Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cu toate ca bancile sunt sanatoase, dobanzile pot alunga clientii

28 Aprilie 2006



Daca creditul de consum cu buletinul va disparea din iarna, din fericire exista posibilitatea inlocuirii acestuia cu cardul de credit. Va disparea si plata cu cec-uri. Bancherii asteapta integrarea in UE cu emotii. Dobanda mare la credite in piata romaneasca ii face pe bancheri sa se gandesca ca vor pierde clienti. Nu este exclus ca romanii sa prefere sa completeze o cerere de credit la o banca ungureasca sau bulgareasca, atrasi de dobanzile mai mici ca la noi. Despre creditul cu buletinul, plata cu cec-uri, concurenta pe piata bancara autohtona la intrarea in UE si o posibila scadere a dobanzilor la credite am discutat cu presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea
Radu Gratian Ghetea
Market Watch: Creditul cu buletinul va disparea probabil la sfarsitul acestui an cand legea si normele vor intra in vigoare. Cum comentati acest tip de creditare si cum vor fi afectate bancile de aceste noi reglementari ?


Radu G. Ghetea: Nu pot sa spun ca sunt un adept al acestui sistem de credit cu buletinul, desi sunt adeptul unui sistem cat mai simplu de acordare a creditului si de cooperare intre client si banca. Totusi va fi foarte greu sa ma convinga cineva ca se poate face o activitate sanatoasa de creditare luand in considerare numai buletinul de identitate al clientului. Personal nu cred ca este o abordare corecta daca luam in considerare numai monitorizarea riscului. Este mai mult un mod de publicitate. Eu cred ca in prezent nu exista in Romania banci care sa practice credit numai cu buletinul. Daca exista o asemenea chemare “veniti ca va dam credit cu buletinul”, insemna “veniti ca sa va identificati intai” si nu ca se acorda creditul in baza buletinului. Sunt convins ca dupa ce dai buletinul mai urmeaza si alte intrebari si se cer si alte documente.


Markegt Watch: Comunitatea bancara a propus eliminarea cec-urilor ca instrument de plata. Ce se intampla cu acest proiect?


Radu G. Ghetea: ARB si eu personal am sustinut aceasta propunere de eliminare a cec-urilor, in loc sa incercam sa automatizam si sa simplificam circuitul acestora care este foarte greoi, cu prelucrare manuala, timp de decontare mare si riscuri foarte mari. Constatam ca in Centrala Incidentelor Bancare majoritatea incidentelor au la baza operatiuni cu cec-uri. Ca sa le automatizam intr-un sistem foarte modern ne -ar costa foarte mult. In conditiile in care avem un sistem electronic de plati foarte performant si cand cardurile au prins foarte bine, nu inteleg de ce ar trebui sa urmarim in continuare utilizarea acestui instrument. Dintr-o analiza realizata de ARB valoarea medie a unui cec nu depaseste 52-53 milioane lei vechi - circa 1600 de euro, iar cec-urile reprezinta aproximativ 13% totalul decontarilor in sistemul bancar romanesc. Trebuie sa ne axam pe ceea ce merge foarte bine – decontarile prin sistemul electronic de plati – si respectiv prin carduri si sa uitam experienta englezilor si americanilor care utilizeaza cec-urile de ani de zile. Romanii ca persoane fizice nu utilizeaza cec-urile, in schimb o fac IMM-urile pentru plati de mica valoare pe care le pot efectua foarte bine cu cardul sau prin ordin de plata.


Market Watch: La ce se asteapta sistemul bancar romanesc imediat dupa integrarea in UE ? La ce sa se astepte clientii bancilor ?


Radu G. Ghetea: Ne asteapta momente importante odata cu intrarea in UE. Avem alte obligatii in ceea ce priveste intocmirea situatiilor financiare, a raportarilor, monitorizarii riscului si supravegherii activitatii, adunate sub umbrela Acordului de capital BASEL II care coincide in cazul nostru si cu intrarea in UE. Ceea ce pentru unele tari care sunt deja membre ale UE este o recomandare, pentru Romania ca tara in curs de aderare devine o obligatie. Insa, de la 1 ianuarie 2007, ne asteapta ceva foarte important : o concurenta sporita. Teoretic, dar si practic devenim concurenti cu toate bancile din UE. Practic, o sa spuneti “bine, nu o sa ma duc sa fac o cerere in limba germana la o banci din Germania ca sa obtin un credit”, dar sa nu ne ducem asa de departe de Romania. Daca o sa se mentina in tara dobanzi inalte, din cauza unor rezerve minime obligatorii mari, o sa vedem si situatii in care banci de la Ruse sau din Debrecin, din Bulgaria sau din Ungaria o sa ofere formulare in limba romana clientilor nostri care vor trece Dunarea sau Tisa, pentru a contracta un credit.


Market Watch: Cand si cum vor scadea dobanzile pentru a fi comparabile cu cele din tarile UE ?


Radu G. Ghetea: Dobanzile autohtone sunt apasate foarte mult de rezerva minima obligatorie. In timp ce in Ungaria si Bulgaria rezerva este de o cifra, la noi este de 40%. BNR are si ea motive sa o mentina ridicata, dar la un moment dat trebuie gasita o solutie pentru a lasa sistemul bancar autohton sa evolueze corespunzator fata de concurenta care va fi in piata. In tarile din UE bancile lucreaza intr-un mediu inflationist si legislativ diferit. Ca atare in comparatie cu Romania dobanzile sunt diferite. Mentionez ca varietatea si calitatea serviciilor oferite de bancile noastre nu sunt cu nimic mai prejos de cele din Ungaria, Irlanda, Portugalia, Grecia, Polonia Cehia, tari care au aderat la UE. De asemenea, in prezent in Romania nu exista nici o banca cu probleme. Sistemul este sanatos ca si fiecare banca in parte. Asa a fost posibil sa convingem BNR-ul si Guvernul ca din acest an sa reducem la jumatate contributia la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare. In ceea ce priveste dobanzile, concurenta ne va impinge sa le ducem tot mai jos inainte de aderarea la UE. In prezent, sunt segmente - si ma refer la marile companii, corporatii multintionale si romanesti - care solicita credite cu dobanzi la nivele europene. Bancile le acorda deoarece au siguranta, garantii suficiente si garantia ca proiectele vor fi realizate. La creditele ipotecare pentru persoane fizice se practica deja reduceri la dobanzi. Inflatia are si ea un rol important si va fi greu ca BNR- ul singur, fara suportul altor masuri economice adiacente, sa mentina nivelul de inflatie angajat. La sfarsitul lui 2006 apreciez ca inflatia va depasi marja de sus cu 0,5%. Unele resorturi ale economiei sunt blocate si nu raspund la comenzi. Romania trebuie sa aiba productivitatea si eficienta altor tari, ca sa crestem exporturile si atunci deficitul de cont curent nu mai apare. Astfel, putem sa avem si un consum mai mare si credite mai multe.


Market Watch: Ce parere aveti despre privatizarea CEC ?


Radu G.Ghetea: Statul cand incepe ceva trebuie sa duca la bun sfarsit. Asta nu inseamna ca trebuie sa duca la bun sfarsit in orice conditii si sa-l dea pe un pret de nimic. S-a dovedit ca pentru sistemul bancar privatizarea a fost benefica, iar statul ramane un slab administrator.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
crisulina
Foarte interesant si util articolul. Doresc sa fac un credti imobiliar si acest articol mi-a fost de ajutor sa inteleg mai bine ce se va intampla cu dobanzile in Romania
01 Mai 2006, 01:05:20
Gabriel Vasile
Vom reveni cu o serie de analize asupra celui mai bun mod de a imprumuta sau a economisi o suma de bani ( concret pe o anumita suma sau perioada ce banca sau institutie financiara ofera cea mai buna varianta, redactorii nostri se transpun in persoane interesate de aceste instrumente )
08 Mai 2006, 05:08:28
vasi
In curind va fi instalat sistemul blochchain si dobinzile vor disparea
05 Aprilie 2019, 03:39:12