Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Recrutarea si selectia specialistilor IT&C

28 Aprilie 2006



Cea mai vizibila activitate din sfera HR este in mod clar recrutarea si selectia angajatilor. Iar industria IT&C, una a serviciilor, in care valoarea adaugata este data de resursele umane implicate, este cu atat mai dependenta de calitatea aceastor procese. Recrutarea si selectia angajatilor reprezinta asadar un pol de interes in care numeroase companii investesc din ce in ce mai mult. Recruitment Manager-ul, cel care stabileste strategiile si politicile specifice, a aparut in tot mai multe organigrame; s-au dezvoltat module ale aplicatiilor de HR care administreaza recrutarea ca proces; a aparut un nou concept la limita dintre Marketing si HR: employer branding.


On line sau networking


In mod cert cea mai prolifica metoda de recrutare in domeniul IT&C este cea on-line. Cel mai util tool: site-urile specializate. Serviciile oferite sunt din ce in ce mai adaptate cerintelor pietei, promovarea companiei devenind la fel de importanta ca promovarea ofertelor de job sau cautarea in baza de date cu CV-uri. Baza de date proprie este de asemenea extrem de pretioasa. Intr-un mediu atat de dinamic, recruterii din industrie au aflat ca un candidat nerelevant astazi poate deveni extrem de relevant maine.


O alta metoda de recrutare foarte des utilizata este deja celebrul “networking”. Evident ca in cazul recrutarilor in masa este aproape imposibil de utilizat, insa multi lideri din industria IT&C si nu numai, recunosc ca si-au recrutat o parte din membrii echipei de la firmele cu care au colaborat. Recruterul devine treptat un vanator de capete iar head-huntingul ca metoda, din ce in ce mai agresiva; de aici si necesitatea de a continua o politica eficienta de recrutare cu o politica cel putin la fel de eficienta de motivare si retentie.


Intr-o piata inca disproportionata la nivel oferte de job/ aplicanti valorosi, marii jucatori au gasit solutii de recrutare. Parteneriatele cu Universitatile de profil, infiintarea unor centre de competente, organizarea de sesiuni de instruire cu studentii, bursele sau alte forme de premiere sunt numai cateva din posibilitatile de a atrage si forma juniori valorosi.


Selectia candidatilor


In ceea ce priveste selectia candidatilor, in mod cert cea mai importanta etapa devine testarea abilitatilor profesionale, in special a celor tehnice. De multe ori, testul sau interviul tehnic constituie etapa hotaritoare in faza de selectie, restul criteriilor fiind considerate secundare. Atentie insa, joburile dinamice sau cu doza mare de rutina sunt pentru oameni dinamici sau care accepta rutina, oamenii creativi avand nevoie de joburi care sa le-o stimuleze. Si toate aceste elemente nu sunt usor observabile la un simplu interviu tehnic.


De multe ori uitam criterii de genul: disponibilitatea pentru deplasari dese, dorinta si capacitatea de a lucra la un anumit gen de aplicatii un timp indelungat, abilitatea de a lucra in echipa sau dimpotriva individual, disponibilitatea de a lucra mult timp on-side, capacitatea de a face fata schimbarilor dese. Uitam adesea si de specificul culturii organizationale. Nu toti angajatii fac fata unui program inflexibil sau obligativitatii de a purta costum.


Ce facem pentruo sesiune de recrutare si selectie reusita?


Nu ne limitam la una sau doua intalniri cu candidatul. Cu cat numarul interviurilor si al evaluatorilor creste, cu atat creste si succesul unei sesiuni de recrutare. Candidatul, la randul sau, are sansa sa cunoasca multe din persoanele cheie, capatand o imagine mult mai clara asupra jobului si companiei. Timpul dedicat unei selectii riguroase nu este pierdut, este castigat.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
dany
Cred ca o importanta mai mare ar trebui acordata mentinerii personalului actual. Din nefericire, mai ales in firmele mari fluctuatia este foarte mare tocmai din cauza neimplicarii (cel putin asta e parerea mea) in sensul medierii, aplanarii conflictelor care apar (pentru ca majoritatea celor care pleaca nu pleaca neaparat la un salariu mult mai mare ci pentru ca anumite decizii sau comportamente ale colegilor/sefilor de proiect/manageri i-au impins la asta) . Din nefericiere asta e situatia in multe firme mari si singura solutie pe care o vad este imbumatatirea comunicarii dintre cele doua parti implicate si asta se poate face numai cu interventia HR. As fi foarte curios sa stiu daca exista vreo firma in care cei de la HR stau de vorba cu angajatii lor cel putin o data pe luna in mod sistematic (nu la o tigara pe culoar), as fi curios sa stiu daca au rezolvat vreo situatie conflictuala in favoarea unui angajat oarecare (si nu o atitudine de genul directorul are intotdeuna dreptate). In ceea ce priveste angajarea eu cred ca este o greseala foarte mare sa pui accentul pe abilitatile tehnice. Exista lucruri mult mai importante pe care un viitor coleg trebuie sa le aiba si care nu se pot invata, spre deosebire de partea tehnica care se poate deprinde (daca exista bunavointa si pasiune) in cateva luni. E bine sa fie cat mai multe interviuri (dar asta numai pentru a afla exact ce-si doreste candidatul respectiv, pentru ca daca el va fi fericit acolo unde lucreaza cu siguranta si ceilalti din jurul lui vor fi multumiti de el). Este evident insa faptul ca se poate cadea in extrema cealalta, multe interviuri pot indeparta oamenii valorosi care nu au nici timpul (trebuie sa se invoiasca de la serviciul actual, sau sa se deplaseze in alte localitati pentru sustinerea interviurilor) si nu-si mai mentin nici interesul pentru o astfel de firma (in general ei se orienteaza catre mai multe firme in acelasi timp)
03 Mai 2006, 08:43:41
Valentina Neacsu
Comentariile tale sunt foarte pertinente si chiar ai anticipat o tema viitoare: fluctuatia de personal. Sunt convinsa ca exista si departamente HR implicate in relatia cu angajatii in aceeasi masura in care exista departamente HR mult prea rupte de realitatea organizationala si nu numai. In ceea ce priveste focusul in recrutare, intradevar ideal este sa te bazezi pe soft skills. Cei care au in dotare asa ceva deprind usor si zona tehnica. Din pacate in toata activitatea mea de recrutare/ consultanta de pana acum, nici un client, intern sau extern, nu a acceptat sa intervieveze un candidat fara experienta anterioara relevanta si fara un profil tehnic tentant, indiferent de profilul personal. La acest moment as denumi activitatea de recrutare in domeniul IT&C ca pe o lupta de guerilla pentru ca, intradevar, de multe ori nu apuci sa vezi de doua ori acelasi candidat: din seara primului interviu pana in dimineata in care il suni sa-l reprogramezi, deja s-a angajat. Si totusi raman la ideea ca cei mai valorosi candidati pe care i-am cunoscut, nu se pripesc in a lua decizii privitoare la cariera lor si analizeaza temeinic inainte de a aceepta oferta unei companii. Chiar daca asta inseamna multe intalniri cu potentialii angajatori.
04 Mai 2006, 02:20:50