Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Enterprise Applications >> Tendinte >> Stiri si comunicate

Parteneriat de 2,5 miliarde de euro pentru gestionarea mega-datelor

01 Noiembrie 2014



Comisia Europeana si sectorul european al datelor s-au angajat sa investeasca 2,5 miliarde de euro intr-un parteneriat public-privat (PPP), al carui obiectiv este consolidarea sectorului datelor si plasarea Europei in fruntea cursei mondiale in acest domeniu.
Gestionarea mega-datelor (Big Data) ar putea insemna:
- pana la 30% din piata mondiala de date pentru furnizori europeni;
- crearea, in Europa, a 100 000 de noi locuri de munca in domeniul datelor, pana in 2020;
- reducerea cu 10% a consumului de energie, rezultate mai performante in domeniul asistentei medicale si utilaje industriale mai productive.


Un memorandum de intelegere de instituire a parteneriatului public-privat privind datele masive va fi semnat de catre Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene, si Jan Sundelin, presedinte al Big Data Value Association, care actioneaza in numele mai multor societati, printre care se numara Atos, Nokia Solutions and Networks, Orange, SAP, SIEMENS si al mai multor organisme de cercetare, precum Fraunhofer si Centrul german de cercetare in domeniul inteligentei artificiale. UE a alocat, din programul Orizont 2020, peste 500 de milioane de euro sub forma de investitii pe o perioada de 5 ani (2016-2020); la randul lor, partenerii privati urmeaza sa contribuie cu o suma de cel putin patru ori mai mare (2 miliarde de euro).


Parteneriatul public-privat va permite ca eforturile intreprinse de sectorul public, de cel privat si de cercetarea academica sa se concentreze pe sprijinirea cercetarii si inovarii pentru incurajarea ideilor revolutionare in materie de mega-date, in domenii cum ar fi energia, industria prelucratoare si sanatatea, pentru a oferi servicii precum medicina personalizata, logistica in sectorul alimentar si analiza predictiva. Prin punerea in aplicare a Agendei sale strategice de cercetare si inovare si prin concentrarea contributiei din partea programului Orizont 2020 asupra prioritatilor comune, PPP va consolida comunitatea europeana a mega-datelor si va contribui la punerea bazelor unei economii a viitorului infloritoare, bazate pe date. PPP va sprijini, de asemenea, „spatiile de inovare”, care vor oferi medii sigure pentru realizarea de experimente atat cu dateprivate, cat si cu date deschise. Aceste spatii vor folosi, de asemenea, drept incubatoare de afaceri si drept platforme pentru dezvoltarea de competente si de bune practici.


Parteneriatul public-privat, programat sa inceapa la 1 ianuarie 2015, este unul dintre primele rezultate ale politicii recente a Comisiei Europene si ale planului de actiune aferent care vizeaza accelerarea dezvoltarii economiei europene bazate pe date


In fiecare minut, lumea intreaga genereaza 1,7 milioane de miliarde de byti de date, ceea ce echivaleaza cu 360.000 de DVD-uri si inseamna peste 6 megabyti de date pe zi pentru fiecare persoana. Aceste informatii provin din diferite surse, de exemplu, de la persoane, masini sau senzori. Poate fi vorba de informatii despre clima, imagini din satelit, fotografii si inregistrari video digitale, evidente ale unor tranzactii sau semnale GPS.


Prin urmare, sectorul datelor creste in prezent cu 40% pe an, de 7 ori mai rapid decat piata globala a informatiei si comunicatiilor. Intreprinderile ale caror procese decizionale sunt bazate pe cunostintele generate de date inregistreaza o crestere a productivitatii de 5‑6%. Datele masive ne ajuta deja la accelerarea diagnosticarii leziunilor cerebrale sau la prevederea recoltelor in tarile in curs de dezvoltare. Tehnologia si serviciile mondiale de date masive vor genera sute de mii de noi locuri de munca in urmatorii ani.


Mega-datele reprezinta o oportunitate uriasa dar, in acelasi timp, sunt si o provocare: seturile de date din ziua de azi sunt atat de imense, iar procesarea lor atat de complexa, incat este nevoie de idei, instrumente si infrastructuri noi. De asemenea, este nevoie de cadrul juridic adecvat, precum si de sisteme si de solutii tehnice pentru a garanta confidentialitatea si securitatea.
Parteneriatul public-privat privind datele vine in completarea a opt parteneriate public-privat existente in cadrul programului Orizont 2020, de exemplu privind fotonica, robotica, calculul de inalta performanta, retelele 5G avansate pentru internetul viitorului si fabricile viitorului. Toate aceste parteneriate se refera la tehnologii strategice care vor sprijini cresterea economica si crearea de locuri de munca in sectoarele-cheie ale unei economii europene bazate pe cunoastere, raspunzand in acelasi timp unor provocari societale semnificative.


Parteneriatul public-privat privind datele este un parteneriat intre Comisia Europeana si Big Data Value Association, o organizatie fara scop lucrativ creata de acest sector, printre membrii acesteia numarandu-se ATC, IT Innovation, IBM, SINTEF, Universitatea din Bologna (CINI), Universitatea Politehnica din Madrid, NOKIA Solutions and Networks, THALES, Universitatea din Duisburg Essen, Siemens, SAP, Engineering, TIE Kintetx, ANSWARE, Software AG, Orange, Atos, INDRA, ITI, VTT, Fraunhofer, DERI si Universitatea Tehnica din Berlin. Asociatia este deschisa si altor societati si organizatii de cercetare care doresc sa i se alature.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite