Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Financiar-Bancar >> Stiri si comunicate

Ajutorul de Stat este probabil cea mai avantajoasă sursă de finantare a investitiilor strategice

18 Noiembrie 2014





BusinessMark
a organizat cea de-a doua ediție a Tax & Finance Forum, pe 13 și 14 noiembrie 2014, la Hotel Radisson Blu din București. Forumul a constituit un prilej de analiză şi dezbatere a fiscalității în România, reunind reprezentanţi ai celor mai mari companii de consultanță și experți financiari, factori de decizie din departamentele financiar-contabile ale celor mai importante companii prezente pe piața românească.

În prima zi a Tax & Finance Forum au avut loc două sesiuni de discuții în care s-au dezbătut subiecte legate de: impactul fiscalității asupra mediului de afaceri, optimizarea procesului de rambursare a taxelor și impozitelor, legea holdingurilor, aspecte privind legislația europeană, modificări, armonizarea legislației românești, TVA, impozitul pe profit/venit, contribuții sociale etc.

Vorbitorii primei sesiuni de discuții au fost: Raluca Popa, Senior Manager, Impozite directe, PwC Romania, Teodora Alecu, Ph. D., Director Tax, Transfer Pricing Services, KPMG Romania, Manuela Furdui, Managing Partner, FINEXPERT și Luisiana Dobrinescu, Partener, Dobrinescu Dobrev SCA.

„Ca tendințe la nivelul UE, ne așteptăm ca Parlamentul European să modifice Directiva privind situațiile financiare anuale introducând noi cerințe de raportare. Din partea Comisiei Europene, să investigheze acordurile unor grupuri de societăți cu autoritățile fiscale și la consolidarea profiturilor și pierderilor pe teritoriul Uniunii Europene”, a declarat Raluca Popa, Senior Manager, Impozite directe, PwC Romania.

Teodora Alecu, Ph. D., Director Tax, Transfer Pricing Services, KPMG Romania, a citat un studiu, realizat de filiala din America, care a relevant schimbarea percepției asupra subiectului fiscalitate la numai 3 luni distanță.

”Colegii din SUA au făcut un studiu, în primăvara anului 2014, despre gradul de conștientizare cu privire la importanța și potențialul impact al dezbaterii privind moralitatea fiscală. Astfel, 48% dintre respondenți au declarat că sunt implicați în discuții active, 24% au declarat că sunt conștienți dar nu sunt îngrijorați sau implicați în discuții, iar 28% au declarat că nu sunt conștienți. Compania a reluat același studiu trei luni mai târziu pe același etalon. În vară, respondenții au declarat că în proporție de 64% sunt implicați, 18% că sunt conștienți dar nu îngrijorați sau implicați în discuții și numai 18% că nu sunt conștienți”, a declarat Teodora Alecu.

Manuela Furdui, Managing Partner, FINEXPERT, a vorbit despre oportunitatea pe care ajutoarele de stat o reprezintă pentru companii.

”Ajutorul de Stat e mai mult decât un simplu ajutor: este probabil cea mai avantajoasă sursă de finanț̦are a investiț̦iilor strategice în momentul de față în România. Stimulent oferit de statul român sub forma rambursării a până la 50% din cheltuielile efectuate în cadrul unui proiect de investiții. Ajutorul de stat acordat poate ajunge până la valoarea de 37,5 milioane euro”, a precizat Manuela Furdui.

Luisiana Dobrinescu, Partener, Dobrinescu Dobrev SCA, a atras atenția asupra aspectelor de luat in calcul atunci când companiile se confruntă cu controale ale Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.
”Fiind vorba despre controale inopinate, Direcția Generală Antifraudă nu va transmite avize de inspecții și nici nu va comunica obiectivele controlului sau perioada controlată. La orice operaţiune de control, inspectorii antifraudă sunt obligaţi să prezinte legitimaţia de control, insigna şi ordinul de serviciu (permanent, pentru controalele curente şi tematic, pentru controalele tematice) și să se înregistreze în Registrul unic de control”. A explicat Luisiana Dobrinescu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite