Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Principalele riscuri ale adoptării modelului BYOD

27 Octombrie 2014



Integrarea mobilității în mediul enterprise generează numeroase provocări, atât la nivelul departamentului IT, cât și al întregii organizații. Fie că se adoptă modelul Bring You Own Device sau se optează pentru varianta mai restrictivă Choose Your Own Device, problemele nu se modifică într-atât încât nivelul de risc să poată fi ignorat.

„Computing everywhere" - o abordare mult mai elastică a conceptului de mobilitate în mediul enterprise - este prima tendință tehnologică nominalizată de către analiștii Gartner în analiza principalelor 10 direcții strategice de dezvoltare care vor influența industria IT anul viitor.

Este interesant faptul că mobilitatea devansează în clasamentul Gartner alte "vedete" ale momentului, precum Internet of Things, Big Data, printarea 3D sau omniprezentul Cloud. Mai ales din perspectiva faptului că, spre deosebire de celelalte tehnologii amintite, mobilitatea exercită - în principal prin modelul de adoptare BYOD - o presiune din ce în ce mai mare asupra departamentelor IT din cadrul organizațiilor. Practic, asistăm la o schimbare totală de sens a interacțiunii dintre IT și utilizatorii finali, transformare forțată de democratizarea utilizării device-urilor mobile în scopuri profesionale. Iar faptul că fenomenul nu poate fi reglementat eficient prin metodele tradiționale, respectiv prin impunerea de limitări și condiționări stricte, creează numeroase probleme responsabililor IT.

Schimbarea polilor de putere este însă inevitabilă, iar recomandările analiștilor citați referitor la abordarea mobilității în mediul enterprise merg pe ideea renunțării la strategiile de management bazate și dezvoltate strict pe gestionarea device-urilor mobile în favoarea focalizării atenției pe oferirea de soluții care să răspundă nevoilor reale ale utilizatorilor mobili. (Aceasta este și ideea care stă la baza conceptului "Computing Everywhere".) Este o abordare care generează, inevitabil, provocări majore IT-ului, pentru că impune transformarea rapidă a acestuia într-un furnizor de servicii, obligat să acorde atenție experienței finale a utilizatorului.

Provocări multiple
Dincolo de rezistența IT-ului la schimbare, problema adoptării mobilității în mediul enterprise este adâncită și de faptul că, în numeroase cazuri, top managementul companiilor nu înțelege cu adevărat amploarea schimbării pe care acest proces o presupune și care, adesea, poate depăși că valoare impactul unui proiect IT uzual. Adoptarea modelului BYOD și integrarea acestuia într-o formă controlată în cadrul unei organizații are impact nu doar asupra infrastructurii hardware și software, ci asupra întregii organizații, schimbând mai devreme sau mai târziu modul de funcționare a acesteia la toate nivelurile. Ori tocmai acest aspect este bagatelizat cel mai adesea, rezultatul ducând, inevitabil, la sporirea riscurilor de securitate.

Și mai grav este însă faptul că, în numeroase cazuri, nici riscurile de securitate nu sunt luate în considerare în totalitatea lor, cel mai frecvent insistându-se pe securizarea device-urilor mobile și nu pe asigurarea securității datelor. Recomandarea unanimă a specialiștilor este ca IT-ul să își focalizeze atenția pe modul în care sunt accesate informațiile critice și a modului în care sunt stocate. (Un factor de risc major pentru securitatea mediului business îl reprezintă serviciile de tip Personal Cloud - Dropbox, Google Drive, Apple iCloud, Microsoft OneDrive etc. - care permit stocarea informațiilor profesionale în medii care scapă controlului organizațiilor.)
Abordarea centrată pe echipament este incompletă și nu este eficientă în contextul diversificării extrem de rapide a ofertei de device-uri mobile și a creșterii autonomiei utilizatorilor finali. Autonomie care ridică probleme reale atunci când IT-ul încearcă să implementeze și să impună soluții de management al device-urilor. În numeroase cazuri, utilizatorii mobili consideră aceste inițiative drept o tentativă de invadare a intimității, ceea ce duce, inevitabil, la găsirea și utilizarea unor mijloace de evitare a mijloacelor de control.

Un risc care survine frecvent - un studiu realizat anul acesta de către TEKsystems arată că un număr din ce în ce mai mare de companii au probleme în a impune respectarea politicilor de securitate care să permită gestionarea fenomenului BYOD. Astfel, conform studiului citat, 64% din responsabilii IT intervievați au răspuns că nu au politici și reguli de gestionare a modelului Bring Your Own Device.

Riscuri majore
Principale propleme pe care le generează adoptarea modelului BYOD în mediul enterprise sunt:
• riscul crescut de pierdere a datelor companiei sau compromiterea integrității datelor clienților (67%);
• accesul neautorizat la datele companiei și/sau la sistemele informatice ale acesteia (57%);
• folosirea de către utilizatorii finali de aplicații neautorizate, care pot genera breșe de securitate (57%);
• infecțiile de tip malware (45%);
• pierderea sau furtul device-urilor mobile (41%).
(Conform ediției 2014 a studiului "BYOD and mobile security".)


Cât de pregătiți sunt managerii IT

Este o creștere semnificativă față de 43% cât consemnase primul studiu TEKsystems realizat în 2013. Diferența se poate explica, pe de o parte, prin creșterea gradului de penetrare a mobilității în mediul enterprise.

Există însă și alte elemente importante care trebuie luat în calcul, cum ar fi de exemplu cât de pregătiți sunt responsabilii IT pentru a face față provocărilor pe care le generează adoptarea modelului BYOD în organizații. Este o întrebarea pertinentă la care au dat un răspuns grupul celor peste 1.100 de profesioniști IT care formează în reșeaua de scoializare Linked-In comunitatea specialiștilor în securitatea informației (Information Security Community). Grupul, care reunește reprezentanți din varii industrii și companii din întreaga lume, a participat la realizarea unei a doua ediții a raportului anual "BYOD and mobile security", care a relevat câteva aspecte interesante.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite