Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

Cum sa te aperi de pericole pe internet ca un expert in securitate IT

13 Noiembrie 2014Expertii Kaspersky Lab din cadrul Global Research and Analysis Team au publicat un ghid cu masurile de securitate pe care le folosesc ei insisi pentru a se proteja atunci cand comunica prin email, prin intermediul programelor de mesagerie instanta si al smartphone-urilor, cand navigheaza pe internet, precum si in interactiunile din lumea reala.


Specialistii in securitate utilizeaza telefoane mobile si laptopuri diferite de cele uzuale atunci cand calatoresc, evita sa discute subiecte sensibile fara a se asigura ca mediul de comunicare este bine protejat din ambele parti si sunt mereu atenti la comportamentele suspicioase ale oamenilor din jurul lor. Expertii Kaspersky Lab dezvaluie propriul ghid de reguli pentru o protectie completa in mediul cibernetic.


Email
Publicitatea contextuala se bazeaza pe o analiza detaliata a publicului tinta. Din acest motiv, companiile care construiesc campaniile de publicitate contextuala lucreaza cu furnizorii de servicii de email. Email-urile stocheaza multe informatii personale – de la haine comandate online, la locuri in care intentioneaza sa mearga in vacanta sau orice alte obiecte si servicii pe care doresc sa le achizitioneze. Tot ce este stocat in contul de e-mail poate cauza serioase probleme de securitate, daca nu tii cont de cat de importante sunt aceste informatii si de cine sunt cei care le pot vizualiza.
Expertii Kaspersky Lab recomanda urmatoarele masuri de siguranta pentru e-mail:
Utilizeaza servicii de criptare atunci cand comunici cu alti utilizatori pe e-mail;
Creeaza o cheie de criptare complexa – cu cat aceasta este mai lunga, cu atat este mai sigura;
Fii atent la metadate chiar si atunci cand continutul e-mail-ului este criptat. Atat expeditorul, cat si destinatarul, precum si subiectul mesajului pot fi interceptate.

Atentie! Orice mesaj trimis vreodata va fi decriptat in cazul in care cheia privata folosita in criptare este sustrasa. De multe ori, evitarea utilizarii serviciilor de e-mail este de preferat.


Servicii de mesagerie instanta
Serviciile comerciale care nu utilizeaza un protocol criptografic Off the Record Messaging (OTR) sunt nesigure. Off the Record Messaging (OTR) permite utilizatorilor sa-si construiasca propriile chei private si cripteaza toate mesajele inainte de a fi expediate.
Asigura-te ca serviciul tau de mesagerie instanta permite utilizarea unui protocol de criptare Off the Record Messaging (OTR);
Activeaza plug-in-ul OTR inainte de a incepe conversatia;
Aminteste-le utilizatorilor cu care comunici sa-si activeze OTR (Off The Record Messaging).
Fii atent la informatiile pe care le transmiti si la utilizatorul care le primeste – acesta ar putea dezvalui intreaga conversatie.


Smartphone-uri
Telefoanele inteligente colecteaza informatii valoroase despre obiceiurile si localizarea utilizatorilor. Acestea stocheaza aceleasi date precum un laptop sau desktop, insa ofera un grad de securitate diferit – de cele mai multe ori, mai mic.
Nu uita sa iti securizezi dispozitivele mobile;
In timpul calatoriilor, ori de cate ori este posibil, utilizeaza telefoane de unica folosinta cu cartela prepaid.


Navigarea pe internet
Dezactiveaza cookie-urile, nu permite executarea JavaScript si evita sa ramai logat pe conturile personale;
Evita retelele Wi-Fi publice si nesigure sau retelele de internet locale. Utilizeaza o conexiune 3G/4G in locul acestora.
Este recomandat sa adopti masuri de securizare a comunicatiilor, utilizand atat Tor cat si un VPN. VPN-ul cripteaza traficul, dar nu ofera anonimitate, iar Tor are cateva minusuri la randul sau.

In timpul calatoriilor, expertii recomanda utilizarea unor telefoane si laptop-uri diferite de cele uzuale, care nu contin informatii sensibile.
Un expert in securitate este mereu atent la imprejurimi si va identifica orice comportament suspicios al oamenilor. Acestia cunosc tehnicile de inginerie sociala si stiu cum sa reactioneze in astfel de situatii pentru a nu avea probleme.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite