Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Utilizarea tehnologiilor Autodesk a devenit o traditie“

28 Aprilie 2006



Interviu cu dl. Victor Vasilescu, Sef Serviciu IT&C, Centrul National de Geodezie, Fotogrammetrie, Cartografie si Teledetectie
Raster Surfaces
Unul din principalii utilizatori de GIS din Romania, Centrul National de Geodezie, Fotogrammetrie, Cartografie si Teledetectie (CNGCFT) beneficiaza in prezent de tehnologii GIS de la cei mai importanti furnizori din domeniu. Din punct de vedere tehnic, prin experienta acumulata in utilizarea acestor produse si in lucrari de cercetare sau proiecte pilot, s-a ajuns la concluzia ca fiecare dintre produse poate fi utilizat optim in diferite faze tehnologice, de productie a datelor, de validare si integrare a acestora intr-o baza de date geografica (Geodatabase). „Utilizam tehnologia Autodesk pentru prelucrarea datelor, crearea topologiilor si realizarea legaturilor cu baze de date externe care contin atribute, respectiv, informatii descriptive specifice elementelor grafice, reflectate in proiect“, sustine Victor Vasilescu, sef serviciu IT&C in cadrul CNGFCT.


Centrul National de Geodezie, Fotogrammetrie, Cartografie si Teledetectie (CNGCFT) realizeaza harti digitale, principalul beneficiar al proiectelor fiind Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Acum, CNGCFT are obligatia sa desfasoare lucrari de specialitate precum: producere de date, integrari si validari de date, introducerea datelor in Fondul National Geodezic si Cartografic la solicitarea ANCPI. In plus, lucrarile sunt realizate si pentru beneficiari externi, pentru care a executat sau are in curs de executie lucrari de toate categoriile de complexitate, atat pentru obtinerea planurilor si hartilor digitale, a modelelor digitale ale terenului, pentru suprafete mici, medii sau mari, cat si pentru sisteme de baze de date geografice (grafice si descriptive). Printre beneficiari se numara consiliile judetene din: Constanta, Craiova, Galati, Timisoara, Navodari, Bucuresti etc.


Dupa circa 50 de ani de activitate, “proiectele realizate in institut au acelasi grad de complexitate, daca le raportam la perioada in care au fost executate, in ceea ce priveste producerea de date, dezvoltarea, implementarea si tehnologii care sa asigure suportul necesar de modernizare sau optimizare a fluxurilor de productie”, sustine Victor Vasilescu.


CNGFCT - principalul integrator de date referite spatial


Centrul utilizeaza tehnologii GIS de la producatori importanti de solutii precum: Autodesk, ESRI, Intergraph, Bentley. Din punct de vedere tehnic, prin experienta acumulata in utilizarea acestor produse si in lucrari de cercetare sau proiecte pilot, concluzia este ca fiecare poate fi utilizat optim in diferite faze tehnologice, de productie a datelor, de validare si integrare a acestora intr-o baza de date geografica (Geodatabase).


CNGFCT detine un sistem informatic modern, orientat pe tehnologie avansata de prelucrare digitala a imaginilor aeriene si satelitare, pentru obtinerea planurilor topografice 2D si 3D la diferite scari de reprezentare a detaliilor, pentru obtinerea modelelor digitale direct din aceste surse de date, pentru prelucrarea si stocarea acestora intr-o baza de date centrala.


Tehnologia Autodesk este utilizata in prelucrarea imaginilor geospatiale


Tehnologia Autodesk este utilizata in prelucrarea datelor, crearea topologiilor si realizarea legaturilor cu baze de date externe care contin atribute, respectiv, informatii descriptive specifice elementelor grafice, specificate in proiect. Toate aceste operatii se fac conform specificatiilor tehnice ale proiectului, dar enumerarea conditiilor care au stat la baza achizitionarii si utilizarii solutiilor Autodesk, in speta Autodesk Map3D, Autodesk Land Developement, Autodesk Raster Design este esentiala.


CNGCFT dispune de tehnologii pentru prelucrarea imaginilor, pentru realizarea planurilor topografice 2D sau 3D si pentru realizarea bazelor de date GIS, indiferent de marimea proiectelor pe care trebuie sa le administreze, integrand pachete de programe de la cei mai importanti furnizori din domeniu printre care: Autodesk, ESRI, ERDAS, LEICA Geosystems, Bentley, Intergraph.


Ca exemple in acest sens, putem mentiona planul topografic digital scara 1:2000 pentru municipiul Bucuresti, pregatirea datelor prin vectorizarea curbelor de nivel pentru harta digitala la scara 1:50000 a Romaniei si finalizarea proiectelor curente de realizare a bazelor de date GIS (Geodatabase) cu aplicatii in domeniul cadastrului general, imobiliar si a retelelor edilitare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite