Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

BOOST – Un impuls pentru instituţiile financiare

27 Octombrie 2014



BOOST este un proiect foarte drag Allevo, proiect pornit de la convingerea că băncile şi instituţiile financiare în general îşi pot accelera ritmul de evoluţie, ajungând să îl atingă chiar pe cel al tehnologiilor de care sunt înconjurate, prin însuşirea principiilor care stau la baza soft-ului deschis. Abrevierea BOOST înseamnă Banking On Open Source Technologies, ideea din spate fiind aceea de a da instituţiilor financiar-bancare posibilitatea de a-şi desfăşura activităţile de zi cu zi folosind tehnologii open source.

Există o sumedenie de implementări relevante ale modelului open source şi ale principiilor softului liber distribuit în diverse domenii, cum ar fi: educaţie, sănătate, artă, electronică, ştiinţă şi inginerie, robotică, industria auto, guvernare şi, nu în ultimul rând, domeniul software. Băncile, renumite drept instituţii deosebit de precaute, au început recent să evalueze oportunitatea open source pentru anumite părţi ale insfrastructurii IT şi să adopte strategii deschise, precum publicarea de API-uri deschise, care să poată fi folosite de dezvoltatori independenţi. Impactul open source a fost readus în atenţie la inceputul acestui an, prin zgomotul cauzat de heartbleed, vulnerabilitarea descoperită în populara librărie criptografică OpenSSL. Adopţia de tehnologii deschise este numai începutul unei schimbări intrinseci pe care ecosistemul serviciilor financiare este pe cale să o experimenteze. Dispozitive conectate care pot comunica între ele şi super-computere cu capacitate de a analiza cantităţi uriaşe de date, pe scurt, internet-ul tuturor lucrurilor, sunt doar câteva dintre aspectele care au început să ofere băncilor noi oportunităţi de business. Întrebarea pe care noi o adresăm este cum se poate face banking folosind tehnologii open source, din perspectiva adopţiei de principii şi de soluţii open source în activitatea de zi cu zi.

Deşi alăturarea noţiunilor de banking şi tehnologii open source poate părea puţin ambiţioasă, Allevo este un vechi suporter al aducerii celor două sub acelaşi acoperiş. Ideea FinTP a fost anunţată în 2011, iar proiectul FinTP în sine a fost publicat în ianuarie 2014. FinTP este prima aplicaţie de procesare de tranzacţii financiare disponibilă în regim open source, distribuită sub licenţă GPL v3. Sursele sunt publicate în github.com/FinTP, iar documentaţia aferentă, scenariile de utilizare şi alte informaţii se găsesc pe portalul comunităţii, fintp.org. Practic, oricine poate evalua, contribui cod, instala, utiliza, testa, îmbunătăţi, construi aplicaţii complementare peste versiunea FinTP disponibilă în cadrul comunităţii. şi oricine se poate înscrie în această comunitate.

Acesta este contextul pe care l-am creat de-a lungul anilor pentru a testa dacă ecosistemul serviciilor financiar-bancare este pregătit să îmbrăţişeze tehnologii deschise şi acesta este contextul în care am adus FinTP, cel mai complex şi entuziasmant proiect livrat de Allevo până acum. Ca expozant la Sibos, unul dintre cele mai mari evenimente adresate domeniului financiar-bancar, organizat anual de SWIFT, Allevo a găzduit la Boston în acest an proiectul FinTP şi comunitatea FINkers United pentru a le crea vizibilitate şi pentru a atrage noi membri în comunitate. Acest lucru nu a fost deloc uşor, pentru că din cei 180 de expozanţi, majoritatea bănci şi furnizori de soluţii, Allevo este singura companie care aduce în prim plan o aplicaţie de procesare de tranzacţii financiare distribuită sub licenţă GPL v3.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite