Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Inițiativele CSR ale industriei IT&C

24 Noiembrie 2014



Companiile din industria IT&C locală s-au numărat printre promotoarele conceptului de Responsabilitate Socială Corporativă în România (CSR), realizând numeroase proiecte cu impact profund și persistent în societatea românească. Am realizat cu sprijinul principalilor actori locali din zonă CSR o trecere în revistă a celor mai importante proiecte pe care aceștia le-au realizat de-a lungul anilor.

Conceptul de Responsabilitate Socială Corporativă a încetat de câțiva ani buni să mai fie perceput ca doar o simplă modă cu câțiva adepți locali temporari. Numărul organizațiilor care se implică activ și care dezvoltă strategii CSR multianuale crește lent dar sigur. Și, ce este mai important, printre noii susținători ai asumării responsabilității sociale începe să crească numărul companiilor românești cu inițiative CSR consistente, conceptul începând să fie analizat cu atenție de firme din categoria întreprinderilor mici și mijlocii.

Potrivit ediției de anul acesta a studiului "Tendințe și realități CSR în România", realizat de CSR Media și Ernst&Young România, 96% din cele 113 companii respondente au inițiat proiecte de responsabilitate socială corporativă în 2013. Implicarea top-managementului în promovarea eforturilor CSR - atât în interiorul companiei, cât şi în exteriorul ei - a crescut ajungand la 89%, pentru 95% din respondenţi implicarea în proiectele CSR reprezentând o consecință directă a valorilor şi principiilor companiei.

Studiul a confirmat creșterea nu doar sub aspect cantitativ a numărului inițiativelor CSR, ci și a valorii și vizibilității acestora, precum și schimbarea percepției în interiorul organizațiilor. (57% dintre compani definesc responsabilitatea socială prin implicarea în comunitate, în timp ce 33% fac referire la strategia sustenabilă de business.)
Sunt tendințe care se regăsesc și se confirmă și în strategiile CSR ale industriei IT&C, prezentate în rândurile ce urmează.

IBM, focus pe educație

IBM Romania derulează inițiative CSR încă de la înființarea sa, din anul 1995. Abordarea noastră cu privire la responsabilitatea socială corporativă este multilaterală și se aliniază valorilor IBM globale. Ne concentrăm atenția asupra unor programe reale, complexe, care adresează provocări importante ale societății, ale omenirii, astazi, care pot fi rezolvate cu ajutorul soluțiilor și expertizei IBM.

În centrul preocupărilor noastre CSR se află educația, unde derulăm inițiative inovative care își doresc să transforme sistemul educațional, într-un context în care se remarcă necesitatea îmbunătățirii competențelor în domenii precum: știință, tehnologie, inginerie și matematică. (Aici menționăm programele noastre: KidSmart Early Learning, Reading Companion, IBM MentorPlace, TeachersTryScience, dar și inițiative locale prin care încurajăm în special tinerii să își îmbunătățească competențele IT, atât de necesare pe piața muncii, în prezent, dar mai ales în viitor.)

Alte domenii-cheie adresate de inițiativele CSR ale IBM sunt rezolvarea problemelor societății și dezvoltarea comunităților prin inovare și tehnologie, unde menționăm programele:
• WorldCommunityGrid sau “supercomputerul virtual” - permite deținătorilor de computere, smartphones sau tablete să doneze cercetărilor științifice energia neutilizată de aceste device-uri.
• Impact Grants - prin care oferim consultanță de top și software IBM organizațiilor non-profit sau instituțiilor publice din sectorul educațional sau cultural.
• Smarter Cities Challenge - prin care, pe o perioadă de 3 ani, orașele participante la program primesc recomandări și soluții de la echipe formate din experți și lideri IBM, în scopul îmbunătățirii serviciilor.
• Corporate Service Corps - un program filantropic, lansat de IBM în 2008, prin care angajații IBM își pot împărtăși expertiza pentru a soluționa problemele comunităților din țările în curs de dezvoltare, derulând proiecte ce intersectează business-ul, tehnologia și societatea.
• OnDemandCommunity - platforma IBM de voluntariat pentru angajații IBM, prin care se pot implica în diverse proiecte, în beneficiul comunităților, companiei și dezvoltării lor personale.

• Prin programul KidSmart Early Learning, adoptat în România în 2007 și care continuă și în prezent, IBM a dotat peste 400 de grădinițe de stat, din aproape toate județele din România, cu unități KidSmart: computere încorporate într-un mobilier colorat, echipate cu software educativ ce ajută copiii să își însușească noțiuni de matematică, știință și limbă engleză.
• Prin World Community Grid, la nivel global toți voluntarii au contribuit la realizarea a peste 1,7 milioane de calcule în domeniul științific, ce au ajutat la descoperiri importante.
• Prin programul Corporate Service Corps, voluntari IBM din peste 50 de țări au derulat proiecte în 37 de țări în curs de dezvoltare.


Intel sprijină tinerii și inovarea



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite