Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Diverse >> Stiri si comunicate

Poppy, primul robot fabricat cu o imprimanta 3D

03 Noiembrie 2014



Poppy, primul robot umanoid complet open-source fabricat cu o imprimanta 3D, a fost dezvoltat in Franta de echipa proiectului Flowers al companiei Inria, care creeaza modele informatice si robotice ca instrumente de intelegere a proceselor de dezvoltare ale oamenilor.


Poppy este un robot pe care oricine il poate construi si programa. Aceasta inseamna ca nu este doar un instrument pentru oamenii de stiinta si ingineri: echipa de dezvoltatori isi propune ca robotul sa fie inclus in formarea profesionala din scoli, oferindu-le elevilor sansa de a experimenta.




„S-au facut foarte putine pentru a explora beneficiile imprimarii 3D si ale interactiunii cu informatica in salile de cursuri. Cu ajutorul platformei Poppy, le oferim scolilor si profesorilor o modalitate de a cultiva creativitatea studentilor care studiaza in domenii precum mecanica, informatica, electronica si imprimarea 3D”, explica Dr. Pierre-Yves Oudeyer, care a beneficiat de un grant CEC in informatica.


Corpul lui Poppy este fabricat cu o imprimanta 3D, iar comportamentul sau este controlat de software disponibil gratuit, ceea ce inseamna ca utilizatorii pot proiecta rapid si usor parti ale corpului si pot programa ei insisi comportamentul acestuia.
„Atat hardware-ul, cat si software-ul sunt open-source. Nu exista un singur robot umanoid Poppy, ci atatia roboti cati utilizatori. Acest lucru il face foarte atractiv; s-a transformat dintr-un instrument pur tehnologic intr-o adevarata platforma sociala”, adauga Dr. Oudeyer.


Datorita hardware-ului si software-ului open-source, utilizatorilor le este simplu sa experimenteze construirea primilor lor roboti. Totodata, Poppy este acum compatibil cu platforma Arduino, care permite robotului sa schimbe date cu alte dispozitive electronice, precum hainele inteligente, lampile, senzorii si instrumentele muzicale.


Bricolaj in scoli
Dr. Oudeyer planuieste sa extinda utilizarea acestei tehnologii dincolo de laboratoarele de cercetare, in special in sectorul educational.
Platforma Poppy a aparut datorita proiectului „Explorers” finantat de CEC, in cadrul caruia dr. Oudeyer studiaza mecanismele de invatare si dezvoltare utilizand roboti.
„Ipoteza noastra este ca, la oameni, corpul este o variabila esentiala in achizitia de aptitudini motorii si sociale . Pentru a studia aceasta teorie, a fost nevoie sa cream o platforma care sa permita efectuarea de experimente rapide cu noi morfologii de roboti. Aceasta a condus la platforma Poppy”, precizeaza Dr. Oudeyer.


Datorita finantarii CEC, dr. Oudeyer a putut sa dezvolte capacitatea de rezolvare a problemelor si de gandire critica in robotica. Acesta spera ca studentii de la informatica, codare si proiectare sa se poata pregati utilizand robotul Poppy, iar ulterior sa-si gaseasca eventual un loc de munca in sectorul roboticii. Proiectul „Explorers”, in valoare de 1,5 milioane de euro se desfasoara pana in 2015.


Poppy le va permite, de asemenea, utilizatorilor sa-si impartaseasca ideile si rezultatele intr-un mod foarte deschis si intr-un spirit de colaborare, prin intermediul unei platforme web dedicate, care reuneste oameni din domeniul scolar, artistic, stiintific si industrial. Echipa doctorului Oudeyer a utilizat deja robotul Poppy in alte domenii, inclusiv in arta. Intr-un program artistic rezidential intitulat „Etres et Numériques” care este inca in curs, echipa a lucrat cu un dansator si un artist plastic pentru a explora emotiile si perceptiile gesturilor si miscarilor corporale utilizand robotul (mai multe informatii se gasesc aici). Ei intentioneaza sa extinda aceste experimente si la alte exprimari artistice.


Creat in 2007 de catre UE, Consiliul European pentru Cercetare (CEC) este prima organizatie paneuropeana de finantare a cercetarii de frontiera. Obiectivul sau este de a stimula excelenta stiintifica in Europa prin incurajarea concurentei pentru finantare intre cei mai buni si mai creativi cercetatori, de orice nationalitate sau varsta. De asemenea, CEC se straduieste sa atraga in Europa cercetatori din intreaga lume. In cadrul noului program UE de cercetare si inovare Orizont 2020, CEC are un buget majorat substantial: 13 miliarde de euro.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite