Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tară, ţară ...vrem IT-iști

24 Noiembrie 2014



Anunţurile cu privire la deschiderea unor noi linii de business sau a unor facilități noi care să necesite personal cu pregătire IT s-au intensificat în ultima lună. Prin urmare, mă aştept ca 2015 să fie un an extrem de aglomerat pentru angajatori care se lupta la propriu pe resursele umane disponibile. Ne îndreptam într-o direcţie bună, chiar dacă în cele mai multe cazuri vorbim de un lohn ceva mai elevat (centre BPO) şi nu de activităţi care crează proprietate intelectuală locală.

Aş amintit în acest context, recentele declaraţii ale ministrului Cotovelea (MSI) despre două companii mari, dintre care una de peste ocean, care vor crea peste 4500 de locuri de muncă în domeniul IT în 2015 dar şi anunţurile unor companii deja active local ca Endava și Ericsson. Dacă la aceste anunţuri adăugăm şi proiectele de subvenţionare pentru crearea unor noi locuri de muncă, despre care s-a tot vorbit în prima parte a anului, ar cam trebui să ne întrebăm dacă putem susţine în mod realist această direcție.

Conform ANIS, industria locală de IT are în mod curent cca 120.000 de angajați, iar necesarul va urca la 300.000 până în 2020, adică într-un orizont de doar cinci ani. România produce anual cca 200.000 de absolvenţi de studii superioare în toate domeniile, însă din păcate învăţământul cu profil IT are o pondere de câteva procente. Evident, nu toate cele 180.000 locuri de munca previzionate de ANIS au la baza competente tehnice, probabil acoperă un spectru destul de larg, de la dezvoltatori la help-desk și consultanţi de business. Totuşi, chiar dacă extindem oportunităţile de angajare către categoriile mai largi ale inginerilor şi economiştilor, tot nu cred că putem ţine pasul cu cererile din piață.

În mod evident nu suntem India și nici măcar Polonia, dar nici nu suntem o țară mică. Potențialul există, iar în piață deja s-a conturat convingerea că un job în IT este bine plătit și aduce condiții decente de muncă. Deși România atrage investiții de acest gen de câțiva ani buni, iar companiile și-au extins deja aria de acoperire în centrele universitare secundare (centrul SSC din Bacău, spre exemplu) nu avem o strategie națională limpede în acest sens. Sunt multe pârghii care trebuie activate pentru că mentalitatea să se alinieze cu realitatea, iar educația românească să treacă de la pregătirea de jurişti și analişti politici la specialişti pentru industria IT.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
miha
Daca vrei sa inveti cum sa castigi cel putin 300 $ pe luna trimite mesajul “Info” la mail : miha_michelle2002@yahoo.com. Vei primi toate informatiile necesare. doresc sa lucrez numai cu oameni, seriosi, perseverenti care stiu sa astepte rasplata
28 Decembrie 2014, 05:40:07