Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Solutii BIS destinate sistemelor bancare de plati

28 Aprilie 2006



Implementarea Sistemului Electronic de Plati (SEP), un proiect vast si de referinta prin influentele pe care le are asupra mediului de afaceri din Romania, dincolo de participantii directi la sistem care sunt institutii financiare, a durat aproape trei ani, fiind finalizat - etapizat, pe cele trei subsisteme ReGIS, SENT si SaFIR – in cursul anului 2005. Lansarea SEP a avut efecte benefice in piata financiar-bancara din Romania – prin cresterea eficientei si operativitatii activitatii de plati, un grad sporit de securizare a tranzactiilor interbancare si, implicit, o mai buna administrare a riscurilor si lichiditatilor.
Dan Anghelescu, Director Operatiuni BIS
Printre cei 16 furnizori care au participat la implementarea proiectului SEP2, se numara si Business Information Systems - BIS,o companie furnizoare de solutii informatice in domeniul financiar-bancar, axatape sisteme de plati in timp real si managementul proceselor si resurselor. BIS este, de 3 ani, singurul SSP (SWIFT Service Partner) certificat si SRV (SWIFT Registered Vendor) din regiune, abilitat pentru afurniza servicii de implementare, integrare si up-grade pentru SWIFTAlliance Access, SWIFTAlliance Entry, SWIFTAlliance Gateway, SWIFTAlliance WebStation, SWIFTNet Connectivity si SWIFTNet for EUCLID.


In zona produselor de prelucrare si transfer, in timp real, intre diferite sisteme de front si back-office al operatiunilor de plati, BIS a dezvoltat produsul sau fanion - qPayIntegrator - o solutie integratoare bazata pe un ”broker” de tranzactii financiare. qPayIntegrator este optimizat pentru prelucrarea transferului de fonduri in timp real, asigurand procesarea automata aplatilor (STP) si este implementat laun numar semnificativ de clienti. Acum qPayIntegrator este un produs aflat in faza de maturitate, BIS avand contracte de mentenanta software cu toti utilizatorii si de suport software cu majoritatea acestora. Au intrat in traditie intalnirile grupului de utilizatori qPayIntegrator. La sfarsitul lunii martie 2006 a avut loc cea de acincea intrunire de acest fel, in care s-au discutat atat probleme aparute in exploatare, cat si imbunatatiri si/sau dezvoltari cuprinse in mentenanta software a sistemului, precum: automatizarea retransmiterii platilor la corespondenti, detectie plati duble, alinieri la schimbarea standardelor SWIFT, imbunatatiri tehnologice - bach-uri rapide, optimizarea procesului de arhivare si de export-import.


Totodata, in acord cu noile reglementari ale BNR, cu specificatiile TransFonD si cuconventiile interbancare, a fost anuntata gestiunea tranzactiilor de debit direct (MT102 si DD104). Regulile de business suprapuse peste arhitectura qPayIntegrator dau posibilitatea construirii mesajelor multiple MT102 si a fisierelor batch DD104 la nivelul acestei aplicatii.


Solutia a fost gandita sa aiba o structura modulara, in afara de produsul de baza qPayIntegrator, folosit initial la interfatarea institutiilor bancare la SEP, fiind dezvoltate noi module:


ReconS - reconciliere NOSTRO/LORO. Automatizarea reconcilierii conturilor NOSTRO (inclusiv in relatia cu BNR/TransFonD), si a conturilor LORO (in relatie cu mesajele SWIFT inainte de generarea si transmiterea extraselor de cont LORO) a devenit o necesitate stringenta, in conditiile in care reconcilierea manuala poate ocupa, in functie de cont, un procentaj variabil intre 60% si 20% din volumul total al tranzactiilor. Modulul ofera urmatoarele facilitati: calculul dobanzii, posibilitate de reconciliereintra-day, raportari.


Investigatii - intrucat qPayIntegrator este un concentrator al mesageriei financiare dintr-o banca, inseamna ca informatiile de baza privind tranzactiile efectuate se regasesc in interiorul sau; totodata, modulul ReconS, care realizeaza reconcilierea contabila, depisteaza o mare parte a nevoilor de investigatii. Restul necesitatilor deinvestigare pot fi initiate de aplicatiile din back-office care sunt deja conectate la solutiile qPayIntegrator sau la ReconS. Modulul ofera urmatoarele facilitati:registru investigatii, istoric investigatii, propuneri corectii note contabile, propunere note contabile noi.


ML - managementul lichiditatii - furnizeaza, in timp real, date privind situatia disponibilitatilor din conturi, fapt care permite bancii sa decida in mod documentat asupra efectuarii unor operatiuni ca depozite, credite, operatiuni valutare, titluri de valoare si altele.


AML - prevenirea spalarii banilor, bazat pe liste proprii sistemului financiar-bancar regional si OFAC; BIS a initiat demersurile in vederea unui parteneriat cu un furnizor traditional al acestui tip de solutii, prin includerea in regim OEM a aplicatiei respective si a serviciilor recurente.


Captarea si introducerea in sistem a documentelor primare de plata - avand in minte in principal automatizarea procesarii instrumentelor de debit, convergent cu initiativele industriei bancare (de exemplu, check21), BIS evalueaza posibilitatea procesarii si a altor tipuri de tranzactii bancare care se bazeaza pe documente pe suport hartie.


FMA_qPayIntegrator - asigura rezilienta tranzactiilor procesate prin qPayIntergrator, prin oglindirea, in timp real, atranzactiilor la un centru de rezerva.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite