Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

Oricine poate deveni victima escrocheriilor pe Facebook, avertizeaza psihologii Bitdefender

07 Noiembrie 2014Oricine poate fi pacalit de escrocheriile de pe Facebook, precum clasica “Ghici cine ti-a vizualizat profilul?”, dar si multe altele, avertizeaza analistii comportamentali si psihologii din cadrul Bitdefender.


Un studiu realizat pe parcursul a doi ani de furnizorul de solutii software arata ca escrocii infecteaza milioane de utilizatori Facebook cu scheme cunoscute, prezentate sub alta forma. O echipa de analisti comportamentali si psihologi a analizat cele cinci categorii de escrocheriisi a concluzionat ca nu exista un profil al victimei tipice.


„Cele mai mari vulnerabilitati apar din cauza unor dispozitii umane generale care il pot influenta pe orice utilizator la un moment dat. Este greu pentru noi, oamenii, sa acceptam comportamentul nostru irational, sau faptul ca ne lasam prada impulsurilor pe care le atribuim, in mod normal, celor mai putin educati”, a spus psihologul Nansi Lungu, Behavior Analyst la Bitdefender.


Cu toate acestea, analiza psihologica a evidentiat o legatura stransa intre victime si lipsa de informare, in special in ceea ce priveste modul de functionare a retelei sociale Facebook. In timp ce aproape jumatate dintre amenintarile cibernetice mizeaza pe curiozitatea utilizatorilor de a sti cine le-a vizualizat profilul, una din trei fraude atrag victimele cu functionalitati pe care Facebook nu le-a implementat inca, precum butonul de “Dislike” sau personalizarea Timeline-ului cu palete noi de culori.


Tombole false, cum ar fi cele cu bilete gratis la Disneyland sau puncte de joc, reprezinta 16,51% din numeroasele escrocherii din ultimii doi ani, in timp de materialele pornografice cu celebritati reprezinta 7,53%. Escrocheriile de pe Facebook fac bani prin chestionare frauduloase sau virusi de tip Troian care fura parole bancare sau din browser.


Desi sunt inca o categorie de nisa, materialele video ce promoveaza violenta castiga popularitate, avertizeaza expertii in securitate ai Bitdefender. Escrocheriile de tip “Like and Share” care se folosesc de imagini socante, precum animale lovite, copii suferinzi si femei torturate reprezinta 1% din totalitatea fraudelor, potrivit studiului. Cel mai recent exemplu este cel in care un material video cu o femeie ucisa de sotul ei pentru ca a sarutat alt barbat a infectat utilizatorii cu virusi.


Cele mai populare categorii de escrocherii folosite de criminalii cibernetici pentru a pacali utilizatorii de Facebook sunt:

Ghici cine ti-a vizualizat profilul?- 45,50%
Noi functionalitati ale Facebook – 29,53%
Escrocherii cu premii – 16,51%
Escrocherii cu celebritati – 7,53%
Materiale video cu atrocitati – 0,93%


Bitdefender recomanda utilizatorilor sa actualizeze sistemul de operare, solutia antivirus si alte aplicatii software pentru a opri hackerii din exploatarea vulnerabilitatilor gasite in sistem. Utilizatorii trebuie sa evite sa completeze chestionare pe Oricine poate deveni victima escrocheriilor pe Facebook, avertizeaza psihologii Bitdefender Facebook sau sa apese Like sau Share pentru a vizualiza un video.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite