri este o prioritate pe care o avem în facultate. Credem că a trecut de mult vremea în care profesorul trăia izolat în turnul său de fildeş. Oricat de minunată este clasica imagine a magistrului cu cartea în mana şi rupt de lume, aceasta nu mai corespunde cerinţelor epocii actuale. Pregătirea profesională a studenţilor, cât şi cercetarea ştiinţifică academică trebuie să răspundă nevoilor de bază ale societăţii, să vină în întâmpinarea acestora, prin rezolvarea unor probleme concrete, reale.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite